Za vraždu vyhazovače v Karlových Varech potvrdil soud sedmnáctileté vězení

Pražský vrchní soud poslal jedenačtyřicetiletého Petra Pávka na sedmnáct let do vězení. V říjnu 2011 zastřelil v Karlových Varech svého známého, který pracoval jako vyhazovač na diskotékách. Za vraždu měl dostat 200 tisíc korun. Jeho dva spoluobžalované odvolací senát osvobodil. Soud tak potvrdil červencový verdikt plzeňského soudu. Rozhodnutí je pravomocné.

„Ve věci zůstává nesporným a nezpochybnitelným, že pachatelem činu byl obžalovaný,“ prohlásil předseda senátu Martin Zelenka. Podle něj prvoinstanční soud správně vyhodnotil výpověď hlavního svědka i další důkazy. I když podle Zelenky existuje podezření, že dva další obžalovaní se na vraždě také podíleli, jejich vina se dostatečně neprokázala.

Obžaloba původně tvrdila, že si vraždu objednal dvaačtyřicetiletý Jan Štěpnička. Na podzim 2011 podle žalobců přesvědčil o rok mladší kamarády Pávka a Jana Telekiho, aby zabili třiatřicetiletého muže. Měl jim předat i peníze na pořízení zbraně. Dvojice si podle obžaloby opatřila speciálně upravenou pistoli s tlumičem.

Muži podle spisu vylákali 2. října oběť, svého kamaráda, do autoservisu. Po cestě ho Pávek zezadu střelil do zad a pak několikrát do trupu a hlavy. Podle státního zastupitelství mrtvolu zabalenou v koberci dvojice odvezla do lesa, odhodila do příkopu, přičemž tělo přikryli dřevem, polili benzinem a zapálili. Od Štěpničky podle obžaloby dostali každý 200 tisíc korun.

Na začátku října 2011 našel lesník v lese mezi Hlinkami, osadou Přílezy a Toužimí na Karlovarsku částečně ohořelou mrtvolu muže ukrytou pod doutnajícími kládami. Policie později zjistila, že to byl třiatřicetiletý muž z Karlových Varů. 

Pávek vinu i nadále odmítá

Plzeňský soud v červenci dospěl k závěru, že se u hlavního líčení dostatečně prokázala vina Petra Pávka. Klíčová byla výpověď svědka, kterou ale podpořily i další důkazy. U dalších dvou mužů však chyběly. Dokazování bylo značně ztížené tím, že se vražda odehrála před více než desíti lety. Nepomohlo ani to, že byli podle soudu zúčastnění i svědci součástí karlovarského kriminálního prostředí. Všichni tři muži od počátku vinu odmítali.

Pávek v úterý prohlásil, že muže nezabil. „S jeho vraždou nemám nic společného. Byl to můj kamarád,“ uvedl. Hlavního svědka označil za lháře a manipulátora. Naopak podle státní zástupkyně by měl soud svědecké výpovědi uvěřit i v částech o Štěpničkovi a Telekim. Požadovala, aby odvolací senát vrátil jejich případ k novému projednání. Odvolání obžalovaného i žalobkyně odvolací senát zamítl.

Pachatele odhalili a loni zadrželi detektivové z policejního týmu Tempus, který se zabývá staršími nevyřešenými případy. Podle soudu bylo impulsem trestní oznámení muže, který byl následně i klíčovým svědkem u soudu. Za vraždu hrozilo všem třem obžalovaným až dvacetileté vězení.