Foto: MZ ČR

Záhadný dopis od odborů popisuje chaos a psychický nátlak na Bulovce. Ředitel to vyvrací. S lékaři jednáme, říká

Atmosféra na oddělení ARO v pražské Fakultní nemocnici Bulovka je po výměně primáře stále zvířená. Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR včera zaslal médiím dopis, který je prý určený ředitelům pražských nemocnic, ministrovi zdravotnictví Vlastimilu Válkovi, ministrovi práce a sociálních věcí Marianu Jurečkovi a dalším. Blíže neurčení lékaři z oddělení ARO v něm popisují špatné podmínky, které na Bulovce panují. Poukazují na nestabilitu a údajný nátlak i zastrašování, což má být podle nich odpovědí na protestní neochotu sloužit více přesčasů. Ředitel nemocnice Jan Kvaček nad vyjádřením krčí rameny a tvrdí, že s tamními lékaři intenzivně jedná. Předsedkyně odborů Dagmar Žitníková, která dopis rozeslala médiím, je ale přesvědčena, že pochází od lékařů z ARO – jistě to však neví.

„Jmenování primáře (Josefa) Školy a způsob jeho dosazení do funkce v netransparentním výběrovém řízení byly jen dalším bodem v sérii obtížných jednání se současným vedením nemocnice,“ píše se na úvod v odbory zveřejněném prohlášení lékařů, které ovšem jinak bylo anonymní. Dopis popisuje, jak se proti průběhu výběrového řízení vyslovila většina oddělení a na protest se lékaři rozhodli nepokračovat v dalším navyšování přesčasové práce. Namísto konstruktivní debaty jim pak měly být reakcí „psychický nátlak, zastrašování a přelévání odpovědnosti za chyby managementu na kolektiv“. Dále mělo podle prohlášení dojít také k „pokusu o direktivní úpravu pracovního režimu bez ohledu na pracovní smlouvy a vyhrožování z kanceláře právního oddělení nemocnice trestně-právní odpovědností lékařů při nepokračování v přesčasové práci nad rámec zákona“.

Oslovili jsme ředitele Bulovky Kvačka s žádostí o vyjádření a ten se nad obsahem dopisu podivil. V pondělí prý proběhlo jednání mezi oběma stranami sporu, a to i za přítomnosti odborů a ministerstva zdravotnictví, kde se měli všichni zúčastnění dohodnout, že spor nebudou řešit přes média. „Nevím proto kdo a proč má zájem to medializovat… Nevím, co tím celostátní odborová organizace sleduje,“ řekl Zdravotnickému deníku ředitel. Dodal, že ve středu ráno s lékaři na oddělení ARO hovořil a i oni prý dohodu stále ctí. Podrobněji se k rannímu jednání s lékaři s ohledem na dohodu o interním způsobu řešení situace vyjadřovat nechtěl.

Jelikož ředitel Kvaček zpochybnil relevantnost dopisu s tím, že pod ním nejsou podepsaní žádní lékaři (s nimiž podle svých slov intenzivně jedná) a poslal ho pouze zmíněný odborový svaz, zeptali jsme se jeho předsedkyně Dagmar Žitníkové na to, kdo za ním tedy stojí. „Já jsem to vyjádření dostala ráno na e-mail, a protože bylo směřováno na premiéra, ředitele velkých pražských nemocnic a další lidi, tak jsme ho rozeslali médiím,“ sdělila. Na dotaz, zdali ví, od koho email přišel, Žitníková uvedla, že určitě pochází od „skupiny lékařů“ z Bulovky, neboť se jeho obsah shoduje se zprávami, které od nich dostává z jiných kanálů. „Já to vyjádření lékařů ARO považuji za relevantní,“ dodala. O dohodě mezi účastníky pondělní schůze o tom, že se věc nebude řešit v médiích, prý nevěděla, neboť na ní nebyla. Za odbory tam prý byl předseda Lékařského odborového klubu – Svazu českých lékařů Martin Engel.

Zdravotnický deník se proto pokusil zkontaktoval i předsedu Engela a zeptat se ho na okolnosti pondělního jednání i na možného původce emailu s popisem dění na Bulovce. Do vydání tohoto článku ovšem na naše telefonáty ani SMS zprávy nereagoval.

Jak dále vyplývá ze zaslaného dopisu, na konci září byl navzdory vůli protestujících na Bulovce jmenován dočasným primářem jeden z lékařů, což mělo vedení nemocnice považovat za ukončení sporů. Situace tím ale neskončila. Na pracovišti prý následně zavládl „chaos“, který nemocnice řešila externími pracovníky, jimž měla vyplácet „ekvivalent pražského průměrného měsíčního platu za jednu službu a současně více než desetinásobek standardní odměny za práci přesčas“. Navíc pacienty ani přesto nebylo komu předat. Někteří lékaři proto nadále zůstávají přesčas, jiní na tyto služby již nenastupují.

Kvaček potvrdil, že lékaři jsou na oddělení skutečně rozdělení na ty, kdo přesčasy slouží a na ty, kdo je sloužit nechtějí. Provoz na oddělení to ale prý neohrožuje. „Zatím zvládáme obsloužit všechny pacienty, kteří na Bulovku přijedou,“ dodal.

Fakultní nemocnice včera uvedla, že si na jednání s nespokojenými lékaři přizve profesionální mediátory. „Rozhodli jsme se řešit tuto situaci formou mediace tak, aby byl správně nastaven funkční interní dialog mezi lékaři ARO a vedením nemocnice, obě strany byly spokojeny s konečným řešením a celá situace se nedotýkala pacientů,“ sdělila novinářům mluvčí nemocnice Eva Stolejda Libigerová.

-fk-