V Polsku začaly parlamentní volby, v nichž lidé rozhodnou, zda národně-konzervativní strana Právo a spravedlnost zůstane u moci na bezprecedentní třetí funkční období. Tato strana prosadila, aby se zároveň s volbami konalo referendum týkající se privatizace státního majetku, věku odchodu do důchodu, zachování bariéry na hranici s Běloruskem a migrační politiky.


Voliči dnes rozhodnou o složení 460členného Sejmu, dolní komory parlamentu, a stočlenného Senátu. Očekává se, že Právo a spravedlnost volby vyhraje, není však jisté, zda se mu podaří dosáhnout v Sejmu na většinu potřebnou k sestavení vlády. Naděje na návrat k moci po osmi letech v opozici si dělá proevropská Občanská koalice, která by k vládní spolupráci přizvala Novou levici a středovou Třetí cestu.

Polsko má za sebou volební kampaň, ve které se strany a jejich kandidáti podle politologů soustřeďovali spíše na strašení lidí a napadání soupeřů než na program. Právo a spravedlnost během ní obviňovalo předsedu Občanské koalice a někdejšího předsedu Evropské rady Donalda Tuska, že se proti současné vládě ve Varšavě spikl s Německem a Bruselem a snaží se ji odstavit od moci. Vládnoucí strana v době, kdy se Ukrajina, východní soused Polska, brání ruské agresi, také vystupuje jako jediný garant bezpečnosti země a lidem slibuje, že ji ochrání i před přílivem migrantů z krizových oblastí.

Migračních pravidel Evropské unie se týká jedna z otázek v referendu. Lidé mají odpovědět, zda „podporují přijetí tisíců nelegálních migrantů z Blízkého východu a Afriky na základě systému nucené relokace vnucovaného evropskou byrokracií“. Kritici Práva a spravedlnosti upozorňují, že tato otázka je zavádějící a že cílem vlády je přitáhnout do volebních místností lidi, kteří by jí mohli odevzdat hlas. Aby bylo referendum platné, musí se ho zúčastnit nadpoloviční většina oprávněných voličů.

Hlasování skončí v neděli ve 21 hodin, vzápětí budou zveřejněny odhady výsledků. Sčítání hlasů pak potrvá možná až do úterka.