https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cenu-karlovarske-kraje-za-ochranu-prirody-ziskal-loket-za-obnovu-tresnoveho-sadu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Cenu Karlovarské kraje za ochranu přírody získal Loket za obnovu třešňového sadu

15.10.2023 19:03 | MARIÁNSKÉ LÁZNĚ (ČTK)
Ocenění za mimořádnou aktivitu v ochraně přírody Karlovarského kraje získalo město Loket za projekt environmentálního parku Třešňovka. Cenu dnes na jedenáctém ročníku Lázeňského festivalu jablek v Mariánských Lázních převzal loketský starosta Zdeněk Bednář (nez.).
 

"Dostali jsme celou řadu návrhů od toho vyznamenat osobnosti anebo samotné ekologické počiny. Můj názor je, že budeme preferovat to, co opravdu za minulý rok někdo vytvořil, obnovil nebo zachránil. To, co udělalo město Loket, revitalizace území, se nám všem jevilo jako nejlepší počin za rok 2022," řekl ČTK náměstek hejtmana s gescí v oblasti životního prostředí Karel Jakobec.

Environmentální park s názvem Třešňovka se nachází nad nově vzniklým dopravním terminálem poblíž centra města. "Je to projekt obnovení třešňové aleje a nachází se tam další oddychové zóny. Jsou tam stanoviště různých drobných zvířat, různé zádrže i další atrakce, které přispívají ke zkulturnění tohoto opuštěného území," řekl starosta. Z místa je navíc podle něj krásný pohled na město a loketský zámek.

Park nabízí přes dvě desítky zastavení. Jsou to například naučné tabule, broukoviště, geomorfologický model krajiny, kamenné kompozice větvové chýše a další. Návštěvníkům slouží jak ke vzdělávání, tak k aktivní zábavě. Projekt spolufinancoval Program rozvoje venkova administrovaný prostřednictvím MAS Sokolovsko.

Ocenění Zelenou hvězdu předal Karlovarský kraj podruhé. Poprvé zvítězil spolek Zamenis, který se stará o udržení kriticky ohrožené užovky stromové v Poohří.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist