Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 27.4.2024, svátek má Jaroslav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Vývoj české literatury v 21. století: Nejvýraznější autoři, témata a inspirace

16.10.2023   Monika Škubalová   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Vývoj české literatury v 21. století: Nejvýraznější autoři, témata a inspirace

V současné době se česká literatura nachází v zajímavé fázi, kdy se prolínají různé vlivy, styly a témata. Mezi nejvýraznější autory a autorky patří například Jáchym Topol, Petra Hůlová, Jaroslav Rudiš, Bianca Bellová, Marek Šindelka nebo Radka Denemarková. Jaké jsou jejich hlavní charakteristiky a co je spojuje i rozlišuje? Podívejme se na některé z nich podrobněji.

Jáchym Topol je jedním z nejuznávanějších a nejčtenějších současných českých spisovatelů. Jeho díla se vyznačují silnou sociální angažovaností, experimentálním jazykem a propojením historie s aktuálními problémy. Mezi jeho nejslavnější romány patří Sestra, Noční práce, Chladnou zemí anebo Anděl.

Petra Hůlová je autorkou, která se zaměřuje na ženské postavy a jejich osudy v různých kulturách a dobách. Její romány jsou často inspirovány jejími cestami do Asie, Afriky nebo Ameriky. Mezi její nejznámější díla patří Paměť mojí babičce, Umělohmotný třípokoj, Strážci občanského dobra nebo Cirkus Les Mémoires.

Jaroslav Rudiš je spisovatel, dramatik a hudebník, který se věnuje především tématům identity, hranic a středoevropské mentality. Jeho romány jsou často komiksové, ironické a plné odkazů na populární kulturu. Mezi jeho nejoblíbenější díla patří Nebe pod Berlínem, Národní třída, Potichu nebo Konec punku v Helsinkách.

Bianca Bellová je autorkou, která se proslavila svým románem Jezero, za který získala Evropskou literární cenu. Její díla se zabývají otázkami identity, kořenů a cizoty v globalizovaném světě. Její styl je poetický, sugestivní a plný metafor. Mezi její další romány patří Mrtvý brouk, Celý den se nic nestane nebo Zloději zelených koní.

Marek Šindelka je autor, který se projevuje jako mistr psychologické prózy i poezie. Jeho díla jsou často temné, provokativní a plné násilí i erotiky. Zabývají se tématy jako je smrt, láska, touha nebo identita. Mezi jeho nejznámější díla patří Chyba, Únava materiálu, Mapa Anny nebo Zůstaňte s námi.

Radka Denemarková je autorkou, která se vyznačuje širokým záběrem témat i žánrů. Její díla jsou často historická, politická a společensky kritická. Zabývají se otázkami jako je válka, holokaust, totalitarismus nebo feminismus. Mezi její nejslavnější díla patří Peníze od Hitlera, Kobold, Hodiny z olova nebo Dost.

Česká literatura v 21. století je tedy velmi rozmanitá, bohatá a zajímavá. Nabízí širokou škálu pohledů, stylů a inspirací. Je to literatura, která reflektuje současnou společnost i minulost, která se nebojí experimentovat, provokovat a bavit. Je to literatura, kterou byste měli znát.



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0654 s