Kutnohorská knihovna hostí výstavu ptactva nejen z Kutnohorska, jejich autorem je bývalý starosta doktor Ivo Šanc

Ptáci Kutnohorska je název výstavy amatérských fotografií doktora Ivo Šance, která byla za velkého zájmu veřejnosti zahájena 16. října v přednáškovém sále kutnohorské knihovny. O hudební zpestření vernisáže se postaral Bohuslav Dvořák se svými hudebními kolegy. Výstavu je možné zhlédnout do 5. listopadu.

Úvodního slova při vernisáži se ujala ředitelka Knihovny Kutná Hora Gabriela Jarkulišová. Připomenula zásluhy Ivo Šance, bývalého dlouholetého starosty města, který jako první stál u myšlenky a zrodu prvního architektonického návrhu přestavby bývalé základní školy na knihovnu. „Našel odvahu zadat prvotní studie na rekonstrukci budovy pro účely knihovny,“ konstatovala Gabriela Jarkulišová a doplnila, že minulý týden získala knihovna významné ocenění, titul Městská knihovna roku 2023.

Doktor Ivo Šanc poděkoval ředitelce knihovny, která mu dala impuls, aby výstavu fotografií v knihovně uspořádal. „Před půl rokem by mě nenapadlo, že budu vystavovat fotky. A stalo se,“ řekl Ivo Šanc a přiblížil příběhy některých z fotografií. Většina z vystavených snímků nich vznikla při vycházkách po Kutné Hoře a okolí.

Na výstavě, která je milým zastavením v čase, představuje krásu přírody, která nám v každodenním shonu často uniká. Na fotografiích si můžeme zblízka prohlédnout vrabce, vlhu, ale i stehlíka, strnada, dudka, ledňáčka, krutihlava a řadu dalších. Ze snímků lze vyčíst obdiv jejich autora k opeřencům, k přírodě, kterou je potřeba chránit. Jak zaznělo při vernisáži, na jaře příštího roku se uskuteční druhý díl výstavy fotografií Ivo Šance,  jejímž tématem bude ptactvo exotických krajin. Jak však konstatoval Ivo Šanc, naše ptactvo se ve srovnání s exotickým nemá za co stydět. „Když se podíváte třeba tamhle na datla černého, nebo strakapouda, jsou neméně nádherní, pestří a zajímaví jako jsou třeba kolibříci, tukani, papoušci,“ podotkl.

Ivo Šanc začal systematicky fotit ptactvo zhruba před čtyřmi roky, do té doby se zaměřoval na turistické, dokumentační či reportážní fotografie. „Můj bratr je fotograf, vede fotoklub v Trutnově, takže je mi takovým mentorem,“ řekl Ivo Šanc s tím, že vztah k přírodě a živočichům má již od dětství, později se zaměřil více na mineralogii a geologii. Nyní se k živé přírodě vrátil. Ke každé z vystavených fotografií se váže příběh, vzpomínka. Například rehek zahradní objektivu Ivo Šance dlouho unikal. Snažil se ho fotit hned několikrát například kolem Bylan, Miskovic, mlýnů. „Nepovedlo se mi udělat fotku, se kterou bych byl spokojený. A najednou před třemi lety se uhnízdil za naší zahradou. Počkal jsem na vhodný okamžik a fotografii jsem pořídil,“ řekl Ivo Šanc. Součástí výstavy je i projekce několika set fotografií, které už se na výstavu nevešly.

Výstavu ve výstavním sále v přízemí knihovny je možné navštívit do 5. listopadu. Je inspirací k výpravám do přírody.

pra

Zavřít menu