Menu
Přihlásit se

Je to týden od chvíle, kdy teroristé z hnutí Hamás zaútočili z pásma Gazy na sousední Izrael. Konflikt si vyžádal spoustu obětí na obou stranách. O možných východiscích z této situace hovořil orientalista, analytik a vysokoškolský pedagog Petr Pelikán.

Richard Šedý
Publikováno 13/10/2023
Doba čtení < 1 min.
Izraelští vojáci. Zdroj: Profimedia

Podle něj neexistuje způsob, jak tento konflikt urovnat. Určitě ne v nejbližších desetiletích a určitě ne tak, aby si nikdo neodnášel křivdu jako základ pro příští střety.

Po odeznění prvního šoku se v Evropě i jinde na Západě objevily demonstrace na podporu Izraele, ale také Palestinců. Často jsou kritizovány obrovské toky peněz plynoucí z Evropské unie do Palestiny. Zatímco by mělo jít o humanitární pomoc, dojde k přezkoumání, jestli z peněz netyjí také teroristé.

Možné smíření by teoreticky mohlo začít od výchovy dětí. „Je to hezká myšlenka, ale musely by s tím začít obě strany a myslet to opravdově. Vím, že se třeba často odsuzuje, že Palestinci tisknou za peníze Evropské unie učebnice vyzývající k nenávisti vůči Židům. Zaznamenal jsem teď v jednom našem médiu kritiku, jak je možné, že se v nich objevuje příklad: ´Vypočítejte dráhu kamene vrženého na izraelského vojáka…´ Nevím, jak moc zrovna tohle může být pravda, protože na takový výpočet by musel být žák opravdu hodně dobrý v matice,“ podotýká analytik.

Izrael je malý stát, obklopený zeměmi, jejichž obyvatelstvo ho nenávidí. Velké oblibě se většinou sice netěší ani palestinská diaspora, ale v konfliktu s Izraelci jsou pořád těmi, kterým arabské a muslimské země fandí. „Pokusit se o skutečné mírové urovnání vztahů i za cenu velkých ústupků a kompromisů by mohlo být cestou k zajištění izraelské bezpečnosti, i když si nedokážu představit, jak by se ho dalo dosáhnout,“ uzavírá Pelikán.

Komentáře (1)

Napsat komentář