Hlavní obsah
Psychologie

Vystresovaní rodiče vychovávají děti, se kterými se navíc skoro nevidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Purple Mag/Bing AI

Uznávaný lékař Gabor Maté v těchto dnech znovu přijel do Prahy. Tentokrát na konferenci Rodičovství a výchova dětí v kontextu moudrosti traumatu a vývojové vědy. Jeho slova by mnozí tesali do kamene.

Článek

„Trauma je neviditelná síla, která formuje náš život. Formuje to, jak žijeme, jak milujeme a jak dáváme světu smysl. Je to kořen našich nejhlubších ran,“ říká Maté v dokumentárním filmu Moudrost traumatu z roku 2021.

Maté kritizuje nastavení současné společnosti, ve které existuje mnoho podmínek, které jsou zcela nepřirozené a nezdravé. Způsob, jakým žijeme, jak vychováváme děti, jak je rodíme, jak chodíme do práce - všechno to považujeme za normální a proto přirozené a zdravé.

Ale podle něj je to trochu jako studovat zebry v zoologické zahradě. I o nich se něco naučíte, ale bude to něco jiného, než kdybyste je pozorovali ve volné přírodě. To platí i pro lidské bytosti.

Během evoluce, a mluvím v řádech milionů let, trávily děti s rodiči celý den. Tak jsme se vyvinuli jako druh. Dnes jsou rodiče s dětmi celý den zřídka, protože oba chodí do práce, aby vydělali na živobytí, a když přijdou domů, tak jsou vystresovaní. Jsou sami, chybí jim „kmen“, komunita, co by je podpořila. Což znamená, že těžce vystresovaní rodiče, vychovávají děti, s nimiž navíc po většinu času nejsou,“ popisuje Maté situaci v současné civilizaci.

Maté ovšem nejen kritizuje, ale navrhuje i řešení. A pozorně mu naslouchají tisíce lidé po celém světě. Jeho kniha „When the Body Says No: The Cost of Hidden Stress“ (česky vyšlo jako: Když tělo řekne ne) je jedním z jeho nejznámějších děl. V této knize zkoumá vztah mezi potlačenými emocemi, stresem a různými nemocemi, včetně rakoviny. Kniha se stala bestsellerem a získala velký ohlas od čtenářů i odborníků. Kromě této knihy napsal další čtyři, rovněž velmi úspěšné.

Navíc Gabor Maté vyvinul terapeutický přístup zvaný Compassionate Inquiry neboli soucitné dotazování. Právě o jeho principy a postupy se v těchto dnech dělí s účastníky konference.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz