Až závěrečné závody letošního ročníku Velké ceny východních Čech v bězích, je jich deset, ale vzhledem ke kolizi termínů jich lze absolvovat osm, rozhodnou o absolutním vítězi. V minulém týdnu předvedl velkou aktivitu František Vagenknecht z Nové Paky, ten už má jisté prvenství v Českém poháru v běhu do vrchu, na foto z Jilemnické hodinovky uprostřed. Dal dokonce tři a byl dvakrát druhý a to ho po 36 kláních katapultovalo do čela.

Do té doby vedoucí závodníci BK Náchod jsou druzí a třetí. Kamil Krunka vyhrál v sobotu v Sedloňově, Franta zde byl druhý, a Pavel Jelen to vychladil. Otázkou je zda hlavně Kamilovi bude stačit účast na zbylých prestižních kláních jako je Náchod, Týniště či Turnov, ale pokud chce vyhrát bude se muset zúčastnit i pár menších závodů. Zatím to hraje do noty Františkovi, jelikož v sobotu se běží náročný horský běh ve Špindlerově Mlýně a souběžně půlmaraton v Benešově u Semil.

Jasnější situace je v ženách, kde od začátku soutěže vede Taťána Metelková z Hradce Králové. Druhá je obhájkyně prvenství Denisa Kozáková také z Hradec, ale startující za BK Náchod.