Má se pít, ale je zelená. Teplé počasí nesvědčí přehradám, s vodou je více práce a bude dražší

Mimořádně teplé září a letní teploty do půlky října. Příjemná záležitost třeba pro hoteliéry nebo kempaře. A naopak komplikace pro některé vodárny. Na Chrudimsku sinice zaplavily přehrady, které zásobují desetitisíce lidí. Vyčistit vodu je složitější a taky dražší.

Chrudim Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přehrada Hamry byla na Chrudimce postavená už v roce 1912

Přehrada Hamry byla na Chrudimce postavená už v roce 1912 | Foto: Lubomír Musil

Hladina křižanovické přehrady je kvůli opravě hráze o několik metrů níž než obvykle. I to je jeden z důvodů, proč voda vypadá tak, jak vypadá.

Přehrát

00:00 / 00:00

Má se z nich pít, ale voda je zelená. Teplé počasí se podepsalo na stavu některých přehrad

„Hladinová teplota vody se po celé září udržela okolo 20 stupňů a projevilo se to i na kvalitě vody ve vodárenských nádržích,“ potvrdila nepříznivý stav mluvčí Povodí Labe Hana Bendová.

Zelený nádech mají Hamry, nebo právě Křižanovice, kde byla voda prakticky neprůhledná.

„Došlo k nadměrnému rozvoji vodního květu sinic, v září poklesla průhlednost až na 50 centimetrů. Teď se to zase trošku zlepšilo, teď je průhlednost asi 1,5 metru,“ popisuje Bendová. Křižanovická přehrada je přitom zásadní zdroj pro Chrudim i Pardubice.

Voda z nádrže nejdřív proudí na úpravnu Monaco. A vyčistit ji je v posledních měsících citelně náročnější.

Více nečistot, více chemie

Podle Petra Kavalíra z Vodárenské společnosti Chrudim spotřeba chemikálií stoupla o desetinu.

Oprava liberecké přehrady Harcov v ohrožení? Projekt přišel o klíčovou evropskou půjčku

Číst článek

 „Spotřeba chemikálií vzrostla hlavně v pozdním létě a navíc se do toho negativně projevuje i nárůst cen chemických látek a přípravků pro úpravu vody,“ říká.

Výkyv ale není tak mimořádný, aby technologie větší nápor nezvládla. „Máme rezervy v technologii úpraven vody. Nemůžeme si dovolit jet na krev,“ dodává Kavalír.

Jenže do hry vstoupila ještě jedna věc, povodí zvedlo poplatek za odběr surové vody. Voda je tedy zároveň špinavější a stojí víc. A to může ovlivnit cenu pro odběratele. Vodárny už počítají s tím, že od příštího roku zdraží.

Josef Kopecký Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme