Napětí ve FN Bulovka eskaluje, čeká se na ministra Válka

2
4834
bulovka
Foto: FN Bulovka

Zklidnit spory mezi zaměstnanci Anesteziologicko-resuscitačního oddělení [ARO] FN Bulovka a vedením nemocnice se nedaří. Ve čtvrtek [12.10.] měla nemocnice odmítat pacienty v kritickém stavu. Na tahu je ministerstvo zdravotnictví jako zřizovatel nemocnice.

Protesty větší části pracovníků ARO a urgentního příjmu [OUP] Fakultní nemocnice Bulovka [FN Bulovka] začaly zhruba v polovině srpna, kdy ředitel nemocnice Jan Kvaček odvolal primáře ARO Jakuba Balu.

„Problém zde vznikl ze dvou důvodů. Prvním byla změna primáře na oddělení ARO, druhým důvodem bylo rozhodnutí ředitele o změně pracovního režimu jednotlivých lékařů,” uvedla na tiskové konferenci předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Dagmar Žitníková.

Podle personálu ARO a OUP nemělo vedení pro odvolání primáře Baly jasné důvody a šlo o nepochopitelný manažerský krok. Alespoň to tvrdí ve svém prohlášení. Ředitel Kvaček do funkce po výběrovém řízení přesto jmenoval nového primáře Josefa Školu. Personál oddělení ale považuje výběrové řízení za netransparentní. A to opět přispělo k eskalaci napětí na ARO a OUP.

„Proti průběhu výběrového řízení se vyslovily ¾ oddělení s obavami o udržení integrity oddělení, personální stability, kvality a rozsahu poskytované péče i plánů na další rozvoj,“ vysvětlují zástupci oddělení ve společném prohlášení.

Navíc podle nich došlo k pokusu o direktivní úpravu pracovního režimu bez ohledu na pracovní smlouvy. A došlo i k vyhrožování z kanceláře právního oddělení nemocnice trestně-právní odpovědností lékařů při nepokračování v přesčasové práci nad rámec zákona, tvrdí zaměstnanci oddělení.

Situace na ARO a OUP FN Bulovka není dobrá

Lékaři se proto rozhodli svou nespokojenost s vedením a komunikací směrem k personálu vyjádřit tak, že nebudou od října sloužit přesčasy. A někteří nechtějí nastoupit do nově upravených směn. Jelikož, jak tvrdí, ani na takovou výzvu vedení nemocnice nereagovalo adekvátně. A nenavrhlo řešení, rozhodli se někteří lékaři od úterý 10. října přesčasové služby skutečně odmítat.

„Namísto očekávané konstruktivní debaty a snahy o zajištění stability oddělení nám byl odpovědí psychický nátlak. Zastrašování a přelévání odpovědnosti za chyby managementu na náš kolektiv,“ píší v prohlášení zaměstnanci ARO a OUP.

Ani odbory podle Žitníkové nevidí, že by vedení Bulovky usilovalo o řešení situace a urovnání sporů. Za diskriminační pak považují přístup ředitele nemocnice Jana Kvačka, který chtěl situaci řešit najímáním externích pracovníků. Údajně ale za daleko vyšší částky za jejich práci, než nabízí svým zaměstnancům. Odbory dostaly informaci, že se jedná až o 3,5 tisíce korun za hodinu.

„To je jednoznačně diskriminační. A odporuje to zákoníku práce, který říká, že za práci stejné hodnoty má být stejná odměna,” upozorňují odboráři.

Problémů na Bulovce ale je podle nich hodně. I proto již požádali o jednání ministra zdravotnictví Vlastimila Válka. Na všechny problémy ho upozornili i v dopise.

Bulovka odmítla přijímat kritické pacienty, už je ale přijímá

O tom, že situace na ARO a OUP FN Bulovka je skutečně vážná, svědčí i to, že Zdravotnická záchranná služba hlavního města Prahy [ZZSHMP] dostala ve čtvrtek [12.10.] od nemocnice zprávu o tom, že nepřijímají pacienty v kritickém stavu.

„Kolem 15:30 jsme od vedení nemocnice dostali informaci, že s okamžitou platností nejsou schopní přijímat pacienty v kritickém stavu,” řekla Deníku N mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová před 22:00.

„Jsme nuceni je odklánět do jiných pražských nemocnic,” dodala s tím, že běžné pacienty nemocnice přijímá.

Na zprávu téhož dne večer vedoucí oddělení PR a komunikace FN Bulovka Filip Řepa reagoval, že příjem pacientů omezený není.

„Fakultní nemocnice Bulovka přijímá do péče pacienty od zdravotnické záchranné služby bez jakýchkoliv omezení,” uvedl kolem jedenácté hodiny večerní Řepa.

Rozpolcené informace o příjmech, či nepříjmech pacientů v kritickém stavu ze strany nemocnice tak svědčí o tom, že situace se na ARO a OUP nejenže nezklidňuje, ale zřejmě ještě zhoršuje. Namístě je proto zřejmě pomoc v komunikaci mezi vedením nemocnice a protestujícím oddělením ze strany ministerstva zdravotnictví. To je zřizovatelem zařízení. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09] se k situaci ve FN Bulovka ale zatím veřejně nevyjádřil. A není ani známo, že by se do věci jakýmkoli způsobem vložil neveřejně.

VRN/ČTK–

2 KOMENTÁŘE

  1. Mám dojem, že dění ve FNB je odrazem (a obrazem) současného dění a činnosti naší drahé (a to doslova) vlády, v této těžce zkoušené zemi. Za Covidu a Babiše, se střídali ministři zdravotnictví jak na běžícím pásu, až se tomu národ smál. Ovšem tvrdošíjnost s jakou stávající premiér drží ve funkci tragikomickou figurku současného ministra zdravotnictví, se vymyká normálnímu, lidskému chápání. Je úsměvné jak je nám občas připomínáno, že za totáče byly banány nedostatkovým zbožím, zatímco teď jich máme co hrdlo ráčí. Nikdo z těch co nám toto otloukají o hlavu se ale nezmíní, že teď nemáme léky. Až někdo z nich dostane angínu, či zápal plic, může místo antibiotik, které nikde neseženete, do sebe nacpat třeba kilo banánů a zakousnout to ananasem. To jsou podle mého věci, kterými by se vláda a potažmo ministr měli zabývat. Pochybuji, že se rozhořčený personál ARO na Bulovce dočká nějakého přijatelného řešení, které by vzešlo z ,,dílny” mlčícího ministra Válka. Troufám si říci, že každý z té plejády ministrů zdravotnictví za Babiše, by tohoto strčil za klobouk…

  2. To je vizitka fialové pětikolky.Jeden ministr jako druhý.Já nic já muzikant.Fiala a jeho sebranka by to řešila,kdyby se jednalo o Ukrajinu.To by se přehráli.A prezident jim přikyvuje.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here