metro.cz

Počasí v Praze

15 °C / 22 °C

Středa 1. května 2024. Svátek práce

V Ludmírově opravují silnici, řidiči musí přes Konici

  11:47
Ludmírov 16. října 2023 (PROTEXT) - Ludmírov je nevelká obec na kraji prostějovského okresu. Leží na spojnici mezi Hvozdem a Kladkami. Silnice je ale nyní dopravě uzavřená. Koncem září 2023 totiž v Ludmírově začala její oprava.

David Štepánek, ředitel SSOK: "Jde o pokračování druhé etapy Ludmírov – Kladky – Dědkovice, kde navazujeme již na předchozí realizace. V současné době probíhá kompletní rekonstrukce komunikace v intravilánu obce v délce něco málo přes 800 metrů. Dochází ke kompletní výměně konstrukčních vrstev, tedy ke kompletní rekonstrukci v celé její šíři."

Jiří Tichý (nestr.), starosta obce Ludmírov: "Oficiální objížďka vede ze Hvozdu přímo do Konice. Z Konice na Nectavské údolí a dále směrem na Březinky a do Kladek. Je to vlastně obec na druhé straně, kde se mohou dostat. Místní občané mohou parkovat u zemědělského družstva, mohou parkovat u bytových domů. Je to domluvené s firmou. Pokud by lidé potřebovali nutně domů, mohou si domů zajet a není vůbec žádný problém tady s firmou kvůli průjezdnosti."

S objížďkami musí počítat i cestující v autobusech.

Jiří Tichý (nestr.), starosta obce Ludmírov: "Oficiální objížďka pro autobus je po naší účelové komunikaci z Milkova do Dědkovic. Mají tam povolení jenom autobusy a je tam dopravní omezení na 3,5 tuny. Co se týče autobusů, musí objet na Milkov, na Hvozd a vrací se k zemědělskému družstvu, kde je točna s náhradní autobusovou zastávkou."

Cesta na autobus se tak některým lidem prodloužila.

Květoslava Vyroubalová, obyvatelka Ludmírova: "Nyní když jdu na autobus, musím jít až na konec dědiny. Ale nevadí mi to. I když mám léta. Aspoň se projdu a uvidím lidi."

Práce v obci zatím pokračují podle plánu.

David Štepánek, ředitel SSOK: "Co se týká této veřejné zakázky, financovaná je z dotačního titulu SFDI a vyjde něco málo přes 18 milion korun."

Jiří Tichý (nestr.), starosta obce Ludmírov: " V rámci oprav půjde za obcí oprava obruby, která bude stát přibližně 535 tisíc korun."

Pokud to počasí dovolí, budou dělníci s rekonstrukcí hotovi na konci listopadu 2023. Doprava v obci by se pak opět měla vrátit do normálu.

Hlavní zprávy

Domeček hříbeček. Betonová lobby o byznys nepřijde, ale zdroje ubývají

vydáno 1. května 2024  11:00

Nic není nemožné. Vedle obnovitelných energií mají lidé i obnovitelné stavební materiály. Není to jen dřevo. Kámen, písek, cement, beton, štěrk. Převaha...  celý článek

První máj lákal motorkáře, nehodu na Klatovsku jeden z nich nepřežil

vydáno 1. května 2024  16:42

Krásné počasí a sváteční volno vytáhly ven motorkáře, jarní vyjížďky měly ale v Plzeňském kraji i tragickou dohru. Záchranáři museli zasahovat u tří...  celý článek

Hrál na počítači a nechodil ven. Policisté u něj doma našli varnu pervitinu

vydáno 1. května 2024  16:02

V bytě na okraji Brna našla policie varnu pervitinu, podezřelý muž skončil ve vazbě. Stíhaná je i jeho partnerka, která mu drogu podle policie pomáhala...  celý článek

V Českém Těšína začal filmový festival Kino na hranici, uvede 120 filmů

vydáno 1. května 2024  14:56

Projekcí koprodukčního filmu Světloplachost dnes začal v Českém Těšíně na Karvinsku festival Kino na hranici. Celkem pořadatelé chystají projekci 120...  celý článek