Pokud se řadíte mezi nevyléčitelné čokoholiky, máme pro vás perfektní dezert – extrémně čokoládový dort pro všechny milovníky této temné pochoutky. Naučte se, jak připravit ten nejlepší, díky kterému zazáříte na každé oslavě.

Dejte si záležet na výběru kakaa, použijte kvalitní kakao holandského typu (například Van Houten). To samé s čokoládou, ideálně by měla mít okolo 70 %. Kávu v receptu rozhodně nepřeskakujte, k čokoládě se skvěle hodí a zvýrazňuje její chuť. V dezertu ji nijak zásadně neucítíte, přesto použijte kvalitní například z kávovaru.

cokoladovy dort

Čokoládový dort s čokoládovým krémem

Na malou formu o průměru 18 cm potřebujete:

  • 450 g hladké mouky
  • 100 g holandského kakaa
  • 200 g krupicového cukru
  • 1,5 lžičky jedlé sody
  • 1,5 lžičky kypřicího prášku
  • 1 lžička mleté vanilky
  • špetka soli
  • 150 g oleje
  • 4 vejce
  • 320 g podmáslí
  • 300 g vlažné silné filtrované kávy

Na dokončení a na krém:

  • 150 ml silné filtrované kávy na potření
  • 300 g hořké čokolády
  • 300 g změklého másla
  • 200 g moučkového cukru
  • 600 g smetanového sýru
cokoladovy dort

Postup

  1. Předehřejte troubu na 170 °C a tři stejné formy o průměru cca 18 cm vystelte pečicím papírem či vymažte olejem. Ve velké míse smíchejte hladkou mouku společně s kakaem, cukrem, jedlou sodou, kypřicím práškem, mletou vanilkou a špetkou soli. Ve druhé míse promíchejte veškeré mokré suroviny, tedy olej, vajíčka, podmáslí a vlažnou filtrovanou kávu.
  2. Mokrou směs vlijte k sypkým surovinám a ručně či v robotu promíchejte do hladkého a poměrně řídkého těsta.
  3. Rovnoměrně přelijte do připravených forem, zvažte, zda je doopravdy v každé stejné množství těsta, a vložte do rozpálené trouby. Pečte cca 30 minut, vyzkoušejte raději špejlí, zda jsou korpusy doopravdy hotové. Správně upečený korpus by měl lehce popraskat. Ihned po upečení pomažte kávou, díky které budou krásně vláčné. Nechte vychladnout 10 minut ve formě, následně přesuňte na chladicí mřížku a nechte dojít do pokojové teploty.
  4. Mezitím připravte krém. Čokoládu nakrájejte na malé kousky a ve vodní lázni rozpusťte na hladkou čokoládovou omáčku. Nechte kompletně vychladnout.
  5. Jakmile je čokoláda vychladlá, vyšlehejte změklé máslo společně s moučkovým cukrem do světlé a nadýchané pěny, trvá to několik minut. Za stálého šlehání přilijte vychladlou rozpuštěnou čokoládu a prošlehejte dohladka. Nakonec zašlehejte smetanový sýr.
  6. Jednotlivá patra promažte krémem, nakonec pomažte vršek i strany dortu. Finální vrstvu můžete uhladit či nazdobit podle svých představ.
cokoladovy dort