InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Všeználek

    Čtvrtek 2.5 10:00 - Knihovna, Písek

    Veselé pásmo říkanek, básniček, písniček a tvořivého hraní.

  • Hrátky v knihovně

    Čtvrtek 2.5 9:30 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Suché Vrbné

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kolem zvýšení daně z nemovitosti v Písku je nebývale rušno

PÍSEK – Nečekaný spád nabraly debaty kolem navýšení koeficientu daně z nemovitosti, který v září navýšilo písecké zastupitelstvo. Jeho rozhodnutí začali ostřelovat krajští představitelé ODS. Jde o upřímnou starost o obyvatele, nebo předvolební populismus?

Doma za zvýšení koeficientu pro výpočet daně z nemovitosti písečtí politici sklidili negativní i souhlasné reakce. Trochu překvapivě se ale teď do tématu písecké komunální politiky vložili krajští činovníci. Na kobereček si hejtman Martin Kuba a jeho náměstek Tomáš Hajdušek (oba ODS) pozvali píseckého místostarostu a stranického kolegu Michala Přibáně, aby mu vysvětlili, že koalice v Písku udělala chybu.

Na sociálních sítích za to jihočeský hejtman získal kladné komentáře, ale objevila se i kritika, že se vměšuje do písecké komunální politiky a dělá si kampaň před krajskými volbami, které jsou za rok.

Navrhnou změnu

„Po jednání s našim místostarostou Písku Michalem Přibáňem a mým náměstkem Tomášem Hajduškem jsme se domluvili, že písecká ODS navrhne koalici v Písku, aby zrušila zvýšení daně z nemovitosti, kterou tam zavedla. S Tomášem jsme přesvědčeni, že v této chvíli nejsou důvody zbytečně zatěžovat obyvatele Písku tímto navýšením, a to jsme Michalovi řekli," uvedl na Facebooku hejtman Kuba.

S píseckým místostarostou se prý dohodli, že vyzvou ostatní strany koalice v Písku k jednání, aby se rozhodnutí o navýšení zrušilo. Písecká ODS přitom navýšení daně z nemovitosti podpořila. „A ano, je fér uznat, že je chybou, že s námi naši kolegové tento krok nekonzultovali dopředu a na schválení se podíleli. Ale považuji za správné, že když někde uděláme jako tým chybu, nemáme se schovávat a vymlouvat, ale máme se ji snažit opravit," dodal hejtman Martin Kuba.

Místostarosta Písku Michal Přibáň redakci zatím krátce výstupy jednání potvrdil. „Slíbil jsem, po detailním rozboru dané problematiky, že debatu v koalici otevřeme. Ke koaličnímu jednání zatím nedošlo. O výsledcích daného jednání budeme informovat," odpověděl redakci Přibáň.

Starejte se o sebe

Na sociálních sítích vzbudilo téma rozruch. Do hejtmana Kuby se na Facebooku pustil písecký radní za Piráty Martin Brož. Napsal mu jadrný vzkaz, aby se nemotal do píseckých záležitostí. „Pokud se nepletu, řídíte ODS, která na vládní úrovni navrhuje zvýšit daň z nemovitosti plošně, a ještě chce brát z této daně obcím," argumentoval Brož.
Písecký opoziční zastupitel Lukáš Nebes (Písek srdcem a rozumem) si také na Facebooku rýpnul. „Když jsme s kritikou daně z nemovitosti přišli jako opozice, dostali jsme nálepku populistů. Tak kdo řekne panu hejtmanovi, že je populista?" ptal se Nebes.

Blíží se volby?

Redakce oslovila i předkladatele návrhu na navýšení daně z nemovitosti, místostarostu Josef Soumara z České pirátské strany. „Reakce hejtmana Kuby mě osobně nepřekvapila. Podobně jako Babiš jede permanentní kampaň a snaží se svým počínáním zalíbit největšímu počtu voličů, bez ohledu na skutečnosti a okolnosti," tvrdí Soumar. Podle něj jde o start kampaně před krajskými volbami.

Mrzí ho, do jaké situace se dostal koaliční kolega Michal Přibáň z ODS. „S ním jsem téměř v denním kontaktu v práci a tuším, že i pro něj to nebylo příjemné jednání. Překvapilo mě, že i Jihočeská televize šla právě kolem a hned po schůzce s panem hejtmanem a místostarostou natočila reportáž. Podobné jednání a vměšování do místních obecních poměrů u Pirátů neznám a nemáme, tak mohu maximálně nabídnout panu místostarostovi po takovém zážitku případný přechod do svobodné a liberální strany," uvedl Pirát Josef Soumar.

Připomněl, že česká vláda chystá konsolidační balíček, kde chce změnit základní koeficient daně z nemovitých věcí na 1,8násobek. „Je to vláda v čele s ODS. Překvapilo mě tak, že zástupce ODS řeší navýšení místního koeficientu města Písku na 1,4násobek. Toto navýšení nebylo v Písku 13 let valorizováno a přesně kopíruje inflaci. Jedná se o progresivní navýšení bohatých. Kdo má mnoho nemovitostí, zaplatí více. U průměrného bytu 3+1 se jedná v průměru včetně vládního balíčku o 80 korun měsíčně více," poznamenal Josef Soumar.

Další vyjádření a reakce nabídnou středeční tištěné Písecké postřehy.

Diskuse k článku - 51 příspěvků
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
« Novější příspěvky 1 2 3 4 5  | Starší příspěvky »
  • písecký Patriot 

    Reagovat

     

    Nebylo nezbytné zvyšovat daň z nemovitosti obyvatelům Písku! Stačí aby ti paňáci z koalice na radnici uměli hospodařit a nevymýšlet nesmyslný projekty (nový bazén, Spalovna odpadů) který stojí stovky milionů korun. Stačí šetřit a být hospodář, víme pane Soumar a pane Čapek ???!!!

    Vloženo 16.10.2023 12:38:38

    • Venca 

      Reagovat

       

      Teď je důležité aby si to přečetli to co jim radite. Ale nevím jestli chtějí být dobrými hospodáři.

      Vloženo 16.10.2023 13:42:24

  • strakoňák 

    Reagovat

     

    Kde bere hejtman tu drzost starat se o to, jak si hospodaří města se svými výdaji i příjmy. Kdyby se radši staral o to svoje - hospodaření kraje. A tady nic moc - černá díra letiště Planá, Lipno olympijské, krajská spalovna za krajské peníze jen pro ČB a okolí, plavební kanál ČB - Hluboká, prostě vše pro ČB a všem ostatním drobky. Krajské cesty leckde děravé, střední školy v mnoha případech zastaralé, učňovky na úbytě, zdravotnictví mnohdy bez zdravotníků včetně dlouhých čekacích dob. Ale kafrat do všeho, to mu jde.

    Vloženo 15.10.2023 17:51:58

    • já z Písku 

      Reagovat

       

      Já jsem rád, že hejtman pomůže lidem z našeho města, když naše zastupitelé občané města nezajímají. Vybírat umí každý, ale uspořit náklady, tam ať hledají cestu.

      Vloženo 15.10.2023 18:35:21

      • Ema 

        Reagovat

         

        Vypadá to že funkce stoupla hejtmanovi do hlavy. Asi mu taky tečou nervy protože jeho vláda ODS a spol má tu nejhorší pověst a v krajských volbách se to určitě projeví.

        Vloženo 15.10.2023 18:45:53

        • Pavlína 

          Reagovat

           

          Nic mu do hlavy nestouplo!! Jen si dělá pořádek mezi svými podřízenými, kterým se asi nedá moc věřit. Každopádně je to první hejtman, kterého si musíme vážit za to, jak se bije za naše zájmy!! Takový dosud v Českých Budějovicích nebyl. Je skvělé, když upekli písečtí boudu na své obyvatele, že se jich zastal tak rázně, férově a naprosto konkrétně! Pan Hejtman totiž přebíjí, podobně jako v kartách, spodka. A my víme, komu věřit a komu být zavázání! Děkujeme!!!

          Vloženo 16.10.2023 10:23:57

          • Barča 

            Reagovat

             

            Souhlasím s Pavlínou. Ještě, že se nás zastal. Těm zastupitelům /15/ co bylo pro zdražení jsou uvedeni v hlasování. Tak je třeba
            si to přečíst a dát si příště pozor na ty.

            Vloženo 16.10.2023 10:31:36

          • Tony 

            Reagovat

             

            Jste se asi pomátla. Města nejsou hejtmanovi nijak podřízená.

            Vloženo 16.10.2023 11:14:42

  • Pavlína 

    Reagovat

     

    Je dobře, že náš Pan Hejtman budí nelibost u svých politických odpůrců. Líných, s kapsami dokořán čekajících často kocourkovské radní připomínajících zastupitelů. Namísto aby se snažily ve zdravé a dravé soutěži našeho Pana Hejtmana trumfnout, co do názorů a především činnů, tak vidouce, že jsou se svými nápady na Pana Lékaře zkrátka krátcí, snaží se mu alespoň okopávat kotníky! Jenomže my, obyčejní obyvatelé kraje Pana Hejtmana rozpoznáme, kdo to s námi myslí dobře a kdo jen hraje falešnou hru. Já vám poradím, milý maloměšťáčtí konšelé - předežeňte našeho Pana Hejtmana ve vystupování, férovosti, schopnosti vysvětlit všechny své počiny i tomu poslednímu lidičkovi, udělejte pro své lidi alespoň zlomeček toho, co dělá náš Pan Hejtman naprosto nezištně pro nás, pro všechny jeho obdivovatele, ano i pro ti, kteří mu spílají a nemůžou přijít na jméno, zatahující do současného konání nějaké údajné, neprokázané, špinavé lži o jeho spojení s nějakými kmotry údajně z Hluboké. My víme, že to nebyla pravda a nyní, i kdyby to pravda byla, tak to náš Pan Hejtman již několikanásobně odčinil mravenčí pílí a prací ve prospěch nás všech! Kdo neodpouští, ten je zlý! Děkujeme Pane Hejtmane!

    Vloženo 15.10.2023 15:33:42

    • Michal 

      Reagovat

       

      Pavlínu aby JcTED nosili na rukou, jak jim zvysuje ctenost. Denne sem chodime, abysme se mrkli na dalsi prispevek tehle pipiny a od srdce jsme se zasmali.

      Vloženo 15.10.2023 15:41:37

      • Vladimír 

        Reagovat

         

        Souhlasím. Takových slepic a pochlebovaček je tu celá řada. Ale tím prestiž a klesající preference modrám ptákům nepodpoří.

        Vloženo 15.10.2023 20:07:30

        • Pavlína 

          Reagovat

           

          Náš Pan Hejtman nejlépe ví, co je pro nás, obyčejné lidičky důležité a co není. Stará se o nás, jako kdybychom byly jeho vlastní!

          Vloženo 16.10.2023 10:17:32

  • . 

    Reagovat

     

    Na příspěvcích tady je vidět jak panu hejtmanovi sázka na laciný populismus vyšla, Tak až ti samí budou ječet že támhleto nefunguje, támhleto je třeba opravit a támhleto je třeba postavit, tak si zkuste jít za tím vaším hejtmanem pro prachy, uvidíme jak dopadnete, městský rozpočet totiž není perpetuum mobile

    Vloženo 15.10.2023 13:07:19

    • Ujo 

      Reagovat

       

      Ale jdi ty škarohlíde. Utáhněte si opasky, toť rada nade vše. Jděte příkladem

      Vloženo 15.10.2023 13:44:25

    • Ben 

      Reagovat

       

      Hlavně udělejte zase další lavičky, které jsou k ničemu. Podívejte se jak by šly opravit lavičky u Smetáka a nevymýšlet betonové u řeky, na kterých nelze sedět ani k ním dolézt.

      Vloženo 15.10.2023 13:46:59

    • H. 

      Reagovat

       

      Že by se ozval někdo ze zastupitelstva? Zkuste se vážně zamyslet nad úsporami, hodně peněz z měst.rozpočtu se vyhazuje zbytečně. Lyžařský svah, který nejenže je zbytečný, ale navíc ho nechce nikdo provozovat, předražené lavičky, které vám tu lidi opakovaně kritizují, ale přesto se plánuje další, sochy z písku, které už nikoho nebaví, a podívejte se na některé akce participativního rozpočtu. Člověk by řekl, že město má peněz na zbytečné projekty dost. Nemovitosti si lidi kupují ze ZDANĚNÝCH peněz, platí si všechno sami, vč.oprav a veškeré údržby, tak nevím, proč by měli platit pořád víc a víc. A je dobře, že se nás někdo zastal.

      Vloženo 15.10.2023 16:00:22

  • Jana 

    Reagovat

     

    Hejtman at taky srovná vedení táborský radnice, která na lidi kašle a brutálně zdražuje odpad.

    Vloženo 15.10.2023 11:17:13

« Novější příspěvky 1 2 3 4 5  | Starší příspěvky »
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace