15. října 2023 • 21:30

Kometa padla. Parádní otočky Plzně a Litvínova, uspěla Sparta i Pardubice

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejisté Pardubic v 11. kole extraligy uspěli na ledě Karlových Varů 3:0 a drží první místo v tabulce. Kometa doma podlehla Vítkovicím 3:5, které vyhrály podruhé v řadě. Tři body si připsala také Sparta, když udolala Hradec Králové po otočce 3:1. Velký obrat se odehrál v Mladé Boleslavi, domácí vedli nad Plzní už 3:0, ale nakonec podlehli svému soupeři 3:4. Další skvělý comeback pak předvedl Litvínov, jenž prohrával už 2:4, ale slaví výhru proti Kladnu v prodloužení 5:4. Třinec zvítězil v Českých Budějovicích po nájezdech 2:1.



Vítkovice vyhrály podruhé v řadě

Vítkovice zvítězily na ledě Brna 5:3 a připsaly si tak poprvé v sezoně dvě výhry za sebou. K úspěchu semifinalisty minulého ročníku přispěli dvěma brankami Dominik Lakatoš a třemi asistencemi kanadský obránce Stuart Percy. Kometa padla po dvou výhrách, ale teprve podruhé z posledních sedmi zápasů.

Oba týmy začaly velmi ofenzivně a před brankáři nebyla nouze o dramatické okamžiky. Vítkovický obránce Raskob zachraňoval po Kohoutově střele za překonaného Klimeše na brankové čáře, na druhé straně hřiště zase zasahoval Furch po nepříjemné bekhendové střele Percyho.

Právě kanadský obránce měl prsty v prvním gólu - jeho střelu od modré čáry Furch jen vyrazil a Kotala jej zblízka procpal za brankovou čáru. Totéž se ale při nájezdu nepodařilo Claireauxovi o čtyři minuty později, francouzský útočník ve vyložené pozici trefil jen rameno brněnského gólmana.

První třetinu pak ovládli domácí hokejisté, avšak ke gólovému potvrzení převahy jim chyběl větší důraz směrem k bráně a také přesnější koncovka.

Po první přestávce mělo Brno nadále herně navrch, ale brzdily ho nepřesnosti ve finální fázi. Vyšla mu až druhá přesilovka v zápase, v jejímž závěru nabil Ščotka Cingeľovi, jehož dělovka skončila za Klimešem.

Důležitým momentem utkání se stala 35. minuta. Nejprve Vincour vystihl rozehrávku Vítkovic a jeho ideální přihrávku proměnil ve vedoucí gól Brna Zaťovič. O 33 sekund později však vyrovnal bombou od modré čáry Roberts Bukarts. Kometa si vzala trenérskou výzvu kvůli možnému bránění gólmanovi od Muellera, ale neuspěla.

Divoká třetina tím zdaleka neskončila. Další nedůslednost vítkovické obrany potrestal po přihrávce Cingeľa Moses, jenže za dalších 30 sekund těsně před sirénou vyrovnal Lakatoš svým důrazem a dorážkou v brankovišti.

Oběma týmům bylo jasné, že klíčem k případné výhře by byla vedoucí branka. O něco blíže k ní měli hosté, když Lakatoš trefil ve 45. minutě tyčku. Vítkovičtí navíc nevyužili 40 sekund trvající dvojnásobnou přesilovku.

Kometu to nakoplo, lépe bruslila, jenže defenzíva hostí stála v závěru na pevných základech. Domácí doplatili na špatnou disciplínu: po dalším vyloučení už hosté početní výhodu využili, když se prosadil Krieger. Výhru pak do prázdné branky pojistil kapitán Lakatoš.

Hlasy trenérů

Jiří Otoupalík (Brno): „Věděli jsme, že to bude těžký zápas, poněvadž Vítkovice se zvedají a jsou kvalitním týmem. Rozhodující byla druhá třetina, kdy jsme otáčeli utkání, vedli jsme 2:1 a 3:2, ale dvakrát jsme dostali gól velmi brzy, což by se stávat nemělo. Byly to zbytečné chyby, stejně jako byla zbytečná oslabení ve třetí třetině. Nakonec Vítkovice jednu přesilovku využily a my jim můžeme akorát gratulovat k výhře.“

Miloš Holaň (Vítkovice): „Čekali jsme velice těžké utkání na ledě týmu, kterému se daří a který hraje doma. Vše to do sebe zapadalo. My jsme se s tím velmi dobře vyrovnali, hráli jsme zodpovědně a vyústěním toho byl vedoucí gól. Druhá třetina byla hektická a rozkouskovaná, Kometa nás zatlačila a dala branky, báli jsme se, že třetí gól bude hřebíkem, ale našli jsme sílu a vyrovnali. To byl základ k tomu, abychom pomýšleli na body. Ve třetí třetině jsme se vrátili k zodpovědné hře, nevyužili jsme sice přesilovku pět na tři, ale na finální moment jsme si počkali. Bereme tři body, byly těžce vybojované a moc si jich ceníme. Pomůžou nám zejména psychicky.“

Góly

Domácí: 27:52. Cingel, 34:03. Zaťovič, 39:15. Moses

Hosté: 07:56. Kotala, 34:36. Bukarts, 39:44. Lakatoš, 53:32. Krieger, 58:55. Lakatoš

Sestavy

Domácí: Furch (Lukeš) – Ščotka, Lintuniemi, Holland, Kučeřík (A), Gazda, Ďaloga, Kaňák – Moses, Cingel, Okál – Zbořil, Marcinko (A), Kohout – Horváth, Holík, Zaťovič (C) – Boltvan, Vincour, Jenyš.

Hosté: Klimeš (Machovský) – Grman, Percy, Raskob, Mikuš, Prčík, Gewiese, Stehlík – Mueller (A), Krieger, Bukarts – Lakatoš (C), Chlán, Zdráhal – Kalus, Claireaux, Kotala – Krejsa, Dej (A), Fridrich.

Rozhodčí

Ondráček, Vrba – Rampír, Blažek

Stadion

Winning Group Arena

Návštěva

6847 diváků

Will vynuloval Karlovy Vary

Pardubice zvítězily na ledě Karlových Varů 3:0. Východočeši bodovali naplno počtvrté v řadě a zůstávají jediným týmem soutěže, který od začátku sezony nevyšel ani jednou naprázdno. Vítězný gól dal v 18. minutě útočník Lukáš Radil a prosadil se již podeváté v sezoně. První nulu v tomto ročníku udržel brankář Roman Will, potřeboval k ní 20 úspěšných zásahů.

Západočeši vyzvali lídra soutěže s lehce pozměněnými formacemi, když Rachůnek se přesunul do první formace a Hladonik do třetí. V úvodním dějství drželi domácí s favoritem krok v pohybu i v počtu nebezpečných situací před brankou.

Mezi ty větší patřila šance Přikryla, který osamocený z křídla přestřelil branku. Na druhé straně to byl Kousal, ale jeho střela z bezprostřední blízkosti skončila v lapačce Frodla, jenž ještě v minulé sezoně hájil branku Pardubic. Blízko k úvodní trefě byl v osmé minutě Říčka, ale jeho střela jen zazvonila o tyč karlovarské branky. Pardubičtí se dočkali v 18. minutě poté, co se nad levé rameno strážce domácího brankoviště trefil Radil.

I ve druhé dvacetiminutovce se hrál atraktivní hokej z obou stran. Ve 34. minutě ho opepřila bitka domácího kapitána Černocha s Vondráčkem, jenž byl ještě v minulém ročníku u Západočechů s kapitánským „céčkem“ jeho předchůdcem. Ačkoliv Karlovarští drželi ve všech činnostech s Pardubicemi krok i v této části hry, opět krátce před přestávkou inkasovali. Frodlem vyraženou střelu Říčky uklidil za brankovou čáru Sedlák.

Poté, co ve 42. minutě skončila Musilem nahozená střela od mantinelu potřetí za Frodlovými zády, převzali Pardubičtí ve zbytku zápasu naplno otěže. Domácím sice nešlo upřít velkou snahu, ale když už se před hostující branku přes dobře pracujícího obranu Dynama dostali, ztroskotali na bezchybném Willovi.

Hlasy trenérů

Václav Eismann (Karlovy Vary): „Nejdříve chci soupeři pogratulovat k vítězství, ale přesto, že jsme prohráli, chtěl bych pochválit i náš tým za srdnatý výkon, protože jsme hráli proti soupeři, který má spoustu hráčů na širší soupisce dnes přítomného (reprezentačního kouče) Radima Rulíka. Utkání bylo takové, jaké jsme očekávali. Soupeř si trpělivou defenzivou středního pásma hlídal naší přechodovou fázi, prokázal obrovskou kvalitu a v rozhodujících okamžicích využil svoje šance, což nakonec rozhodlo. Přesto ještě jednou opakuji, že náš tým dnes podal z našeho pohledu velmi dobrý výkon.“

Aleš Krátoška (Pardubice): „My jsme samozřejmě čekali, že na nás čeká těžký soupeř, který od začátku sezony hraje velmi dobře, takže jsme se na něj připravili. Nakonec to dopadlo, jak jsme si přáli - vezeme tři body. Ve vývoji zápasu bylo samozřejmě důležité, že jsme zvládli oslabení a udrželi čistý štít vzadu, za což jsme rádi.“

Góly

Domácí:

Hosté: 17:12. Radil, 38:40. Sedlák, 41:47. D. Musil

Sestavy

Domácí: Frodl (Habal) – Plutnar, Huttula, Bartejs, Stříteský, Havlín, Dlapa, Mikyska – Rachůnek (A), Černoch (C), O. Beránek (A) – Zetterberg, Gríger, Kangasniemi – Redlich, Jiskra, Hladonik – Koffer, R. Přikryl, O. Procházka.

Hosté: Will (Klouček) – D. Musil, Čerešňák, T. Dvořák, Košťálek, Vála, Hrádek, Kolář – Kaut, Sedlák (C), Hyka – R. Kousal, Zohorna (A), Radil – Říčka, Cienciala, Pochobradský – Mandát, Poulíček (A), Vondráček.

Rozhodčí

Pražák, Šindel – Brejcha, Gerát

Stadion

KV Arena, Karlovy Vary

Návštěva

4319 diváků

Sparta po dvou prohrách zabrala

Pražské Sparta zdolala Hradec Králové 3:1 a zabrala po dvou duelech bez bodu. O teprve druhé výhře Pražanů z posledních pěti duelů rozhodl v čase 53:20 v přesilové hře obránce Vojtěch Mozík a výsledek ještě pojistil při výhodě pěti proti třem kapitán Michal Řepík. Mountfield prohrál pošesté z posledních devíti duelů.

Sparta nastoupila bez potrestaných beků Ondřeje Mikliše a Aarona Irvinga, stále navíc postrádala i útočné opory Filipa Chlapíka s Vladimírem Sobotkou. Poprvé v sezoně se tak do sestavy Pražanů zařadil bek Michael Krutil, který hostoval v Českých Budějovicích a vypomáhal i prvoligovým Litoměřicím. Kouč Pavel Gross pozměnil i složení útoků a premiéry se dočkal devatenáctiletý forvard Daniel Senčák.

Do první šance se dostali ve čtvrté minutě domácí, když po Horákově akci zakončoval Kousal, ale Bartošáka nepřekonal. Vzápětí při Gasparově vyloučení nepřekonal hradeckého gólmana ani Řepík. Během Blainova trestu nejdříve neuspěl ve 14. minutě ani Najman a v pokračujícím oslabení mohl jít do vedení Mountfield. Zachar se dostal do úniku, ale forhendovým blafákem Kováře nepřelstil.

Na začátku druhé části neuspěl před sparťanským gólmanem Lalancette. V 25. minutě čelil tlaku Bartošák. Zasáhl u levé tyče při pokusu Řepíka zasunout puk zpoza branky, z pozice mezi kruhy jej nepřekonal ani Kousal a další Řepíkův pokus zblokoval Filip Pavlík. Po vyloučeních Mozíka a Buchteleho se Sparta ubránila i 58 sekund v oslabení tří proti pěti.

Těsně po skončení dlouhého oslabení se musel Kovář chvíli oklepat po ráně Tamášiho z úhlu, při které jej trefil puk do masky. V 32. minutě už hosté otevřeli skóre. Obránce Blain po individuální akci projel celé hřiště a z pravého kruhu se trefil přesně do bližšího horního rohu branky.

V čase 34:39 ale bylo vyrovnáno. Chybná rozehrávka Filipa Pavlíka z pravého rohu se odrazila od konstrukce branky k Najmanovi, který nadvakrát překonal Bartošáka. Po trestu za příliš mnoho hráčů a Najmanově faulu se Sparta opět ubránila v dlouhém oslabení včetně 10 sekund, kdy hrála jen ve třech proti pěti.

Na startu třetí třetiny po přihrávce Buchteleho neprostřelil Bartošáka Forman. Při Freibergsově pobytu na trestné lavici se to nepovedlo ani Najmanovi. Potom se musela Sparta podruhé v utkání bránit v oslabení kvůli špatnému střídání, ale odolala. Bartošák kryl Lajunenovu střelu a nepřekvapil jej ani Kempný s pokusem zasunout puk zpoza branky u levé tyčky.

Při Freibergsově trestu se už domácí dočkali v 54. minutě obratu skóre a tlak zužitkoval ránou z pozice mezi kruhy Mozík, který se radoval ze své první trefy v dresu Sparty po letním příchodu z Rögle. Po trestech opět Freibergse a Filipa Pavlíka domácí v přesilovce pojistili náskok, když po Horákově přihrávce zametl Řepík puk do odkryté branky v době, kdy Bartošák chytal bez hokejky.

Kouč hostů Tomáš Martinec si vzal ještě neúspěšnou trenérskou výzvu na postavení střelce v brankovišti a Mountfield pokračoval v dvojnásobném oslabení. Na skóre už se nic nezměnilo. Sparta si tak připsala čtvrtou výhru ve vzájemných duelech za sebou.

Hlasy trenérů

Pavel Gross (Sparta): „Jsme rádi, že jsme po dvou porážkách zase naskočili na vítěznou vlnu. Myslím si, že to bylo dlouhou dobu vyrovnané. Chci vyzdvihnout, že už v Litvínově jsme se trošku zlepšili a hlavně jsme se zlepšili oproti minulé neděli (od porážky s Libercem 1:4). To nebylo to, co chceme vidět. Je to dobré i pro naše fanoušky, bylo jich opět hodně. Je to důležité vítězství. Viděli jsme tam o hodně víc úsilí, udrželi jsme se víc na puku v ofenzivní zóně, strašně dobře jsme zase hráli oslabení a rozdíl jsme pak udělali v pět na čtyři a pět na tři. V první třetině nás tam Kovy (brankář Jakub Kovář) dobře podržel při samostatném nájezdu. Takové utkání plné dobrých soubojů můžeš i prohrát, ale to, co bylo minulou neděli, to nejde. Chceme se od toho odpíchnout a takhle hrát dál.“

Tomáš Hamara (Hradec Králové): „My jsme trošku zklamaní, protože jsme nezvládli závěr. Dlouho to vypadalo, že zápas byl vyrovnaný. Aspoň výsledkově určitě. Samozřejmě když uděláme tak hloupé fauly v poslední třetině, tak tým jako Sparta takovou šanci potrestá. Na začátku jsme byli trošku ustrašení a nebylo to od nás ideální. Ve druhé třetině se to asi rozhodlo. Měli jsme dvě přesilovky, jedna dokonce byla pět na tři a my jsme je nevyužili. To pak samozřejmě bývá potrestané. Nám tam chyběla střelba, furt jsme to nějak obehrávali. Chyběla nám nějaká rychlejší přihrávka a jít do zakončení.“

Góly

Domácí: 34:39. O. Najman, 53:20. Mozík, 56:48. Řepík

Hosté: 31:56. Blain

Sestavy

Domácí: J. Kovář (Kořenář) – Mozík, Krejčík, Krutil, Kempný (A), Moravčík, Němeček, T. Tomek – Forman (A), O. Najman, Buchtele – Kestner, Lajunen, Konečný – Řepík (C), Horák, P. Kousal – Hauser, D. Vitouch, Senčák.

Hosté: Bartošák (Kiviaho) – Jank, Blain (A), Kalina, F. Pavlík, Pavelka, Freibergs, Gaspar – R. Pavlík, Zachar, Okuliar – Jasper, Tamáši, Šťastný – Perret, Lalancette, Jergl (A) – A. Novotný, Pilař, Eberle (C).

Rozhodčí

Jeřábek,Kika – Svoboda,Špůr

Stadion

O2 arena

Návštěva

9035 diváků

Plzeň otočila z 0:3 na 4:3

Plzeň dokázala na ledě Mladé Boleslavi smazat tříbrankovou ztrátu a vyhrála 4:3. V 58. minutě duel rozhodl obránce Petr Zámorský, jenž si připsal i dvě asistence. Středočeši prohráli pošesté za sebou a vystřídali svého dnešního přemožitele na posledním místě tabulky. Plzeň je dvanáctá.

Domácím vstup do utkání ulehčilo vyloučení Zámorského a využitá přesilová hra. Ve třetí minutě otevřel skóre pohotovou dorážkou Suchý, který si tak proti svému bývalému klubu připsal první gól v sezoně.

Plzeňští následně srovnali s Bruslaři krok, oba týmy se snažily hrát aktivně, brankové příležitosti si ale nevytvářely. V 15. minutě si od modré čáry dobře najel Pláněk, Pavláta v brance Západočechů ale nepřekonal. Růžička poté bez problémů přestál první mladoboleslavské oslabení.

I díky tomu mohl ve 24. minutě po pohotovém zakončení zvýšit na 2:0 Štibingr, který si také připsal první branku v sezoně i v mladoboleslavském dresu. Nedisciplinovanost soupeře poté domácím pomohla k dalšímu gólu. Vyloučení Zámorského ještě Plzeň přestála, trest Piskáčka ale ne. Po vzorové kombinace zakončoval do odkryté branky Järvinen.

Západočeši nerezignovali a v početní výhodě se jim podařilo snížit. Po několika dobrých zákrocích Růžičky se prosadil Söderlund, jenž do Plzně přišel v týdnu právě z Mladé Boleslavi. Domácí poté mohli ještě ve druhé části svůj náskok navýšit. Järvinen se ale neprosadil. Proti velké šanci Lantošiho skvěle zasáhl Pavlát.

Ve 44. minutě se po samostatné akci dostal až před plzeňského gólmana Skalický, ani v jedenáctém utkání po návratu z Finska se však premiérové branky nedočkal. Hostům se následně podařilo duel ještě více zdramatizovat, když Zámorského střelu od modré čáry tečoval Rekonen a snížil na 2:3.

Domácí si poté mohli pomoct v přesilové hře, faul Houdka ale nepotrestali a krátce po skončení výhody potřetí inkasovali. Po rychlém protiútoku se v 52. minutě dostal k odraženému puku Holešinský a smazal tříbrankovou ztrátu svého týmu.

Západočeši poté přestáli další oslabení a v 58. minutě šokoval mladoboleslavskou arénu Zámorský, jehož nahození skončilo za Růžičkou.

Hlasy trenérů

Jiří Kalous (Mladá Boleslav): „Myslím si, že jsme soupeři v průběhu celého zápasu nenabízeli moc šancí. Dali jsme tři góly, vedli 3:0 a i když jsme v oslabení inkasovali na 3:1, tak jsme měli zápas pod kontrolou. Ve třetí třetině - z pro mě nepochopitelných důvodů, nevím, jestli jsme se začali bát o výsledek - jsme začali zmatkovat. I když jsme hráčům zdůrazňovali, ať hrajeme pořád stejně. Soupeři jsme góly vyloženě nabídli a už je to několikátý zápas, který jsme měli dobře rozehraný a tímto způsobem jsme ho ztratili. Nevím, zda je tam takový respekt nebo strach z toho, že bychom mohli vyhrát. Soupeř dal tři branky z nahození na branku, takové šťastné góly a tím si pomohl k vítězství.“

Petr Kořínek (Plzeň): „Do zápasu jsme špatně vstoupili a po celou dobu jsme měli problém s disciplínou. Vyloučení hned v první minutě, Boleslav to potrestala a bylo to 1:0. Po první třetině jsme si něco řekli, ale hned přišla zbytečná chyba, nepohlídání hráčů. Pak zase potrestaný zbytečný faul. Naštěstí se nám v přesilovce podařilo snížit na 1:3. Pak jsme trochu změnili hru, chtěli více napadat a povedlo se nám dát gól na 2:3. Konec byl hektický a jsme strašně rádi, že jsme to zvládli. Pomohl nám výborný Dominik Pavlát v bráně.“

