14. října 2023 • 11:30

Už jen kousek! Pozemní hokejistky pro boj o OH shání finance. Rozjely sbírku

Autor: kal
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Pohodář Ulihrach vzpomíná: cucák Nadal, pařmen Ivaniševič, blázni rodiče
Krejčí exkluzivně o Pastovi a kritice kouče: Tyhle věci nemám rád
VŠECHNA VIDEA ZDE

Velký sen mají na dosah rukou, o čtyři roky dříve než se původně plánovalo. České pozemní hokejistky se po úspěšném domácím mistrovství Evropy v Praze, které zakončily se stříbrnými medailemi, pomalu chystají na ještě větší výzvu – vybojovat účast na olympiádě v Paříži. Výběr trenéra Garetha Grundieho si ji může zajistit při lednové kvalifikaci. Na cestě za olympijským turnajem shání Češky pomoc. Založily tak internetovou sbírku „Už jen kousek!“, díky které je může podpořit každý fanoušek, ať už pro dobrý pocit či za různé odměny.



Předčily všechna očekávání. Hlavní plán ženské reprezentace pozemního hokeje kvalifikovat se na olympijské hry v Los Angeles 2028 může již na začátku příštího roku trumfnout současný výběr v čele s kapitánkou Kateřinou Lacinou. Když si české hokejistky stříbrem z domácího evropského šampionátu (prohrály pouze ve finále s Francií) vysloužily účast v olympijské kvalifikaci, hned věděly, že pořádná dřina teprve začíná.

„Olympijská kvalifikace je opravdovou výzvou. Nechci říkat splněným snem, protože za ten bych považovala až účast na samotné olympiádě. Ale v každém případě věřím tomu, že reálné to je. Potkáme silné týmy, ale také my jsme se sportovně posunuly. Pojedeme na turnaj s respektem, ale také zdravým sebevědomím,“ hlásí Laciná.

V Číně či ve Španělsku, ze kterých je pravděpodobnější první varianta, se Češky během ledna utkají s dalšími sedmi ženskými národními týmy. Hry v Paříži si zajistí tři nejúspěšnější. Už nyní je však vedení i samotným hráčkám jasné, že půjde o náročnou cestu i po finanční stránce.

„Nechceme krátit prostředky alokované především na rozvoj mladých talentů, stejně tak chápeme napjatou situaci v rámci státního rozpočtu. Zároveň ale nechceme sedět s rukama v klíně a jakkoli ohrozit obrovskou sportovní výzvu, kterou si děvčata vybojovala,“ objasňuje prezident Českého svazu pozemního hokeje Gino Schilders. „Obrátíme se tedy na komerční partnery, kterým nabídneme široké možnosti spolupráce s reprezentací i kompletní komunitou pozemního hokeje v Česku. Jsme odhodláni kvalifikaci odehrát v každém případě, nicméně společným cílem je navýšit dosavadní rozpočet tak, abychom týmu umožnili co nejkvalitnější přípravu a tím i zvýšit šanci na úspěch.“

Pro zajištění dostatku finančních prostředků tak hokejistky rozjely na platformě Hithit akci na podporu jejich snahy o olympijskou kvalifikaci. Cílová částka je 500 tisíc korun. A na fanoušky, kteří se rozhodou přispět do sbírky „Už jen kousek!“ (VÍCE ZDE>>>), si připravily zajímavé odměny.  

Je libo osobní brankářský trénink s gólmankou, kafe s kapitánkou či tetování od jedné z hráček? V případě setkání s Lacinou už mají další zájemci smůlu, tato položka byla díky rychlejším fanouškům brzy vyprodána. Na seznamu odměn za příspěvek ovšem mají české lvice pořád pestrý výběr, ať už jde o týmové mikiny, trička či individuální běžecké a kondiční tréninky. Každopádně přispět může každý i jen pro dobrý pocit.    

„S holkama jsme se do projektu zapojily a samozřejmě nás to bavilo. Samotné vizuály triček a mikin jsou za nás skvělé a věříme, že se budou líbit také širokému sportovnímu publiku. K tomu jsme se odvázaly v další šíři nabídek,“ přibližovala Laciná. „Věřím, že lidé chápou nadsázku i fakt, že Hithit nerovná se Tinder,“ naráží zkušená záložnice na položku kafe s kapitánkou. Setkání a poklábosení o pozemním hokeji či obecně o sportu se ale rozhodně nebrání.

V polovině října mají Češky vybráno necelých 200 tisíc korun. „Celkový rozpočet na olympijskou kvalifikaci bude výrazně přesahovat dva miliony korun, hlavním zdrojem by však, vedle stávající podpory Národní sportovní agentury, měli být komerční partneři. Hithit vnímáme jako atraktivní a hravou možnost oslovit širokou veřejnost, která by holkám chtěla pomoci splnit si jejich sen,“ doplňuje Schilders.

České pozemní hokejistky děkují fanouškům za podporu po vítězství
České pozemní hokejistky děkují fanouškům za podporu po vítězství

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud