Přejít k hlavnímu obsahu
N.V.Ú. se na nové desce nijak zvlášť nevzdálili tomu, co do svých posluchačů hrnuli posledních třicet let. | Foto: archiv kapely
N.V.Ú. se na nové desce nijak zvlášť nevzdálili tomu, co do svých posluchačů hrnuli posledních třicet let. | Foto: archiv kapely
Petr Adamík -

N.V.Ú. i na novince vsadili na osvědčený přímočarý punk

Jsou to již čtyři roky, co zpěvák Štěpán Málek ohlásil svůj odchod z N.V.Ú., stálice české punkové scény, v níž sloužil dlouhých třicet let. Zbytek kapely neotálel a rychle sehnal nástupce v podobě Aleše Navrátila, kamaráda kapely a někdejšího člena formace Werglův Pjos. Spolu pokračují v koncertování i tvorbě nového materiálu.

Změna na pozici zpěváka je vždy těžká – zvláště pak, když jde o silnou osobnost, kterou Štěpán Málek bezesporu je. N.V.Ú. se ale nenechali odradit. Nechtěli jen tak zahodit svůj odkaz a pozici, kterou si za dlouhá léta pracně vybudovali, a rozhodli se s nelehkou situací poprat. Na albu Přes čáru přesvědčují, že to mělo smysl.

Dejme stranou zbytečné srovnávání s deskami z let minulých. Ty měly a mají své kouzlo, které už půjde jen stěží dostihnout, ale to je zcela běžné a bývá tomu i u kapel, jenž ve svých sestavách žádné zemětřesení nezaznamenaly. Z nových písní N.V.Ú. je ale patrné, kdo měl asi vždy na starosti hudební stránku. Melodie, s nimiž (zejména v rychlejších skladbách jako Jeden za všechny, Nechci nic nebo Stíny) přichází kytarista Jarda Liška, kterému sehraně asistuje zakládající člen Pavel Doležal, nesou výrazné rysy klasického zvuku kapely.

Vokální projev „nového“ zpěváka Aleše Navrátila není sice tak živelný, jak bývalo u souboru zvykem, ale k celkovému vyznění písní tak nějak sedí. Pravdou je, že by zpěv ve výsledném mixu nemusel být tak vysoko, aby kapelu zbytečně nepřehlušoval, ale byl spíše součástí celkového zvuku.

Jede se převážně v rychlejším tempu, ale jsou to právě pomalejší písně, ve kterých Navrátilův hlas získává jiný výraz. Zejména pak ve skladbě Srdce, která v sobě třímá prvky ska a přebírá lehce novovlnný nádech. U punkového publika ale budou mít úspěch jiné skladby a naštvané vypalovačky Prdel v blátě nebo závěrečná Zlost (obě vyšly už dříve jako singly) zafungují při živých koncertech určitě skvěle.

Co na desce oceníte jako muzikanti?

Není potřeba vyvolávat paniku, vše je vlastně, jak má být. N.V.Ú. se na nové desce nijak zvlášť nevzdálili tomu, co do svých posluchačů hrnuli posledních třicet let. A u kapely s tak velkou historií a fanouškovskou základnou ani není potřeba nějak zvlášť experimentovat. Moc dobře ví, jakou muziku jejich fanoušci žádají, a tu jim na novince nadšeně servírují. Přes čáru se tak úplně v klidu může zařadit vedle ostatní nahrávky v poměrně bohaté diskografii N.V.Ú.

N.V.Ú. - Přes čáru

N.V.Ú. – Přes čáru

Records DK, 00:31:16

Punk

65 %

Tagy N.V.Ú. Recenze alb

Pokud jste v článku zaznamenali chybu nebo překlep, dejte nám prosím vědět na e-mail redakce@frontman.cz.

Petr Adamík
V roce 1999 jsem spoluzakládal punk'n'rollovou kapelu Degradace, se kterou to táhnu dodnes. Již několik let pracuji v hudebninách Hudební Svět a před nějakým časem jsem se ke všemu rozhodl, že bych chtěl o muzice i psát (Rock…
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY