Ministerstvo dopravy podalo negativní stanovisko k pořízení změny územního plánu v Pardubicích. Nejspíš to zpomalí přípravu velké arény a dalších staveb v lokalitě Cihelna. Změna dokumentu by umožnila investorovi stavbu podle jeho představ. Město si dalo podmínku, že návrh musí předložit zastupitelstvu nejpozději do prosince, což nejspíš nestihne, řekli dnes zástupci radnice novinářům.

Pardubice nechtějí projednáváním změny územního plánu ohrozit přípravu nového dokumentu, jemuž se věnují 13 let. Podnikatel Petr Dědek chce na Cihelně stavět arénu až pro 15 000 lidí, hotel nebo tréninkovou halu. Současný územní plán mu neumožní stavět, jak si přeje, proto žádá o změnu. Když to nestihne, musí počkat na nový územní dokument a požádat o změnu znovu. Miliardář Dědek je prostřednictvím své firmy většinovým vlastníkem extraligového hokejového klubu HC Dynamo.

Podle náměstka primátora Reného Živného ministerstvo dopravy přichystalo zúčastněným nepříjemné překvapení. „Nejde totiž jen o investiční záměr pana Dědka, ale jde o precedentní rozhodnutí, které by se mohlo týkat i dalších velkých investičních záměrů. Budeme se snažit s ministerstvem vyvolat jednání, kde bychom se mohli pokusit najít nějaké smírčí řešení, ale bojím se, že můžeme být neúspěšní,“ řekl Živný.

Ministerstvo dopravy dalo podmínku, za které by bylo ochotné s návrhem změny územního plánu souhlasit. Požaduje pořízení regulačního plánu, který by řešil připojení Cihelny mimoúrovňovou křižovatkou. Tvorba regulačního plánu však trvá dlouho.

Kromě toho město obdrželo třináct stanovisek dotčených orgánů státní správy, čtrnáct námitek vlastníků nemovitostí a investorů a jednu hromadnou námitku vlastníků nemovitostí v ulici Javorová. Přišly také čtyři připomínky občanů města, kteří na Cihelně žijí. Na veřejném projednání v minulém týdnu zaznívaly hlavně výtky k dopravnímu řešení a proměně zeleně.

„Pro nás je prioritou nový územní plán. Souhlasím, že je investice ve veřejném zájmu, určitě to může mít pozitivní vliv pro rozvoj lokality. Ale pan Dědek není jediným majitelem v území. Majitelé musí najít mezi sebou shodu. Naší prioritou je vydání nového územního plánu. Snažili jsme se o roli mediátora, aby se dva největší vlastníci mezi sebou domluvili. Účastnili se jednoho jednání, dalších už ne. Zjevně se nedohodli,“ řekl primátor Jan Nadrchal.

Prosincové zastupitelstvo je konečný termín pro předložení změny územního plánu zastupitelům, zopakoval František Brendl, který je určeným zastupitelem pro územní plán.

„Případný posun by způsobil zpoždění vydání nového územního plánu a to si opravdu už nemůžeme dovolit. Pokud tedy materiál nebude předložen v prosinci, navrhnu zrušení červnového usnesení, které pořízení změny schválilo,“ řekl Brendl.