Góly

Domácí: 02:15. Suchý, 23:34. Štibingr, 26:48. Järvinen

Hosté: 33:42. Söderlund, 47:16. Rekonen, 51:11. Holešinský, 57:01. Zámorský

Sestavy

Domácí: J. Růžička (F. Novotný) – Pyrochta (A), Štibingr, Jánošík (A), Osburn, Bernad, Pláněk, Čech – Aaltonen, Järvinen, Gardoň – Skalický, Suchý, Lantoši – Malát, O. Roman, Šmerha – Dvořáček, Závora, Stránský (C).

Hosté: Pavlát (Hlavaj) – Kvasnička, Zámorský, Houdek, Dujsík, Malák, Piskáček (A), Jiříček – Holešinský, Mertl, Söderlund – Indrák, Lev (A), Matýs – Schleiss (C), Jansa, Rekonen – Hrabík, Straka, Šiler.

Rozhodčí

Hribik, Pilný – Zíka, Šimánek

Stadion

ŠKO-ENERGO Aréna, Mladá Boleslav

Návštěva

2771 diváků

Třinec uspěl v nájezdech

České Budějovice prohrály s Třincem 1:2 po samostatných nájezdech. Jihočeši si tak připsali čtvrtou porážku v řadě, z toho třikrát neuspěli v prodloužení či nájezdech. Oceláři potřetí za sebou zvítězili a posunuli se v tabulce na čtvrté místo. Nájezdy rozhodl útočník Martin Růžička, jenž se trefil už v základní době a v rozstřelu uspěl dvakrát ze tří pokusů.

Hosté hned po úvodním buly uzavřeli svého soupeře v obranném pásmu, ale gólmana Hrachovinu neohrozili. Po rychlém úniku z levé strany vystřelil nebezpečně až ve třetí minutě Čacho. Domácí tým s debutantem Kondelíkem se střelecky osmělil o dvě minuty později díky pokusu Simona.

Do velké šance se dostal z brejku třinecký Walega, ale Hrachovina byl na místě. Oceláři potom nabídli Jihočechům přesilovku za špatné střídání, ale hráči Motoru si v početní výhodě připravili jen dvě střely z větší vzdálenosti. Před první sirénou vznikl ještě závar před třineckým brankovištěm po Gulašově nápřahu z levého kruhu a hosté rozehráli přesilovku, kterou rozdělila přestávka.

Třinečtí nepotrestali vyloučení Valského, podobně se vedlo i českobudějovickému týmu při trestu Čacha, kdy brankáře Mazance výrazněji ohrozil pouze Ordoš. Domácí zvyšovali útočnou aktivitu. Po přihrávce Simona zblízka nezakončil Valský, bez efektu zůstala i třetí přesilová hra. V dalším průběhu razantně pálil z pravého kruhu Přikryl, ze stejného místa to zkusil i Vráblík.

Po Vráblíkově nahození o zadní mantinel se opřel do odraženého puku Vopelka, ale Mazanec zůstal nepřekonaný. Krátce před druhou sirénou odvedl výbornou práci třinecký Voženílek, jenž se protáhl ze středního pásma, z levé strany ideálně našel Růžičku, který se ocitl za chybujícími obránci a sám před Hrachovinou otevřel skóre.

Ve 45. minutě Kondelík s Beránkem vybojovali puk u zadního mantinelu a druhý jmenovaný z pravé strany překonal Mazance, ale rozhodčí po zhlédnutí videa neuznali gól kvůli postavení Gulaše v brankovišti. V polovině třetí části ukázal veterán Pech, proč je tak cenným hráčem pro Motor. Prokličkoval po ose kluziště a nádherně našel před brankou najíždějícího Valského, který zblízka vyrovnal.

Zakrátko měl šanci také Ordoš po přihrávce Přikryla. V závěru Slezané ubránili vyloučení Draveckého, rozhodnout přesto mohl Pech po přihrávce od Gulaše. Na protější straně Hrachovina zlikvidoval jasnou příležitost Pánika.

