Buďte pánem svých emocí a podpořte pohodu. Pomůže vám EQ

Emoce vládnou našim životům. Před pracovním pohovorem se nám potí ruce a cítíme nervozitu. Když jsme smutní, svěsíme ramena, jako bychom na nich nesli tíhu celého světa. Ve chvílích radosti se pro změnu topíme v hormonech štěstí. Jak tato hnutí mysli zklidnit a dostat do rovnováhy.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Shutterstock

Bez emocí by byl život nudný, nezáživný, šedivý. Vždyť co do něj vnáší tu nádhernou jiskru, vášeň, touhu a energii? Samozřejmě emoce. Někdy se ale může stát, že nad vámi začnou mít navrch.

Nejdřív si to možná ani neuvědomujete a dojde vám to až ve chvíli, kdy s hrůzou zjistíte, že jste nad nimi ztratili kontrolu a jste jim vydáni na milost a nemilost. To když vás třeba několikrát během dne něco rozesmutní, nebo dokonce rozbrečí, aniž by k tomu byl pádný důvod.

Nikdo netvrdí, že život je procházka růžovým sadem, ale právě proto je třeba naučit se své emoce ovládat – zvlášť ty negativní – a stát se tak odolnějšími vůči stresu, kterému se nikdy úplně nevyhnete, ani kdybyste se odstěhovali někam na samotu.

Malý test odolnosti vůči stresu

K jednotlivým tvrzením přidejte ANO, nebo NE.

1. Aspoň jednou denně sním jídlo odpovídající zásadám zdravé výživy.

2. Spím minimálně 7–8 hodin denně.

3. Alespoň dvakrát týdně cvičím nebo dělám fyzickou aktivitu (ideálně venku).

4. Mám okruh lidí, jež můžu označit za přátele a se kterými se zasměju.

5. Mám aspoň jednu osobu, které můžu sdělit důvěrné osobní záležitosti.

6. S lidmi, se kterými žiju, hovořím pravidelně o svých denních problémech.

7. Alespoň jednou týdně dělám něco čistě pro svou zábavu (něco, co mě baví).

8. Dokážu si účelně zorganizovat svůj čas.

9. Vypiju méně než tři šálky kávy/čaje denně.

10. Během dne si najdu chvilku klidu (ticha).

Vyhodnocení:

7 až 10 ANO – Tleskáme vám! Získáváte zlatou medaili za snahu udělat maximum pro svou duševní stabilitu!

4 až 6 ANO – Balancujete nad propastí, ale držíte se! Dostáváte medaili za snahu. Zkuste přidat ještě jednu, dvě aktivity duševní hygieny a stanete na stupních vítězů.

0 až 3 ANO – Zastavte se a zapřemýšlejte, zda není na čase něco změnit. Na semaforu pohody vám svítí červená, to znamená zastavit se a (re)STARTOVAT. Zapojte do svého života všech 10 bodů tabulky, pracujte na nich postupně, začněte jedním a po týdnu přidávejte další.

V první řadě si uvědomte, že emoce nejsou vaši nepřátelé. Proto je třeba je přijmout, ne před nimi utíkat, nebo se je dokonce snažit potlačit. Dřív nebo později beztak „vybublají“ na povrch a pak nadělají ještě mnohem větší paseku. Nebo se časem podepíšou na vašem zdraví. Tím nejlepším způsobem, jak k emocím přistoupit, je naučit se s nimi pracovat.

Možná jste už zaslechli pojem emoční inteligence, který označuje schopnost zvládat emoce a vcítit se do pocitů ostatních lidí. Emoční inteligence (EQ) zahrnuje například uvědomění si vlastních silných stránek i omezení, empatii vůči druhým, přijímání zodpovědnosti za vlastní činy, schopnost ukočírovat své emoce ve vypjatých situacích a podobně.

Podle mnoha psychologů je tento druh inteligence v každodenním životě důležitější než například IQ. Dobrá zpráva je, že se ji můžete naučit. Stačí jen chtít a vytrvat. Někdy to totiž může být běh na poněkud delší trať.

Veďte si pocitový deník

„Rozlišujeme pět základních emocí: radost, smutek, strach, hněv a překvapení, přičemž jediná ryze pozitivní emoce je radost, která musí být minimálně třikrát větší než ostatní emoce, aby nastala emoční rovnováha. Pokud vaše životy dlouhodobě ovládnou negativní okolnosti, které s sebou nesou i vybočení z této rovnováhy, je třeba začít hledat cestu ke změně. Hodně pomáhá i pravidelná duševní hygiena, která vás nejen připraví na krátkodobou dysbalanci, ale posílí také vaši odolnost vůči stresu,“ uvádí Jana Ondříčková, lektorka a poradkyně v oblasti komunikace.

A co konkrétně to obnáší v praxi? V první řadě je třeba, abyste si emoce vůbec uvědomovali (to není tak samozřejmé). Zaveďte si deník, kam si budete zapisovat své pocity. Díky tomu si budete víc uvědomovat, kdy, na co a jak reagujete. Nebo poproste o názor někoho ze svého okolí. Dobrý přítel vám upřímně poskytne zpětnou vazbu, která pro vás bude cennou informací.

„Měli bychom umět vědomě řídit jak pozitivní, tak i negativní emoce. Pokud právě procházíte složitým obdobím, úplně racionálně si řekněte, že dnešní den truchlíte, a dovolte si pustit kontrolovatelně svůj smutek. Já sama to dělám tak, že mám hitparádu emočně silných filmů, které si pouštím sama v pracovně, když potřebuju dostat ven nahromaděný tlak a stres,“ vysvětluje podotýká Jana Ondříčková.

„Je to taková moje prevence, aby se mi pak nestalo, že v nějakém citlivém, nejméně vhodném okamžiku se mi slzy samy budou hrnout ven a já je nezastavím, třeba když na mě někdo, kdo sám neumí řídit svoje emoce, vybafne, že špatně parkuju. Pokud budu umět pracovat se svými negativními emocemi, tak se už tak snadno nerozbrečím, když mi nějaký hrubián bude za mé řidičské ´dovednosti´ hlasitě nadávat, ale naopak to ustojím,“ podotýká.

Méně mluvte, víc se ptejte

O emoční rovnováze a duševní pohodě rozhodují také lidé kolem vás, respektive vztahy, které mezi sebou máte. Ve svém každodenním životě se proto zaměřte i na schopnost vcítit se do svých blízkých. „U empatie je důležité naslouchání. Hodně se ptát, málo mluvit. Znalost druhé strany vede k tomu umět se dohodnout,“ říká Jana Ondříčková.

„Snažím se pochopit dřív, než jsem pochopena. Se synem i manželem se bavíme denně o tom, co jsme prožili, jaký jsme měli den. Taky se ptám, co je potěšilo, co jim udělalo radost… Velmi dobrá otázka na pochopení emocí našich blízkých je: Co tě překvapilo? Překvapovat nás totiž můžou věci, situace nebo lidé jak pozitivně, tak i negativně. Tato otázka mi může ukázat rozpoložení druhé strany, její potřeby, pocity, zkušenosti.“

Pokud se naučíte rozumět sami sobě a také lidem ve vašem okolí, přirozeně se to promítne do sociálních dovedností – do umění řešit konflikty a schopnosti nebát se rozdílnosti povah a reakcí na dané situace. „V této souvislosti často říkám, že všechno, co slyšíme, je názor, ne fakt, a všechno, co vidíme, je úhel pohledu, nikoliv pravda. A každý máme svoji pravdu. Je proto důležité nebojovat, ale uzavírat dohody,“ dodává Jana Ondříčková.

Střídejte v sobě „ženu a muže“

Duševní nerovnováze často napomáhá také záměna tradičních rolí. Partneři na sobě nejsou už tak závislí jako dřív, naopak jsou mnohem svobodnější. Ženy dnes běžně řídí velké firmy, podnikají, dokážou se samy postavit náročným životním situacím, zabezpečit rodinu.

Je to, jako když jde provazochodec po laně. Dokud je nahoře, musí neustále balancovat, být si vědom své situace.

Někdy jsou k tomu životem přímo dotlačeny, například v situaci, kdy se rozvedou, nebo jako matky samoživitelky musí chtě nechtě přebrat některé úkoly, které náleží spíš mužům. Mnohé z nich pak mají často problém „přepnout“ znovu na svou ženskou strunu.

„Mužský i ženský princip v sobě máme všichni. Nejčastěji od rodičů nebo lidí, se kterými trávíme první roky svého života, odkoukáme, jak je používat. V životě nás potkávají situace, kdy je třeba aktivovat více jednu, nebo druhou polaritu. Ale pozor, nezaměňujme roli matky a otce s ženským a mužským principem. Že je žena matka samoživitelka, neznamená, že musí zastávat roli otce. To je pro ni nemožné, neskutečně vysilující a nikam to nevede,“ vysvětluje vztaholog Michal Nikodem.

OnaDnes

„Jako matka může být více ve své mužské polaritě, pokud to okolnosti vyžadují. V momentě, kdy se situace změní, může začít vstupovat více do své ženské polarity. Nefunguje to ale tak, že se rozhodne: Teď budu více ve své ženské energii. To pak často vede k tomu, že začne potlačovat svůj mužský princip, a opět nastává nerovnováha a nespokojenost. Optimální je umět vědomě používat obě tyto polarity.“

Staráte se o svou duševní rovnováhu?

celkem hlasů: 50

Chcete nějaký příklad z praxe? Když půjdete za svým šéfem říct si o zvýšení platu, aktivujete svou mužskou, racionální stránku. Zatímco u vínka s kamarádkou, která se vám svěřuje se svým trápením, využijete víc ženskou, empatickou energii.

„Je však třeba počítat s tím, že naučit se vyvažovat obě tyto složky je práce na celý život, nikdy nemáte ´hotovo´. Je to, jako když jde provazochodec po laně. Dokud je nahoře, musí neustále balancovat, být si vědom své situace,“ dodává Michal Nikodem.

Desatero „S“ pro duševní pohodu

podle lektorky a koučky Jany Ondříčkové

Jana Ondříčková

1. STRAVA

Zdravý životní styl a střídmá strava velmi pomáhá duševní i fyzické spokojenosti. Dobrý šálek kávy nebo čaje a k tomu nějaký mls uklidňuje nejen mysl. Zamyslete se nad pitným režimem, přidejte do jídelníčku ovoce, zeleninu a uděláte první krok k odolnosti vůči stresu.

2. SPÁNEK

To je dobíječka energie, která nám dodá nezbytnou sílu pro další den. Určitě jste slyšeli, že je ideální usínat i vstávat ve stejnou dobu a že délka spánku u dospělého by měla být minimálně 7,5 hodiny. Zařadit do svého rozvrhu pravidelný spánek, a to ještě s ohledem na biorytmus (sova, nebo skřivan) bývá ale mnohdy těžké. Zkuste to pro začátek s jedním týdnem a naplánujte si kvalitní a dlouhý spánek jako druhý krok k lepšímu zvládání stresu.

3. SMÍCH

Když se smějete, směje se i každá buňka ve vašem těle. Dokonce i ta unavená. Takže doporučení zní: Pusťte si dobrou komedii, přečtěte si kousek oblíbené knihy, poslechněte si motivační podcast. A když ani to nepomůže, zkuste se tomu všemu zasmát. Ze začátku to sice bude trochu vynucené, ale po chvilce už se budete upřímně smát sami sobě, a o to jde.

4. SPORT

Já sama mám ráda rčení: Nejlepší sport je káva a dort. Což nás trochu vrací k prvnímu bodu. Nic se ale nemá přehánět. Slovo sport klidně nahraďte jakýmkoliv pohybem, fyzickou aktivitou. Teď na podzim bývá procházka lesem velmi uklidňující. Někdy stačí třeba jen nechat auto doma a do práce, obchodu nebo pro děti do školy zajít pěšky… Doporučuji také ranní protahování. Krční páteř vám za tento ranní moment bude večer po celodenním sezení v kanceláři velmi vděčná.

5. SVĚTLO

Slunce vám poskytne nezbytný vitamin D, který vaše nervy potřebují k přenosu zpráv mezi mozkem a tělem a svaly zase k pohybu. Vitamin D umí také regulovat a zlepšovat náladu a má mnoho benefitů pro pokožku. Pobyt na čerstvém vzduchu a denním světle pomáhá emoční rovnováze a je blahodárný pro vaši duševní pohodu.

6. SPOLEČNOST

Ne nadarmo se říká, že sdílená starost je poloviční starost. Mít někoho, s kým se můžete podělit o své starosti, ale i radosti, je velký dar a zároveň lék na pocuchané nervy. Někdy může zlepšit náladu i to, když vyrazíte do divadla, kina, na diskotéku… Taky malá radostná chvilka s domácím mazlíčkem je k nezaplacení. A být třeba jen pár minut ve společnosti veselých malých dětí, to je lék snad na všechny starosti světa.

7. SMYSL

Znáte to, když děláte práci, která vás nebaví, čas ubíhá strašně pomalu. A pokud za tím není ani vidět hmatatelný výsledek (pracujete s daty a děláte tabulky pro ostatní, jednáte s klienty, ale obchod zatím uzavřený není), může to být silně ubíjející. Pak je vždy užitečné si připomenout, jak svou prací pomáháte/přispíváte společnosti, jaké je vaše poslání. A k tomu je dobré najít si zálibu, kde výsledky uvidíte hned: malování, vázání květin, pečení a podobně.

8. SPRÁVNÉ SKUTKY

Dělat užitečné věci, které dávají smysl, nás posiluje a vnitřně obohacuje. Už jen to, že se zastavíme a uděláme si čas na svoje blízké, na popovídání s nimi, na pomoc potřebným, na veřejně prospěšné práce, jako je úklid okolí, je něco, co našemu nitru prospívá a naplňuje ho.

9. SEBEVĚDOMÍ

Být si vědom své vlastní hodnoty, umět se prodat, nebát se ozvat, mít potřebný nadhled a odstup, to jsou hlavní atributy odolnosti vůči stresovým situacím.

10. SPLNĚNÉ SNY

Akce bez vize je snění, vize bez akce je noční můra. Mít sny, které proměníte ve vizi a půjdete si za nimi, je cesta, která vás zocelí. Pokud pořád máte po čem toužit, víte, co chcete, a máte energii a trpělivost, pak dosažení vašich cílů nestojí nic v cestě. A jedno splnění malého snu vám dodá obrovské sebevědomí a chuť pustit se do jiných, větších a náročnějších akcí.

Autoři:
  • Nejčtenější

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

25. dubna 2024

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií....

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

25. dubna 2024  8:18

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sexy, průhledné i s rozparkem. Šaty pomsty zvedají slavným ženám sebevědomí

24. dubna 2024

Co udělá žena, když se jí nedaří nebo ji zradí muž? Změní účes nebo si pořídí nové šaty. Róby,...

Mladá maminka se proměnila k nepoznání, vsadila na jiný životní styl

24. dubna 2024

Devětadvacetiletá Indya Agosová z Texasu vážila sto sedmnáct kilo, když se rozhodla pro životní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Život s nemocí ALS. Prvním příznakem bylo mluvení nosem, vzpomíná Josef

25. dubna 2024

Ještě před pár lety pracoval třiapadesátiletý Josef v telekomunikační společnosti jako vedoucí...

OBRAZEM: Rebelii mají v genech, sestra Kate Mossové se ráda obnažuje

30. dubna 2024  8:09

Šestadvacetiletá modelka Lottie Mossová je ještě větší rebelkou, než její nevlastní sestra Kate...

Udělejte z každého jídla zážitek. Nečíst a vypnout telefon je základ

30. dubna 2024

Schválně, zkuste popsat, co jste měli dnes k snídani. A snažte se nevynechat ani jeden detail....

S hubnutím mi pomohla chůze, říká Marie. Za rok shodila 15 kilogramů

30. dubna 2024

Paní Marie nikdy neměla problém přiznat, kolik váží. Přesto se pustila do hubnutí. A opravdu se jí...

Panny čeká láska, Vahám se uleví. Čarodějnicový tarotskop pro všechna znamení

30. dubna 2024

Symbolika čarodějnicového pálení ohňů je nejen definitivní tečkou za zimou a snahou o spálení...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...