ČTK

14. 10. 2023

Mnozí studenti vysokých škol podporují vysokoškolskou stávku, která se uskuteční v úterý 17. října a do protestů se zapojí zvláště studenti z humanitních a sociálněvědních fakult, na nichž se bude stávkovat po celý den. ČTK to řekl předseda Studentské komory (SK) Rady vysokých škol (RVŠ) Michal Farník. Podle něj je potřeba poukázat na nízký rozpočet veřejných univerzit a na finanční situaci doktorandů.

Celostátní hodinovou výstražnou stávku vyhlásil na úterý 17. října Vysokoškolský odborový svaz. Stávka se bude konat od 14:00 do 15:00 a žádá navýšení částky určené na financování vysokého školství v rozpočtu ministerstva školství. Na olomoucké filozofické fakultě a některých fakultách Univerzity Karlovy budou akademici stávkovat celý den.

„Podporujeme akci, která chce poukázat na podfinancování vysokého školství, které je problémem,“ řekl Farník. Kolik by se mohlo zúčastnit studentů, neuvedl. Očekává ale zapojení zvláště studentů z fakult, které budou stávkovat po celý den.

Rozpočet pro vysoké školství má být v roce 2024 stejný jako letos, tedy 30,9 miliardy korun. Podle předsednictva RVŠ činí aktuální podfinancování univerzit asi 11 miliard korun.

Stávkující akademici z iniciativy Hodina pravdy, která sdružuje vyučující a studenty humanitních a společenských oborů, chtějí, aby vláda zvýšila částku pro vysoké školy pro příští rok tak, „aby mohly univerzity zajistit důstojné mzdové a pracovní podmínky pro všechny své zaměstnance“. Žádají také přijetí střednědobého výhledu růstu výdajů na VŠ vůči HDP na úroveň průměru zemí OECD. Podle dat Eurostatu odpovídají veřejné výdaje na terciární vzdělávání v Česku 0,86 procenta HDP, zatímco průměr zemí EU je 1,27 procenta HDP. Podobné požadavky vyjadřuje i RVŠ a Česká konference rektorů.

Studentská komora RVŠ podle svého předsedy Farníka podporuje rovněž požadavky stávky na zlepšení podmínek doktorandů. „Situace doktorandů v Česku je velmi špatná. Řešit by ji měla novela vysokoškolského zákona, která ale zatím nebyla schválena,“ řekl.

První verzi novely vysokoškolského zákona, která má mimo jiné zlepšit ekonomické, pracovněprávní a sociální podmínky studujících doktorského studia, představilo ministerstvo v únoru. Tehdejší návrh počítal s tím, že se výše stipendia doktorandů bude počítat podle minimální mzdy. Nyní resort na stipendium pro jednoho doktoranda přispívá 11.250 korunami. Příprava se ale zdržela novými náměty. VŠ by si podle nového návrhu mohly volit, zda studentům doktorského studia budou za jejich práci na univerzitě dávat mzdu, nebo jako doposud stipendia, uvedl Farník. Novou podobu návrhu zákona ocenil, zvláště pak posílení role doktoranda jako zaměstnance školy.

K chystané stávce se tento týden vyjádřilo i předsednictvo RVŠ. Akademickým obcím doporučilo, aby v den výstražné stávky mimo jiné diskutovaly se studenty a širokou veřejností o poslání vysokých škol a sdílely informace o možnostech jejich financování.

Kvůli nízkým výdělkům akademici v některých městech protestovali už na jaře, kdy se protestů zúčastnily tisíce lidí.

Související témata

Přečtěte si také

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie
Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie. Kromě ní se od 1. května 2004 staly členskými zeměmi bloku také Estonsko, Kypr, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Polsko, Slovensko a Slovinsko.

Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci
Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci

Klimatičtí vědci se domnívají, že než dotovat výrobu průmyslových komodit z obnovitelných zdrojů energie, Evropa by si zboží měla nechat vyrobit tam, kde je elektřina z obnovitelných zdrojů levná – i za cenu deindustrializace.

Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy
Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy

Síť stovek neziskových organizací v USA ovlivňujících společnost a politiku, sdružených pod společností Arabella Advisors, zachycuje ve své nové knize Scott Walter. Jak tato síť funguje a kým je využívána?

Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují
Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují

Když v roce 2012 přijel do Německa, byla jeho matka v Číně zatčena za to, že se věnuje Falun Gongu. Díky mezinárodnímu tlaku byla o rok později propuštěna. Nyní ale musí „bojovat“ znovu...

„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie
„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie

Poslední dobou zaznamenáváme u nás a ve světě nárůst rakoviny. Kromě známých příčin jako je kouření, životospráva či znečištěné ovzduší, by dalším důvodem mohly být i mRNA vakcíny.