Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Itálie se rozloučí s knězem a záchranářem P. Jozefem Hurtonem

Zdroj:cirkev.czcirkev.cz
Rubrika: Hlavní zprávy,Vatikán a zahraničí
Datum publikace14. 10. 2023, 9.45
TiskTisk

Ve věku 95 let zemřel v úterý 10. října zemřel v italském Soldenu nedaleko švýcarských hranic slovenský kněz Jozef Hurton. Otec Jozef se zapsal do italských dějin jako dokumentarista, novinář a průkopník alpské dobrovolné horské služby. Mimo jiné založil první italskou školu pro lavinové psy. Pohřební mši bude v sobotu 14. října v Soldenu předsedat biskup Bolzana -Brixenu Ivo Muser.

image:Image 44/source/orig/43303_cq5dam-thumbnail-cropped-1500-844-80.jpeg
Jozef Hurton v Ríme v roku 2017 (autor: Jozef Bartkovjak SJ)

Cennou kněžskou a záchranářskou službu otce Josepha Hurtona připomínají v těchto dnech četná italská média, ale i státní televize RAI a tisková agentura ANSA.

Joseph Hurton emigroval v roce 1950 z Československa, kde byl pronásledován komunistickým režimem. V Itálii se stal knězem. V roce 1960 vystřídal v Soldenu faráře, kterého zasypala lavina a jehož tělo se našlo až po třech a půl měsících. "Právě tato tragédie inspirovala také druhé povolání otce Hurtona," píše deník italských biskupů Avvenire.

Otec Hurton začal brzy organizovat stanici horské služby v Soldenu, v jejímž čele zůstal celých třicet let (1970-2000). Společně s Fritzem Reinstadlerem založil první italské školící středisko pro lavinové psy a později rozšířil záchranářskou službu o vrtulníky. "Během své čtyřicetileté služby vyzvedl těla více než dvou set horských obětí, aby je dopravil zpět k jejich rodinám. Jeho život byl poctou horám a lidskosti," napsal o něm list Corriere del Trentino.

Pastorační formace otce Josefa směřovala k tzv. horské spiritualitě a integrální ekologii. Doprovázel stovky turistů na výletech v horách, jednoho z nich se zúčastnila i Angela Merkelová, napsal italský list Il Giornale. V Jižním Tyrolsku vystoupil na stovkách přednášek, natočil 11 dokumentů pro italskou televizi, napsal desítky článků a je autorem několika úspěšných turistických průvodců. V roce 1968 obdržel za svou práci v horské službě horolezecký řád (Ordine del Cardo) od Mezinárodní asociace alpského duchovenstva a v roce 1977 mu tyrolská vláda udělila tyrolskou medaili za zásluhy. Režisér Marek Poláček o něm natočil film Cena člověka a další film s názvem Farář pod ledovcem o něm natočil režisér Ľubo Polák.V roce 2017 během své návštěvy Říma poskytl otec Jozef rozhovor slovenské redakci Vatikánského rozhlasu.

Životopis Josepha Hurtona

Jozef Hurton se narodil 25. března 1928 v Macově v okrese Dunajská Streda. Po maturitě na gymnáziu v roce 1945 nebyl přijat na teologii, a proto se přihlásil na medicínu, kde byl ovšem rovněž z politických důvodů vyloučen. Krátce nato se ocitl ve vojenském pracovním táboře (PTP) v Libavé na Moravě. Protože se chtěl stát knězem, utekl v roce 1950 do Rakouska a odtud do Itálie. Kněžskou formaci absolvoval v Papežské koleji Nepomucenum v Římě a vystudoval na Papežské lateránské univerzitě. Svátost kněžství přijal 16. prosince 1956. Protože se nemohl vrátit na Slovensko, zůstal v severoitalské diecézi Bressanone (Brixen). V roce 1958 se vrátil do Říma, aby studoval na Papežském východním institutu a získal doktorát teologie na Papežské lateránské univerzitě. Na filozofické fakultě Státní univerzity v Bologni dosáhl postgraduálního diplomu ve studiu ravennského a byzantského umění.

V roce 1960 se stal farářem ve vysokohorské alpské oblasti Solda (Sulden), kde působil až do svého odchodu do důchodu v roce 1999. V roce 1970 nastoupil do italské státní horské služby v Solda (Sulden).

Zdroj:Vatican News, slovenská sekce

Focusy

Osobnosti

Mohlo by vás zajímat

image:Image Zůstává mi však milost Boží
Zůstává mi však milost Boží Jindřich Zdeněk Charouz
Cena: 359 Kč
image:Image Boží svědek v propasti zla
Boží svědek v propasti zla Yves Bériault
Cena: 197 Kč
image:Image Zadní dům
Zadní dům Anne Franková
Cena: 314 Kč
image:Image Zahradník duší
Zahradník duší Radek Gális
Cena: 387 Kč

Související články

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou