Palestinci se vypořádávají s následky  izraelském náletu v uprchlickém táboře Rafah na jihu Pásma Gazy. (12.10.2023)

Palestinci se vypořádávají s následky izraelském náletu v uprchlickém táboře Rafah na jihu Pásma Gazy. (12.10.2023) Zdroj: ČTK / AP / Hatem Ali

Náčelník izraelské armády Herci Halevi
Náčelník izraelské armády Herci Halevi
Náčelník izraelské armády Herzi Halevi
Náčelník izraelské armády Herzi Halevi
Náčelník izraelské armády Herzi Halevi
215
Fotogalerie

Válka v Izraeli ONLINE: Izrael evakuuje obce u hranic s Libanonem. Počet unesených do Gazy se blíží k 200 lidí

Palestinští teroristé v sobotu ráno překročili hranice pásma Gazy a napadli izraelská města. Tuhé boje pokračují i celý následující týden. Každou hodinou stoupá počet obětí, kterých jsou stovky na obou stranách. Teroristé do Gazy odvlekli desítky rukojmích. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu slibuje tvrdou odvetu, země je oficiálně ve válečném stavu a povolává stovky tisíc armádních rezervistů. Aktuální informace, fotky a videa z probíhajícího konfliktu můžete sledovat v našem online přenosu.

Online přenos

Online přenos

Reflex
Reflex
16. října 2023 · 10:59

HAMÁS UNESL DO GAZY 199 IZRAELCŮ

Ozbrojenci z palestinského hnutí Hamás, kteří 7. října provedli rozsáhlý pozemní a vzdušný útok na Izrael, unesli při této bezprecedentní akci do Pásma Gazy 199 lidí jako rukojmí. Server The Times of Israel dnes napsal, že izraelská armáda informovala dosud rodiny 199 unesených do Pásma Gazy. Mezi rukojmími jsou i děti, ženy a senioři. Dosud izraelská média hovořila o zhruba 150 unesených.

Reflex
Reflex
16. října 2023 · 10:44

HAMÁS UNESL DO GAZY SKORO 200 LIDÍ

Ozbrojenci z palestinského hnutí Hamás, kteří 7. října provedli rozsáhlý pozemní a vzdušný útok na Izrael, unesli při této bezprecedentní akci do Pásma Gazy 199 lidí jako rukojmí. Server The Times of Israel dnes napsal, že izraelská armáda informovala dosud rodiny 199 unesených do Pásma Gazy. Mezi rukojmími jsou i děti, ženy a senioři.

Dosud izraelská média hovořila o zhruba 150 unesených.

Reflex
Reflex
16. října 2023 · 10:05

IZRAEL ZMÍRNIL PRAVIDLA PRO DRŽENÍ ZBRANÍ

Izraelský parlament dnes schválil opatření, které zmírňuje podmínky pro získání povolení k držení zbraní pro Izraelce. Informoval o tom deník Haarec. Opatření souvisí s válkou, kterou vede Izrael s palestinským hnutím Hamás od 7. října, kdy toto radikální islamistické hnutí napadlo Izrael. Od 7. října už bylo v Izraeli podáno 41.000 žádostí o zbrojní pas.

Reflex
Reflex
16. října 2023 · 10:01

EVAKUACE OBCÍ U LIBANONU

Izrael evakuuje 28 obcí na severu země u hranic s Libanonem, oznámilo dnes izraelské ministerstvo obrany. Podle deníku Haarec jde o obce v pásmu dva kilometry od hranice s Libanonem. V regionu sílí napětí od útoku palestinského hnutí Hamás na jih Izraele ze 7. října. Izraelská armáda a libanonské hnutí Hizballáh, které je spřízněné s Hamásem, se vzájemně ostřelují.

Izraelské ministerstvo obrany dnes oznámilo, že obyvatelé 28 obcí u hranice s Libanonem budou přemístěni na státní náklady do hotelů a penzionů. Izraelská armáda už o plánu informovala starosty obcí, jichž se to týká.

Izraelská armáda už o víkendu vyhlásila u hranice s Libanonem čtyřkilometrovou zónu nepřístupnou civilistům.

Reflex
Reflex
16. října 2023 · 09:59

KLID ZBRANÍ NA JIHU GAZY

Izrael po jednání s Egyptem a USA souhlasil s neútočením na jih Gazy od 8:00 SELČ, čas odpovídá plánovanému otevření přechodu Rafáh. Izrael však tuto zprávy později popřel. Není žádné příměří a humanitární pomoc výměnou za odchod cizinců, stojí v prohlášení.

Reflex
Reflex
14. října 2023 · 20:33

PODLE IZRAELCŮ BRÁNÍ HAMÁS CIVILISTŮM V ODJEZDU

Izraelská armáda dnes na síti X uvedla, že se Hamás snaží zabránit civilistům v odjezdu na jih tím, že na silnici dává zátarasy, což vede k dopravním zácpám. Lídr Hamásu Ismáíl Haníja mezitím prohlásil, že Palestinci Pásmo Gazy neopustí. Skupina již dříve obyvatele vyzvala, aby zůstali ve svých domovech. Izraelská armáda naopak vyzvala civilní obyvatelstvo severu Pásma Gazy, včetně města Gaza, k evakuaci na jih s tím, že se ozbrojenci Hamásu skrývají pod domy a využívají civilisty jako lidské štíty.

Reflex
Reflex
14. října 2023 · 20:31

IZRAELSKÁ ARMÁDA OZNÁMILA, ŽE DOKONČUJE PŘÍPRAVY NA POZEMNÍ OPERACI

Izraelská armáda uvedla, že dokončuje přípravy na významnou pozemní operaci v Pásmu Gazy, píše zpravodajský web The Times of Israel (ToI). Armádní prohlášení podle něj uvádí, že se izraelské síly připravují na „rozšíření ofenzivy" a „koordinovaný útok ze vzduchu, moře a po souši". 

Mluvčí izraelské armády podle agentury AP dnes prohlásil, že Izrael „velmi brzy" zasáhne město Gaza. Zahájení izraelské pozemní operace se obecně očekává, píše ToI s tím, že její začátek a rozsah závisí na řadě okolností, včetně evakuace palestinských civilistů ze severní části Pásma Gazy.

14. října 2023 · 15:22

IZRAEL ZABIL DVA VELITELE HAMÁSU, KTEŘÍ SE PODÍLELI NA SOBOTNÍCH ÚTOCÍCH

Izraelský vzdušný úder v noci na dnešek zabil v Pásmu Gazy velitele vzdušných sil radikálního palestinského hnutí Hamás Muráda abú Muráda. Podle deníku The Times of Israel to oznámila izraelská armáda. Murád abú Murád se velkou měrou podílel na organizaci masakrů spáchaných bojovníky Hamásu během jejich útoku na Izrael z minulého víkendu a také na výcviku těchto radikálů, sdělily také podle izraelského tisku izraelské síly. Později armáda oznámila, že pomocí dronu zabila také jednoho z velitelů Hamásu Alího Kazího, který vedl jeden z přeshraničních útoků na osady na jihu Izraele.

Reflex
Reflex
14. října 2023 · 09:17

IZRAELCI ZABILI VELITELE VZDUŠNÝCH SIL HAMÁSU

Izraelský vzdušný úder v noci na dnešek zabil v Pásmu Gazy velitele vzdušných sil radikálního palestinského hnutí Hamás Muráda abú Muráda. Podle deníku The Times of Israel to oznámila izraelská armáda. Murád abú Murád se velkou měrou podílel na organizaci masakrů spáchaných bojovníky Hamásu během jejich útoku na Izrael z minulého víkendu a také na výcviku těchto radikálů, sdělily také podle izraelského tisku izraelské síly.

Reflex
Reflex
13. října 2023 · 17:02

TERORISTÉ Z HAMÁSU ZAVRAŽDILI SLOVENKU

Při útoku radikálního palestinského hnutí Hamás v Izraeli zemřela Slovenka, který má také izraelské občanství. Informovala o tom dnes slovenská televize Markíza na svém webu. Slovenský ministr zahraničí Miroslav Wlachovský tuto informaci nevyloučil ani nepotvrdil. Wlachovský před novináři také uvedl, že Slovensko přesouvá do vlasti část pracovníků velvyslanectví v Izraeli a rodinné příslušníky zaměstnanců.

Reflex
Reflex
13. října 2023 · 15:47

POTYČKY NA ZÁPADNÍM BŘEHU

Izraelská armáda dnes při střetech na okupovaném Západním břehu Jordánu zabila nejméně osm Palestinců a další zranila. Informoval o tom list The New York Times s odvoláním na palestinské ministerstvo zdravotnictví. Od soboty, kdy ozbrojenci z hnutí Hamás zaútočili z Pásma Gazy na Izrael, tak počet palestinských obětí na Západním břehu Jordánu vystoupal na téměř čtyři desítky.

Násilné potyčky Palestinců s armádou jsou hlášeny z měst Ramalláh, Nábulus, Hebron, Tulkarem a dalších, uvedla agentura AFP. Podle izraelského deníku Haarec se na internetu objevilo video, které zachycuje, jak izraelský osadník s puškou střílí na neozbrojeného Palestince u vesnice Tuvání nedaleko Hebronu. Není jasné, jaký je stav muže, na kterého Izraelec vystřelil.

Reflex
Reflex
13. října 2023 · 14:13

DESETITISÍCE LIDÍ PODPOŘILY PALESTINCE

V několika zemích na Blízkém východě i mimo něj se dnes konaly protesty na podporu Palestinců, kterých se zúčastnily desítky tisíc lidí. Informovala o tom agentura Reuters. Demonstrace se uskutečnily ve chvíli, kdy Izrael zřejmě připravuje rozsáhlou pozemní ofenzivu v Pásmu Gazy a kdy vyzval obyvatele severního města Gazy, aby se evakuovali na jih.

Desítky tisíc lidí se shromáždily na náměstích v Bagdádu, Teheránu, Dháce, Saná, Ammánu nebo také v Islámábádu a Kábulu. Shromáždění na podporu Palestinců a na protest proti bombardování Pásma Gazy byla naplánována také v Římě, Mnichově, Istanbulu, Bělehradě a dalších městech.

Reflex
Reflex
13. října 2023 · 10:20

HAMÁS TVRDÍ, ŽE PŘI NÁLETECH UMÍRAJÍ RUKOJMÍ

Ozbrojené křídlo islamistického hnutí Hamás tvrdí, že při izraelských náletech v Pásmu Gazy v posledních 24 hodinách zahynulo 13 rukojmích, píše agentura Reuters. Ozbrojenci Hamásu při svém útoku na jižní Izrael minulou sobotu podle izraelských médií zabili 1300 lidí a zhruba 200 dalších unesli. Izraelská armáda dosud identifikovala 97 unesených.

Reflex
Reflex
13. října 2023 · 09:47

V IZRAELI SE STŘÍDAJÍ AMERIČTÍ MINISTŘI, DO ZEMĚ MÍŘÍ DALŠÍ STÁTNÍCI

Do Izraele dnes přiletěl americký ministr obrany Lloyd Austin, který se setká s premiérem Benjaminem Netanjahuem a dalšími členy vlády. Informovaly o tom tiskové agentury. Během dne mají dorazit také ministři zahraničí Kanady, Německa a Itálie Mélanie Jolyová, Annalena Baerbocková a Antonio Tajani, předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolaová. 

Ve čtvrtek Izrael navštívil americký ministr zahraničí Antony Blinken, který dnes bude v Jordánsku, kde se mimo jiné sejde s palestinským prezidentem Mahmúdem Abbásem. Blinken v Izraeli hovořil s Netanjahuem i s prezidentem Jicchakem Herzogem. Oba státníky ujistil o americké podpoře izraelských obranných i útočných operací proti Hamásu.

Reflex
Reflex
13. října 2023 · 09:09

ORBÁN NEPOVOLÍ DEMONSTRACE NA PODPORU TERORISTŮ

Maďarsko nepovolí žádné demonstrace podporující teroristické organizace. Podle agentury Reuters to dnes ve veřejnoprávním rozhlase řekl maďarský premiér Viktor Orbán s odkazem na protestní akce v Evropě, které následovaly po náletech na Pásmo Gazy, jež Izrael zahájil po víkendovém krvavém útoku palestinského radikálního hnutí Hamás na izraelské území. Premiér v rozhovoru zdůraznil, že Maďarsko je na straně Izraele a uznává jeho právo na sebeobranu, uvedla agentura MTI.

Orbán podotkl, že Maďarsko má jednu z největších židovských komunit v Evropě. "Jsou to občané Maďarska a maďarský stát je musí chránit," řekl Orbán. Podle něj by se všichni maďarští občané měli cítit bezpečně bez ohledu na svou víru či původ.

Je šokující, že se po celé Evropě konají shromáždění na podporu teroristů," prohlásil Orbán. "Byly takové pokusy i v Maďarsku. Ale my nedovolíme pořádání solidárních shromáždění podporujících teroristické organizace, protože by to znamenalo teroristickou hrozbu pro maďarské občany," dodal.

Reflex
Reflex
13. října 2023 · 09:07

BOMBARDOVÁNÍ PÁSMA GAZY POKRAČUJE. IZRAEL ZASÁHL 750 CÍLŮ

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek v palestinském Pásmu Gazy provedla zhruba 750 vzdušných úderů na pozice islamistického hnutí Hamás, které oblast ovládá a které minulou sobotu zaútočilo na jižní Izrael. Dnes izraelská armáda vyzvala civilní obyvatelstvo severu Pásma Gazy k evakuaci na jih. Podle listu The Times of Israel to naznačuje, že se po šesti dnech bombardování schyluje k pozemní operaci.

Terčem nočních náletů byla i dvanáctipodlažní budova, odkud podle armády působil Hamás. Armáda rovněž uvedla, že zasáhla tři příslušníky Hamásu, kteří v posledních dnech útočili na Izrael. Podle armády byli zlikvidováni na svém velitelství ve městě Gaza.

Terčem dalších izraelských úderů byly podle armády domy vysoce postavených příslušníků Hamásu, tunely, základny skupiny, velitelství či sklady zbraní.

Reflex
Reflex
13. října 2023 · 09:06

IZRAEL CHCE GAZU JEŠTĚ VÍCE ZAHUSTIT. MILION LIDÍ SE MÁ PŘESUNOUT NA JIH

Izraelská armáda ve čtvrtek pozdě večer informovala OSN, že 1,1 milionu Palestinců v Pásmu Gazy by se mělo v příštích 24 hodinách přesunout do jižní části tohoto úzkého pobřežního pásu, uvedl mluvčí OSN. Tento krok by podle agentury Reuters mohl být předzvěstí izraelské pozemní ofenzivy. Dnes ráno izraelská armáda vyzvala k evakuaci civilních obyvatel města Gaza na jih, oznámil Reuters.

Izraelská armáda později vydala varování pro obyvatele města Gaza, kde hodlá v následujících dnech významně působit. Do svých domovů se podle armády budou moci lidé vrátit až po vydání dalšího oznámení. Armáda také varovala obyvatele Gazy, aby se nepřibližovali k hraničnímu plotu.

Dujarric řekl, že příkaz izraelské armády se vztahuje i na všechny zaměstnance OSN a osoby ukryté v zařízeních organizace, včetně škol a zdravotnických zařízení.

Reflex
Reflex
12. října 2023 · 23:39

IZRAEL HAMÁS ROZDRTÍ, HŘÍMÁ NETANJAHU

Izrael "zničí a rozdrtí" radikální palestinské hnutí Hamás, každý jeho člen je "mrtvý muž", prohlásil dnes večer v televizi izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Informovaly o tom agentury AFP a AP. Podle agentury Reuters s Netanjahuem vystoupil opoziční politik Benny Ganc a ministr obrany Joav Galant, kteří mají s Netanjahuem tvořit krizovou vládu národní jednoty pro období války proti hnutí Hamás po bezprecedentním útoku radikálů na Izrael. Je čas na mír a čas na válku, teď je čas na válku, řekl Ganc.

Ve svém projevu po boku Gance a Galanta premiér přirovnal útok Hamásu k brutálnímu zabíjení, ke kterému se na Blízkém východě uchylovala teroristická organizace Islámský stát. "Bojujeme proti krutému nepříteli, horšímu než ISIS," řekl Netanjahu, přičemž použil zkratku pro Islámský stát. Členové Hamásu při útoku na Izrael uřezávali hlavy vojákům a znásilňovali ženy, prohlásil podle AP Netanjahu. Některé lidi podle něj upálili zaživa. O zničení Hamásu hovořil rovněž Galant. "Je to jedna z nejtěžších hodin, jaké kdy Izrael zažil," uvedl Ganc.

Reflex
Reflex
12. října 2023 · 23:37

SVĚT POČÍTÁ SVÉ MRTVÉ VE VÁLCE

Kromě bilance obětí z řad Izraelců a Palestinců roste také počet občanů Spojených států, Francie, Británie a dalších zemí světa, kteří přišli o život při vpádu bojovníků palestinského hnutí Hamás do Izraele a následném izraelském ostřelování Pásma Gazy. Řada lidí z občanstvím těchto států se také pohřešuje. Oběti mezi svými spolupracovníky hlásí i humanitární organizace. Mnoho států organizuje evakuační lety z Izraele, dnes mezi nimi byly například Slovensko nebo Brazílie, informují zahraniční tiskové agentury.

Francie dnes zvýšila bilanci na 11 obětí a 18 pohřešovaných, píše AFP. Londýn informoval o 17 mrtvých nebo pohřešovaných Britech, včetně dětí, uvedl server BBC News. Ministerstvo zahraničí USA uvedlo, že zahynulo nejméně 22 Američanů, píše Reuters. Do dnešního rána oznámily úřady nebo média také úmrtí sedmi Argentinců, dvou Brazilců, dvou Peruánců, Kolumbijce a Paraguayce, píše The Guardian. Už dříve média psala také o úmrtí občanů Thajska či Nepálu.

Celkem 11 mrtvých spolupracovníků, kteří zahynuli od soboty při ostřelování Pásma Gazy, dnes ohlásil Úřad OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA). Pět jich učilo ve škole zřizované UNRWA, mezi oběťmi je také gynekolog, psycholog nebo inženýr. Organizace neupřesnila národnost obětí. Mezinárodní federace společností Červeného kříže a Červeného půlměsíce (IFRC) oznámila, že v Gaze byli zabiti čtyři její zaměstnanci a jeden zahynul v Izraeli, informovala agentura Reuters.

Reflex
Reflex
12. října 2023 · 23:36

ERDOGAN MLUVÍ O MASAKRU. ALE JEN V GAZE. CHCE DOJEDNAT MÍR

Izraelská blokáda a bombardování Pásma Gazy po útoku palestinské teroristické skupiny Hamás je nepřiměřenou reakcí rovnající se "masakru". Podle agentur to dnes uvedl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, který zároveň odsoudil útoky proti izraelským civilistům a zopakoval nabídku Ankary na zprostředkování příměří.