ČTK

13. 10. 2023

Ministerstvo školství (MŠMT) chce snížit nabídku středoškolských oborů ze současných 283 na desítky. O možnostech změn vzdělávání ve středních školách jedná. Vyplývá to z odpovědi mluvčí MŠMT Terezy Fojtové na dotazy ČTK. Kolik oborů by měly školy nově nabízet, úřad zatím neupřesnil. Náměstek ministra školství Jiří Nantl nedávno mluvil o tom, že by jich mohlo být 40. Návrh nařízení vlády o nové oborové soustavě SŠ by podle něj měl být hotový do poloviny roku 2024.

„Číslo (náměstkem zmíněných 40 nabízených oborů) představuje odhad možného výsledku a také rámcový cíl, k jakému chceme v rámci revize rámcových vzdělávacích programů dojít. Přesné číslo v tuto chvíli nemůžeme predikovat,“ uvedla Fojtová.

Inovaci oborové soustavy chystá ministerstvo ve spolupráci se svou organizací Národní pedagogický institut (NPI) a se zaměstnavateli. Nantl na začátku října řekl, že změny v oborové soustavě SŠ připravují skupiny odborníků. Expertní platformy podle něj inovaci začnou projednávat v říjnu.

Úprava nabízených studijních programů se podle Fojtové bude týkat maturitních i nematuritních oborů. Neznamená to podle mluvčí ale redukci počtu studujících nějakého oboru. Stanovení počtu studentů v oboru je v kompetenci škol a jejich zřizovatelů, jimiž jsou nejčastěji kraje.

Cílem inovace soustavy oborů a související úpravy učebních plánů je podle mluvčí „zásadní zpřehlednění studijní nabídky a efektivnější vazba odborných oborů na praxi a další vzdělávání prostřednictvím profesních kvalifikací Národní soustavy kvalifikací, které by měli získávat absolventi v rámci odborných oborů“.

Dříve resort avizoval, že cílem změn ve středoškolském vzdělávání je rovněž posílení spolupráce odborných škol s firmami. V budoucnu by podle plánů úřadu měli mít zaměstnavatelé možnost se na výuce částečně podílet, učitelé by zase mohli ve firmách získávat poznatky o nových technologiích.

Ředitel odboru Kurikulum odborného vzdělávání, kariérového poradenství a dalšího vzdělávání na NPI Matěj Bulant, který má práce na nových učebních plánech na starosti, ČTK dříve řekl, že oborová nabídka se bude měnit mimo jiné podle toho, jak nabízené obory odpovídají současnému pracovnímu trhu.

Na úpravy oborové nabídky podle Bulanta naváže příprava změn takzvaných rámcových vzdělávacích programů (RVP) pro SŠ, které stanovují, co by se měl žák naučit. S úpravou učebních plánů pro SŠ by měli experti při NPI začít v příštím roce. Pro středoškolské obory chce institut následně vytvořit modelové vzdělávací programy, podle nichž budou moct školy učivo stanovit.

O potřebě úprav vzdělávacích programů se mluví zhruba od roku 2016. NPI připravuje rovněž úpravy učiva pro mateřské a základní školy. Jejich zavedení se proti původnímu harmonogramu posunulo na později, aktuálně by výuka podle nových plánů měla být povinná od školního roku 2027/2028.

Související články

Přečtěte si také

„Naše civilizace má mnohem větší potenciál než pouze vědu.“ Karel Janeček s týmem představili „Arch 21“
„Naše civilizace má mnohem větší potenciál než pouze vědu.“ Karel Janeček s týmem představili „Arch 21“

Několik osobností společenského života představilo v neděli na pražské Kampě Arch 21 – „občanské volání“, která apeluje na „dvanáct hodnot pro dobrý život v obtížných časech“.

Knihu nezvěstného čínského advokáta namluvil herec Martin Myšička, startuje sbírka na podporu audioknihy
Knihu nezvěstného čínského advokáta namluvil herec Martin Myšička, startuje sbírka na podporu audioknihy

Herec Martin Myšička namluvil knihu renomovaného čínského právníka Kao Č'-šenga, který je již sedm let nezvěstný v důsledku perzekuce čínským komunistickým režimem.

Elektromobilita zvyšuje riziko sledování a kybernetických útoků. Trhu navíc dominuje Čína
Elektromobilita zvyšuje riziko sledování a kybernetických útoků. Trhu navíc dominuje Čína

Čínské elektromobily postupně zaplavují světový trh. S tím roste i riziko sledování a kybernetických útoků. Přispět tomu můžou i čínské nabíjecí stanice pro elektrobaterie.

Lipavský nechal předvolat ruského velvyslance kvůli kyberútokům na instituce
Lipavský nechal předvolat ruského velvyslance kvůli kyberútokům na instituce

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) dnes nechal předvolat do Černínského paláce ruského velvyslance v České republice Alexandra Zmejevského kvůli kybernetickým útokům na české instituce a kritickou infrastrukturu.

Stínoví vojáci: Na území protektorátu dokázali téměř nemožné
Stínoví vojáci: Na území protektorátu dokázali téměř nemožné

Méně známé tváře vojáků z odboje si připomínáme, abychom nezapomněli, že z okupovaného území vzešli lidé, kteří se nebáli riskovat život v boji za svobodu. Jejich činy připomíná rovněž filmový dokument Stínoví vojáci.