Jak moc generace Z plýtvá jídlem? Brněnští vědci se chtějí obsahem popelnic prohrabat k poznání

16. říjen 2023

Výzkumníci z Mendelovy univerzity v Brně zahájili tříletý projekt, jehož cílem je zjistit přesné údaje o tom, jak moc mladí lidé vyhazují potraviny, a na základě těchto poznatků na ně působit a přimět je, aby změnili své chování.

Kromě rozboru obsahu popelnic chtějí přesné údaje zjišťovat i dotazníkovým šetřením. Příslušníci generace Z, tedy lidé narození mezi lety 1996 a 2009, budou za mírnou finanční odměnu vést přesné záznamy o tom, co nakoupili, jakou část pořízených potravin opravdu snědli a co vyhodili.

Čtěte také

Druhým krokem projektu bude hledání cest, jak generaci Z oslovit a přesvědčit ji, aby lépe plánovala, co vhodí do nákupního košíku. Vedoucí výzkumu Lucie Veselá předpokládá, že budou muset využít síly sociálních sítí. Například vliv influencerů  může mít velký  dopad. Naději ale vkládají i do osobních setkání. „Věřím, že díky osobní zkušenosti se najdou ambasadoři, kteří budou toto téma šířit dál a vezmou si ho za své. Pro tu generaci jsou právě silní názoroví vůdci stěžejní,“ vysvětluje Veselá.

Je plýtvání jídlem u lidí narozených kolem roku 2000 problémem i v ostatních evropských zemích, nebo je to jen naše specifikum? A může mít na jeho snížení vliv i současné zdražení potravin? I na tyto otázky odpovídala vedoucí výzkumu Lucie Veselá. Poslechněte si rozhovor!

Spustit audio

Související