Aš netrpělivě vyhlíží peníze ze Sberbank, potřebuje je na opravu bazénu

  9:46
S velkou netrpělivostí čeká město Aš na peníze, které zatím leží u zkrachovalé Sberbank CZ. Nutně je potřebuje na rekonstrukci bazénu. V bankovním domu s vazbami na Rusko, který před časem uzavřel pobočky a zastavil internetové bankovnictví, Ašským leží 167 milionů korun. Podle některých informací by se mohli podstatné části dluhu domoci do konce letošního roku.

Krytý ašský plavecký bazén ze 70. let minulého století dosluhuje. Původní technologie vypovídají službu. Město Aš nyní hledá možnosti, jak kompletní opravu za více než sto milionů zaplatit. | foto: Václav Šlauf, MAFRA

„Rozhodnutí, zda a kdy opravy bazénu spustit, je v tuto chvíli závislé na tom, kdy se městu peníze ze Sberbank vrátí. Projekt je hotový, stavební povolení máme k dispozici, takže čím dřív peníze dostaneme, tím dřív se celý proces dá do pohybu. Pevně věříme, že přijdou skutečně do konce roku. Protože takto jen leží a ztrácejí na hodnotě,“ potvrdil mluvčí města Milan Vrbata.

O pomoc s opravou bazénu, která by podle projektu měla přijít na 130 milionů korun, požádá radnice rovněž Národní sportovní agenturu. Na dotacích by tak mohli získat až 30 milionů korun.

Projekt na rekonstrukci je dílem projekční kanceláře ŠUMAVAPLAN Bořanovice – Pakoměřice, za který město zaplatilo necelých 2,5 milionu.

„Řeší kompletně celý areál bazénu, počítá například s úpravami a zateplením skeletu a střechy bazénu, výměnou technologií na úpravu a ohřev vody, novou fotovoltaikou a vzduchotechnikou. Zachována má být oblíbená parní sauna, naopak přibýt by měl malý saunový svět s finskou saunou a biosaunou. Nynější betonové vany s kachlíky nahradí nerez, upraví se dispozice vestibulu s recepcí a občerstvením, kde bude i možnost obsluhy zvenčí. Počítá se s novými šatnami a modernizací vnitřního osvětlení,“ předestřel Vrbata s tím, že bez rekonstrukce je do budoucna provoz sportoviště v souvislosti s požadavky na hygienické normy neudržitelný.

Bazén postavili v akci Z

„Musíme si uvědomit, že téměř všechny technologie jsou původní. Konstrukce, interiéry, vybavení, to vše je z doby, kdy bazén zahájil provoz. Úprav se dočkaly pouze některé části šaten, sprch a sociálního zázemí,“ upozornil správce bazénu Štěpán Sauer.

Vedle plavecké veřejnosti slouží bazén, který spravuje městská společnost Ašské lesy, i školám v okolí pro výuku plavání. Krytý plavecký bazén, postavený v roce 1978 v dobrovolnické „akci Z“, patří k nejvíce navštěvovaným sportovištím ve městě. V době před epidemií koronaviru jej ročně navštívilo na 50 tisíc návštěvníků.

21. srpna 2023