Vstupenky online

Vsetín v Kolíně otočil nepříznivý stav a domů veze všechny body

Tomáš Petr Marek • 14.10.2023

Kozli z Kolína hostili ve 12. kole Chance ligy Vsetín. V tomto utkání byla viděna bezbranková úvodní třetina. Pak přišla druhá třetina, kde se za domácí prosadil Matěj Chalupa. Skóre srovnal premiérovou trefou za Vsetín obránce Mads Larsen, ale Kolín ještě před koncem třetiny získal náskok zpět. V posledním dějství už se ale prosazovali pouze Valaši. Nejprve vyrovnal Jan Kern a poté výhru Vsetínu vystřelil Erik Hrňa. Poprvé v základní části nastoupil za Vsetín útočník Miroslav Holec a do obrany se z marodky vrátil Markus Kojo.

CHANCE LIGA - 12.kolo so 14.10.17:00
SC Marimex Kolín
VHK ROBE Vsetín
2:3(0:0, 2:1, 0:2)

Branky a nahrávky: 27. M. Chalupa, 40. P. Moravec (Š. Němec, A. Dlouhý) - 31. M. Larsen (T. Jandus, R. Staněk), 44. J. Kern (T. Jandus, M. Holec), 47. E. Hrňa (R. Půček, O. Smetana). Rozhodčí: Bejček, Micka – Beneš, Maňák. Vyloučení: 4:4. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1252. Střely na branku: 38:29. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:3.

SC Marimex Kolín: Soukup – Pinkas, Kolmann (A), Hampl, Š. Němec, Piegl, Naar, J. Šedivý – Dlouhý, Skořepa (A), P. Moravec – Chalupa, Vrhel, Ouřada – Síla, Koukal (C), Pajer – D. Šedivý, Morong, K. Lang.
VHK ROBE Vsetín: Romančík – Staněk, Larsen, Smetana (A), Š. Jenáček, Hryciow, Kojo, Petrovický – Jonák, Bērziņš, Rob (A) – Půček, Dědek, Hrňa (C) – Holec, Kern, Jandus – Š. Bláha, Kratochvil, Vaňo.

Ihned v úvodu utkání byl vidět brejk dva na dva v podání Luboše Roba a Víta Jonáka, kteří ale překonat brankáře domácích nedokázali. Poté hra nabírala na tempu, kdy se přelévala z pásma Kolína do pásma Valachů. Následovala velká šance domácích, kdy Petr Moravec dostal přesnou křižnou náhru přes pásmo, ale v bráně byl připravený Romančík, jenž jeho pokus zastavil. V 9. minutě byl vyloučen vsetínský Šimon Jenáček, který podrazil Moravce a domácí tak měli příležitost vstřelit úvodní branku. To se jim však nepovedlo. 

Hned po konci domácí přesilovky přišla na scénu početní výhoda Valachů, kdy si dvě minuty vysloužil Adam Dlouhý za sekání. Avšak ani Vsetín svou přesilovku využít nedokázal. Necelou minutu poté dostal možnost napravit nevyužitou početní výhodu domácí Kolín, když za nedovolené bránění šel pykat Rob, ale i tato přesilovka se nedočkala využití. Vsetínští poté pálili ze všech pozic co jim bylo umožněno, ale skvěle fungující obrana Kolína dokázala tyto pokusy blokovat. Na trestnou lavici minutu před koncem první třetiny usedl René Piegl, jenž podrazil jednoho z hráčů Vsetína. Do konce třetiny už žádná nebezpečná akce nepřišla a tak oba celky šli do kabin za bezbrankového skóre. 

Valaši si ve 2. třetině na necelou minutu ještě zahráli zbytek přesilovky, ale proměnit ji nedokázali. Jan Kern byl dalším potrestaným hráčem, který zavítal na trestnou lavici, kdy tvrdě dohrál jednoho z domácích hráčů a byl tak vyloučen za hrubost. Kolín předvedl ve své přesilovce velmi povedou kombinační hru, ale Patrik Romančík svou lapačkou zastavil střelu středočechů. Domácí i kvůli tomu nedokázali využít už jejich třetí početní výhodu. Matěj Chalupa po chybě Dědka ve středním pásmu prostřelil z mezikruží Romančíka k tyči a poslal domácí do jednobrankového vedení. Domácí se po tomto gólu opět dokázali na chvíli usadit ve svém útočném pásmu. Poté přišla skvělá nahrávka od Koukala, který našel úplně volného Sílu, jenž ujel obraně Vsetína, ale trefil pouze beton Romančíka. 

Další velkou šanci měl Kolmann, ale vsetínský brankář si připsal další skvělý zákrok. Pár chvil poté srovnávací gól přinesl Mads Larsen, který z minimální vzdálenosti trefil mezeru mezi Soukupovým ramenem a tyčkou. Vzápětí byl blízko navrácení vedení domácích Lang, jenž střílel z pravého kruhu, ale trefil opět beton Romančíka. Blízko skórování byl vsetínský Šimon Jenáček, který měl možnost střílet do odkryté klece, ale výbornou týmovou práci odvedl jeden z hráčů Kozlů, jenž do střely skočil doslova po hlavě. V poslední minutě prostřední periody nenápadná šance Kozlů přinesla změnu skóre. Petr Moravec střelou od modré překvapil Romančíka, který měl před sebou velkou clonu protihráčů a tak nestihl zareagovat na kotouč, který mu projel mezi nohama. Do šaten tak Kolín šel s příznivějším skórem. 

Na počátku posledního dějství si při zákroku brankář Valachů velmi protáhl tříslo a vypadalo to, že do utkání zasáhne Žukov, ale Romančík jej rozhýbal a zůstal tak hájit klec hostů. Minutu poté z nulového úhlu překonal ležícího Soukupa Jan Kern, jenž našel skulinku mezi bruslí a tyčí a utkání srovnal na 2:2. Valaši dokázali navázat na gól Kerna a Erik Hrňa, kterého do mezikruží vyslal Roman Půček, z předbrankového prostoru vymetl všechny pavouky, kteří sídlili v levém horním rohu brány Kozlů. To byla pro domácí studená sprcha a potřebovali něco, co by je zpátky nakoplo. Jedna z takovýchto příležitostí mohla být přesilovka, kterou dostali po krosčeku Roba. Štěpán Novák byl naopak vyloučen před koncem přesilovky a dal tak nabídku Vsetínu utkání téměř rozhodnout. Valaši početní výhodu nevyužili, ale další příležitost měli hned po ukončení, kdy domácí Kolmann zahákoval Miroslava Holce. Avšak ani v ní se nepřiblížili navýšení skóre. Hra se poté uklidnila a tempo hry klesalo. Co neklesalo, byla touha domácích srovnat a poslat tak hru do prodloužení. Kolín se nakonec odhodlal k odvolání brankáře Soukupa, ale to už jim k ničemu nebylo. Valaši tak zvítězili v Kolíně 3:2.

Ohlasy k utkání

Jiří Weintritt (VHK ROBE Vsetín): My jsme do našeho prvního gólu ve druhé třetině byli horším týmem. Byli jsme všude o krok pozdě, soupeř byl aktivnější. My jsme za půlku utkání měli 5 nebo 6 střel na branku. Ten první gól nám pomohl. Poté jsme ve třetí třetině v 5. minutě stáhli hru na tři lajny, což nám ještě pomohlo k nějakým šancím, které jsme využili a odvážíme si tři body, i když pro nás bylo toto utkání velice náročné.