Berbra u soudu vytočila výpověď exšéfa VAR. Bývalý sudí Schröter řekl, že o korupci nevěděl

Další ze svědků v pondělí u plzeňského soudu, který se zabývá kauzou údajné fotbalové korupce kolem bývalého místopředsedy Fotbalové asociace ČR Romana Berbra, řekl, že nevěděl o uplácení rozhodčích.

Plzeň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Roman Berbr, obžalovaný, bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR)

Roman Berbr, obžalovaný, bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) | Foto: Miroslav Chaloupka | Zdroj: ČTK

Bývalý sudí a do vypuknutí kauzy kolem Berbra v říjnu 2020 také předseda komise rozhodčích pro ČFL a divize Martin Schröter v pondělí u soudu vypovídal hlavně o tom, jaké činnosti měla komise rozhodčích na starosti, jak se odehrávaly semináře pro rozhodčí i jak se nasazovali na zápasy.

Jedna z největších kauz českého fotbalu je u soudu. ‚Necítím se vinen,‘ říká vlivný funkcionář Berbr

Číst článek

Berbr jako jediný z obžalovaných přišel i na pondělní jednání soudu.

„Nemám nějakou zásadnější informaci o tom, že by se děly nějaké nekalé věci,“ řekl soudu Schröter. O údajném ovlivňování zápasů za peníze se prý později dočetl. S Berbrem měli pracovní vztah a potkávali se například na seminářích, kam rozhodčí vedení svazu zvalo.

Odmítl také, že by se ho snažili ovlivňovat další obžalovaní - klub Slavoj Vyšehrad nebo bývalý fotbalový činovník Martin Svoboda, přezdívaný Chřestýš.

„Vybral jsem si ho, protože byl dobrým rozhodčím. Měl dobrou komunikaci s kluby i ostatními rozhodčími. S kluby to bylo na sto procent, s ostatními rozhodčími chvíli trvalo, než ho vzali jako šéfa,“ komentoval Berbr.

Uplakané a nepřesné výpovědi

Další výpovědi soudce četl, mimo jiné výpověď, kterou na policii učinil bývalý rozhodčí a člen komise rozhodčích Roman Hrubeš, který měl na starosti zavádění videorozhodčích (VAR).

Na podnět tehdejšího šéfa komise rozhodčích Jozefa Chovance byl ale odvolán, údajně na Berbrův nátlak. „Čtou se tady uplakané a nepřesné výpovědi, které mají vůči mně působit negativně,“ komentoval Berbr.

Z obav, že by si mohla způsobit případné stíhání, odmítla odpoledne vypovídat svědkyně k další části obžaloby, která klade Berbrovi za vinu zpronevěru peněz Plzeňského krajského fotbalového svazu prostřednictvím fiktivních faktur.

Kauza Šváb: Policie navrhla obžalovat Berbra, dalších dvacet lidí a klub Slavoj Vyšehrad

Číst článek

Státní zástupce podal obžalobu na 21 lidí z fotbalového prostředí a FC Slavoj Vyšehrad. Podle obžaloby stál Berbr v čele organizované skupiny, která se podílela na zmanipulování deseti zápasů třetí a druhé ligy v letech 2019 a 2020. V kauze hrají podle žalobce roli také sázky.

Berbrovi hrozí za vůdčí postavení v organizované zločinecké skupině až 12 let vězení. Vinu odmítá, stejně jako většina obžalovaných. Vinu přiznali čtyři muži, kterým už v září soud potvrdil podmíněné a peněžité tresty, na kterých se dohodli se státním zástupcem.

Tento a příští týden jsou naplánované výslechy dalších svědků, v úterý má vypovídat například bývalý místopředseda komise rozhodčích Martin Wilczek.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme