Hlavní obsah
Lidé a společnost

Oblíbený zpěvák i komik. Karel Černoch by oslavil 80 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay (CC BY-0)/upravil Jan Vodrážka

Karel Černoch.

Dnes by oslavil 80. narozeniny zpěvák, jehož proslavily hity jako Nářek převozníka, Zrcadlo, ale i scénky, ve kterých se učil na housle, nebo maďarsky.

Článek

Karel Černoch se narodil 12. října 1943 v Praze. Původně chtěl být malířem, ale v devíti letech dostal kytaru. Jako každý správný dospívající teenager postupně zjistil, že se o kluky s kytarou mnohem více zajímají děvčata. Studium na střední výtvarné škole nedokončil, vyučil se klempířem. Později pracoval mimo jiné jako kulisák ve studiích na Barrandově. Na vojně se potkal s Miloslavem Šimkem a Jiřím Grossmanem, v jejichž amatérském kabaretu The Vojsko (později VOJ) poprvé veřejně vystupoval.

Začínal v 60. letech jako zpěvák rock'n'rollu a bigbeatu, hrál na kytaru, sám složil některé písně a prošel několika hudebními skupinami. Nejznámější byla Juventus. Během Černochova působení v kapele vznikly nezapomenutelné písně Ona se brání, Nářek převozníka či Zrcadlo, což byl první hit, díky němuž se stal populárním. Postupně se hudebně posunul do středního proudu, výjimkou nebyly ani písně s nádechem country a folku.

Spolupráce nejen s Jiřím Wimmerem

V roce 1969 zvítězil Karel Černoch sólově v soutěži Bratislavská lyra s Písní o mé zemi, za kterou dostal zákaz činnosti, protože ji „soudruzi“ brali jako protest proti okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy a nastupují normalizaci. Vystupovat mohl až o dva roky později, když se od písně distancoval a vrátil cenu z Bratislavské lyry.

V 70. a 80. letech spolupracoval s několika divadly (Ateliér, Semafor), účinkoval se skupinou Country beat Jiřího Brabce a s předními orchestry, zpíval v programech dalších zpěváků a zpěvaček (např. Eva Olmerová, Petra Janů a Naďa Urbánková), objevil se i v několika filmech (Co takhle svatba, princi?) a velmi slavné jsou jeho scénky s Jiřím Wimmerem, které sehráli téměř v každém díle úspěšného televizního pořadu Možná přijde i kouzelník.

Po Sametové revoluci se stal také úspěšným muzikálovým hercem a moderátorem v rádiu. Přes alkoholické a psychické problémy Jiřího Wimmera pokračovala jejich úspěšná společná vystoupení až do Wimmerovi smrti v lednu 2001. Pravděpodobně jejich poslední premiérově odvysílaná scénka byla o několik dní dříve v silvestrovském speciálním dílu Možná přijde i kouzelník: Setkání po letech, kde Wimmer učil Černocha zacházet s mobilním telefonem.

V roce 2006 diagnostikovali Černochovi rakovinu tlustého střeva, které podlehl o Vánocích o rok později 27. prosince 2007 ve věku 64 let. Z prvního manželství měl syna Marka Černocha, zpěváka, moderárora, pilota a nynějšího politika. Z druhého manželství pak dceru Terezu Černochovou, která je také zpěvačkou a dříve působila v dívčí skupině Black Milk. Právě Tereza Černochová přichystala během letošního podzimu čtyři vzpomínkové koncerty na svého otce. Zbývající dva se odehrají 13. října v Brně a 1. listopadu v Praze.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz