Hlavní obsah

Bronzová deska ve Vojnově Městci připomíná bývalého hokejistu Jiříka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bronzová deska na domě ve Vojnově Městci ode dneška připomíná bývalého hokejového reprezentanta Jaroslava Jiříka. Rodák z městyse na Žďársku byl první Čechem, který hrál ve slavné NHL. Pamětní deska je na Jiříkově rodném domě číslo popisné 90. ČTK to řekl starosta Vojnova Městce Martin Havlíček.

Foto: Profimedia.cz

Bronzová deska na domě ve Vojnově Městci připomíná bývalého hokejového reprezentanta Jaroslava Jiříka

Článek

„Rozhodli jsme se, že desku odhalíme při víkendových oslavách 730 let od první písemné zmínky o Vojnově Městci. Domnívám se, že se jedná o našeho nejslavnějšího rodáka, i když od nás pocházejí i jiné zajímavé osobnosti. Jaroslav Jiřík zde strávil jen pár let, než se s rodinou přestěhoval. Ale i potom sem jezdíval na prázdniny a starousedlíci na něj stále vzpomínají,“ uvedl Havlíček.

Jiřík se narodil v roce 1939. V nejvyšší domácí soutěži odehrál 450 utkání, zaznamenal rovných 300 gólů a stal se šestinásobným ligovým mistrem, když pětkrát triumfoval s Brnem a jednou s Kladnem. V národním týmu nasbíral 134 startů a dal 83 branek. Třikrát se zúčastnil olympijských her a desetkrát startoval na mistrovství světa. Získal stříbrné medaile z olympiády v Grenoblu 1968 a světových šampionátů 1965 a 1966.

„V dospělosti už sem tak často nejezdil. I jeho příbuzní se pak přestěhovali. Ale vím od mého předchůdce ve funkci starosty, že se tady pan Jiřík před několika lety byl podívat,“ uvedl Havlíček.

Jiřík byl prvním hokejistou z východního bloku, který mohl oficiálně nastoupit v NHL. Ke krátkému angažmá za oceánem v sezoně 1969/70, během něhož odehrál v dresu St. Louis Blues tři zápasy, odlétal až jako zkušený, bezmála třicetiletý hráč.

Jiřík zahynul v roce 2011 jako pilot při tragické nehodě sportovního letounu u Brna. V létání měl zálibu odmala a ultralight pilotoval řadu let. „Ve stejném roce jsme ho zvali na takovou slavnostní akci u nás. Slíbil, že přijede, ale bohužel pak zahynul. A místo něj už přijeli jeho bývalí spoluhráči,“ uvedl Havlíček.

Jiřík se po konci hráčské kariéry jako absolvent fakulty tělesné výchovy a sportu věnoval i profesi trenéra. Působil v Brně, Nitře či Plzni, v letech 1977 až 1980 vedl reprezentaci Švýcarska.

Reklama

Související témata: