Hlavní obsah

Nájemný vrah karlovarského vyhazovače zastřelil a tělo spálil v lese. Soud mu potvrdil 17 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Za dvanáct let starou vraždu karlovarského vyhazovače potvrdil v úterý pražský vrchní soud Petru Pávkovi (42) sedmnáctiletý trest vězení. Údajným spolupachatelům Janu Štěpničkovi a Janu Telekimu pak potvrdil zprošťující verdikt, nebylo u nich prokázáno, že se činu dopustili. Rozhodnutí je pravomocné.

Petr Pávek (s eskortou) u soudu a další obžalovaní u odvolacího jednáníVideo: Novinky

 
Článek

„Zůstává nezpochybnitelným, že pachatelem projednávané trestné činnosti byl obžalovaný Petr Pávek,“ uvedl předseda odvolacího senátu Martin Zelenka.

„Máme za to, že k významným skutkovým okolnostem nalézací soud náležitě zhodnotil provedené důkazy ve vzájemných souvislostech,“ podotkl soudce s tím, že se odvolací soud ztotožnil s argumentací Krajského soudu v Plzni.

Stran zprošťujících výroků Zelenka podotkl, že sice existuje důvodné podezření, že Štěpnička s Telekim „na projednávaném skutku participovali“, stávající důkazní situace ale nedovoluje odstranit veškeré pochybnosti o jejich vině.

Za vraždu karlovarského vyhazovače z roku 2011 dostal jeho známý 17 let

Krimi

U Pávka a Telekiho si podle obžaloby na podzim 2012 Štěpnička za 200 tisíc korun pro každého objednal vraždu karlovarského vyhazovače. Pávek si měl pak za pětadvacet tisíc obstarat upravenou pistoli, poškozeného poté měli s Telekim vylákat do autoservisu, kde ho cestou od vrat k dílně Pávek střelil do zad. Když muž spadl na zem, střelil ho ještě několikrát do trupu a do hlavy.

Tělo pak podle žalobce zabalili, odvezli do Slavkovského lesa, pohodili do příkopu, zarovnali dřevěnou kulatinou, polili benzínem, zapálili a ujeli. Ještě doutnající zbytky našel druhý den lesník, který přivolal policii.

Zproštěni pro nedostatek důkazů

Vyšetřovatelé původně pro nedostatek důkazů případ odložili, před dvěma lety se jim ale ozval svědek, který měl Pávkovi prodat vražednou zbraň a náboje. Po jeho výpovědi pak kriminalisté obžalovanou trojici zatkli a obvinili z vraždy. Štěpničkovi s Telekim se účast na vraždě nepodařila prokázat, soudy je proto obžaloby zprostily.

Právě výpověď klíčového svědka zpochybňovali v úterý jak obžalovaní, tak jejich obhájci.

„(Poškozeného) jsem nezabil a s jeho vraždou nemám nic společného. Byl to můj kamarád,“ uvedl Pávek. „(Svědek) je manipulátor, lhář a lidový vypravěč. Dokáže si udělat příběh ze všeho, aniž by byl pravdivý. Jeho zájem na tom je akorát ten, aby se zbavil svých věřitelů,“ dodal s tím, že svědek měl více než milionový dluh.

Pávek také podotkl, že celá obžaloba stojí v podstatě jen na výpovědi onoho svědka. Soudu pak navrhl odsuzující verdikt zrušit a vrátit do Plzně k dalšímu projednání.

Zbylí obžalovaní naopak soudu navrhli zamítnout odvolání státní zástupkyně, která nesouhlasila s hodnocením důkazů nalézacím soudem a žádala vrácení případu k novému rozhodnutí.

„Chtěl bych říct, že jsem se ničeho nedopustil,“ uvedl Štěpnička, který zdůrazňoval, že pro likvidaci poškozeného neměl žádný motiv. „S celou věcí nemám nic společného, tvrdím to od začátku,“ řekl Teleki.

Drsný příběh nájemné vraždy. Za půl milionu oběť zastřelili a spálili

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám