Muzeum vodárenství v Podolské vodárně přilákalo veřejnost

blank

V sobotu 14. října výjimečně otevřelo brány pro návštěvníky Muzeum vodárenství v Praze. Bezplatné prohlídky vodaři pořádají dvakrát ročně. Zájem byl podle deníku Právo velký.

Muzeum ukazuje, jak se v Praze hospodařilo s vodou již od středověku. Spotřeba vody v metropoli podle historika Pražských vodovodů a kanalizací Kryštofa Drnka od 20. let 20. století narůstala, od 90. let minulého století naopak klesá. „Dříve se počítalo s 130, 150 litry na osobu a den, ale spotřeba narůstala vlivem průmyslu. V roce 1989 šlo dokonce o několik set litrů na osobu a den. Dnes v Praze máme asi 111 litrů na den. Jednak se utlumila výroba, jednak lidé začali šetřit,“ řekl Právu Drnek.

Historie muzea sahá až do roku 1952, kdy první návštěvníci zamířili do suterénních prostor v tehdejším sídle Pražských vodáren na Národní třídě. Do areálu vodárny v Podolí se přestěhovalo v roce 1996. O rok později byla expozice s výstavní plochou o rozloze 800 metrů čtverečních, s depozitáři a přednáškovým sálem slavnostně otevřena.

Muzeum nabízí skutečné skvosty – vodovodní potrubí z antického období, část hradního vodovodu z doby Rudolfa II. či model čerpacího soustrojí z rukou českého vynálezce Josefa Božka. Zároveň myslí na současnost, například pro děti jsou připraveny interaktivní hry na moderních dotykových obrazovkách. Pro vozíčkáře je k dispozici „schodolez“, který umožní bezproblémový přístup do expozice, jež je koncipována jako bezbariérová.

Scroll to Top