Pět sekund před sirénou zamířil na trestnou lavici Ordoš a hosté vstupovali do prodloužení ve čtyřech proti třem. Při obléhání budějovické branky však úspěšní nebyli. Ranou z dálky se potom zkusil prosadit Růžička, zblízka dotírali Pánik s Voženílkem. Zakončit se pokoušel i domácí Harris. Nájezdy rozhodl až v osmé sérii Růžička, který se trefil hned dvakrát a v páté sérii zachránil hosty, když odpověděl na Simonův zásah ze třetí série.

Hlasy trenérů

Ladislav Čihák (České Budějovice): „Narazily na sebe dva bojovné týmy, obrany pracovaly dobře. My jsme neměli povedený nástup, Třinec byl jasně lepší v prvních deseti minutách. Potom jsme se zmátořili a zachytili tempo hry. Po neuznaném gólu jsme to nezabalili a dokázali vyrovnat. Bohužel, zbytečný faul před třetí sirénou nás mohl připravit o výsledek. Ubránili jsme to, ale neuspěli v nájezdech. Dali jsme tam jiné hráče než minule, ale nemáme štěstí.“

Vladimír Országh (Třinec): „Byl to z obou stran dobrý a bojovný zápas. Hráči si nedarovali ani centimetr volného prostoru. Průběh ukazoval, že nepadne mnoho gólů. Ztratili jsme vedení, ale byly tam další šance. Měl je i Motor. V prodloužení jsme trefili tyčku, štěstí se k nám přiklonilo v nájezdech. Vážíme si dvou bodů. Dobře vím, že v Budějovicích se nevyhrává lehce.“

Góly

Domácí: 49:56. Valský

Hosté: 38:09. M. Růžička

Sestavy

Domácí: Hrachovina (Strmeň) – Gulaši, Doudera (A), Pýcha, Hovorka, Štencel, Vráblík, Štich – Ordoš, Harris, F. Přikryl – M. Beránek, Kondelík, Gulaš (C) – D. Simon, Pech (A), Valský – Chlubna, Hanzl, Vopelka.

Hosté: Mazanec (Kacetl) – Smith, Marinčin, J. Jeřábek, Polášek, Nedomlel, Adámek, Kundrátek – Pánik, Voženílek, M. Růžička (A) – Nestrašil, Hudáček, Kurovský – M. Roman, Vrána (C), Hrehorčák – Dravecký (A), Čacho, Walega.

Rozhodčí

Šír, Obadal – Hlavatý, Axman

Stadion

Budvar aréna, České Budějovice

Návštěva

6 072 diváků

Parádní obrat Litvínova

Litvínov porazil Kladno 5:4 v prodloužení a desátou výhrou po sobě stanovili nový klubový rekord. Podařilo se jim to i přesto, že ještě po 53 minutách prohrávali 2:4. Vítězný gól dal v čase 63:22 Ondřej Kaše, který si stejně jako jeho bratr David připsal tři kanadské body za branku a dvě nahrávky. Na straně poražených se třemi asistencemi blýskl obránce Jiří Ticháček. Kladno přes prohru bodovalo počtvrté v řadě.

Na začátku zápasu oba týmy dostaly výhodu přesilové hry, ale zatímco Kladno svou první šanci nevyužilo, Litvínov ano. Teč Davida Kašeho se sice neujala, ale sám puk u tyčky dotlačil za čáru. V závěru první třetiny měli Středočeši dvě možnosti dlouhých dvojnásobných početních výhod, v obou se prosadili a skóre převrátili. První přesilovku pěti proti třem zužitkovali už po 11 sekundách zásluhou ostré rány Tralmakse, druhou po 23 sekundách díky teči Smoleňáka, který dostal na dres kapitánského „céčko“ místo zraněného Plekance. Na obou gólech se asistencí podílel mladý obránce Ticháček, nejproduktivnější hráč hostů.

Po první přestávce Rytíři svůj náskok ještě zvýraznili, když Kanaďan Sideroff zblízka dorazil vlastní střelu. Šlo o první gól při vyrovnaném počtu hráčů na ledě. Severočeši se také dočkali dvojnásobné převahy, trvala 100 sekund, ale gól v ní dát nedokázali. V pokračující výhodě o jednoho muže se však domácí už dočkali. David Kaše přenesl hru k druhé tyčce, Koblasa puk zametl za záda přesouvajícího se Brízgaly a snížil na 2:3.

Ve třetí části domácí zasypali mužstvo momentálně nehrajícího majitele Jaromíra Jágra sprškou střel, ale obětavé Kladno řadu z nich zablokovalo. A když se dostalo do přečíslení, Procházka ho využil švihem nad brankářovu vyrážečku. Litvínov se nevzdal a dvoubrankové manko rychle smazal. Kapitán Sukeľ snížil jen 73 sekund po čtvrtém kladenském úderu střelou zblízka a tři minuty poté vyrovnal Zile, když vypálil od mantinelu ke vzdálenější tyči. Pětitisícové publikum bylo ve varu.

V prodloužení hosté promarnili útok dvou na nikoho, který Tralmaks zakončil střelou vedle. Vzápětí se dostal do sóla Ondřej Kaše a parádní kličkou rozhodl.

Hlasy

Karel Mlejnek (Litvínov): „Těžké utkání s odpočatým soupeřem po našem náročném pátečním zápase se Spartou. Měli jsme celkem solidní vstup do utkání, využili jsme přesilovou hru. Do konce druhé třetiny jsme měli obrovské problémy se soupeřem v obranném pásmu, byl silný na kotouči. Otočit takhle enormně těžké utkání z 2:4 na 5:4, byť v prodloužení, vypovídá o tom, že mužstvo je zdravé, poctivé, pracuje. Přestože se klukům nedařilo, šli za tím.“

Otakar Vejvoda ml. (Kladno): „V mnoha aspektech jsme odehráli slušný zápas. Byli jsme silní mezi kruhy ve vlastní třetině, hráli jsme poctivě a minimalizovali chyby, blokovali jsme střely. První třetina byla dobrá, ve druhé jsme byli ještě aktivnější, ale zbytečnými oslabeními se Litvínov vrátil zpátky do zápasu. Po gólu na 4:2 jsme se dostali na dlouhé střídání do vlastní třetiny a inkasovali, což rozhodlo. Domácí udělali dva zámky v závěru a dali dva góly.“

Góly

Domácí: 05:14. D. Kaše, 35:52. Koblasa, 53:46. Sukeľ, 57:11. Zile, 63:22. O. Kaše

Hosté: 16:50. Tralmaks, 17:50. Smoleňák, 25:31. Sideroff, 52:33. Sideroff

Sestavy

Domácí: M. Tomek (Zajíček) – Demel (A), Zile, Jaks, Šalda, Zeman, Czuczman, Strejček – Koblasa, Sukeľ, Kudrna – O. Kaše (C), D. Kaše, Hlava – Abdul, Kirk, Válek – Havelka, Gut, Jurčík.

Hosté: Brízgala (Bow) – Hejda, Dotchin (A), Ticháček, Martenet, Slováček, Veber, Babka – Tralmaks, Klepiš, Jarůšek – Kusý, Pytlík, Sideroff – Smoleňák (C), Bláha, Strnad (A) – Beran, M. Procházka, Melka.

Rozhodčí

Jaroš, Květoň – Frodl, Hynek

Stadion

Zimní stadion Ivana Hlinky, Litvínov

Návštěva

5217 diváků

Z V VP PP P Skóre B
1. Pardubice 52 33 8 6 5 203:115 121
2. Sparta 52 32 6 3 11 172:119 111
3. Třinec 52 25 9 6 12 172:132 99
4. Brno 52 21 9 5 17 160:139 86
5. Litvínov 52 23 5 4 20 163:165 83
6. Č. Budějovice 52 23 2 10 17 147:149 83
7. Liberec 52 24 3 4 21 174:165 82
8. Mountfield 52 16 8 11 17 135:137 75
9. Vítkovice 52 18 5 8 21 132:138 72
10. Olomouc 52 16 7 6 23 123:155 68
11. K. Vary 52 14 8 3 27 128:146 61
12. Plzeň 52 14 6 4 28 130:155 58
13. M. Boleslav 52 12 6 6 28 106:154 54
14. Kladno 52 7 4 10 31 120:196 39
  • Generali Play-off
  • Předkolo Generali Play-off
  • Baráž

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
1
Finále
Články odjinud


Články odjinud