InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Cesta na dovolenou aneb Jak se vyhnout dezinformacím

    pondělí 20.5 13:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Lidická 1, České Budějovice

  • Lék Dr. Stejskala

    pondělí 20.5 15:00 - Jihočeské divadlo Dr. Stejskala 424/19, České Budějovice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Jihostroj se chystá na přelomovou sezonu: Cílem zabudování mladíků, čeká se na Gonzáleze

 Autor: VK Jihostroj ČB.

    Autor: VK Jihostroj ČB.

ČESKÉ BUDĚJOVICE – Volejbalová sezona Jihostroje České Budějovice klepe na dveře. Na tradiční tiskové konferenci se zástupci médií vedení klubu odhalilo své plány a cíle pro nadcházející sezonu. Ta bude v mnoha ohledech přelomová – poprvé má tým zahraničního trenéra i kapitána, nejvyšší počet nových hráčů i vlastních odchovanců začleněných do A týmu. Pro volejbalisty Jihostroje začíná sezona 19. října v Brně, doma ve sportovní hale se nový tým představí poprvé 24. října v souboji s Benátkami.

Jak už bylo v minulých měsících řečeno, vedení klubu bylo původně domluveno s trenérem Zdeňkem Šmejkalem, ale vstoupily do toho vážné rodinné problémy, takže nabídku nemohl přijmout. „My jsme tak relativně až na poslední chvíli v květnu museli hledat náhradu. Dostali jsme příležitost zahájit spolupráci s polským trenérem Andrzejem Kowalem a jsme za to velmi rádi," vrací se o pár měsíců zpět generální manažer Robert Mifka, který je spokojen i se skladbou kádru. „Primárně jsme vycházeli z toho, že chceme hráče, kteří budou upřímně motivovaní hrát a bojovat za Jihostroj. Věříme, že všechny naše posily jsou vítězné typy, které mají kvalitu volejbalovou a zároveň charakter potřebný k tomu, aby se vytvořil tým, který potáhne za jeden provaz i v těžkých chvílích. Další kritérium bylo, že jsme nechtěli smlouvy jen na jeden rok, ale chtěli jsme hráče s delší perspektivou," dodává.

Vysoké ambice a šance pro mladíky zároveň

Klub se rozhodl pokračovat v omlazování družstva, kde chce dát příležitost vlastním odchovancům. Dlouhodobě platí snaha vychovávat vlastní hráče, potažmo reprezentanty. Kombinace klubu, který má vysoké ambice, a přitom chce dávat šanci mladým, je složitá, ale Jihostroj z této cesty nechce ustoupit. „Letos jsme zařadili do A týmu čtyři naše mladíky, kteří už nyní mají kvalitu. Chceme, aby načerpali zkušenosti a třeba už za rok byli oporami týmu. Angažovali jsme – s trochou nadsázky – hvězdy jihoamerického volejbalu, od kterých se mohou naši nadějní kluci učit a posouvat se," řekl na včerejší tiskové konferenci prezident klubu Jan Diviš.

Šéf budějovického volejbalu se zároveň vyjádřil také k finančnímu zajištění klubu. „Podařilo se nám získat nové partnery a klub je stabilizovaný. Chceme všem, kteří nás podporují, poděkovat. Letos pracujeme s navýšeným rozpočtem, což je částka, která lehce převyšuje 25 milionů korun. Z toho zhruba polovina směřuje k A týmu a ta druhá k mládežnickým družstvům, ženám a k zajištění provozu klubu."

Poprvé v historii o postup v Lize mistrů?

Do jižních Čech se vrací Liga mistrů. Jihostroj zatím nezná třetího soupeře ve skupině, ale čtyřčlenná skupina dává optimismus, že by mohl překvapit a poprvé v historii klubu postoupit – nejspíše ze druhého místa – do dalších kol Ligy mistrů. „Na první místo je určitě největší favorit polský mistr Jastrzebski Węgiel, který hrál poslední finále Ligy mistrů a kvalitu hráčů má obrovskou. Je to sport a my nic nevzdáváme. Realita ale asi bude taková, že šance se naskytne při souboji s dalšími týmy. Myslím, že ať už německý Lüneburg nebo dalších soupeř, který postoupí k nám do skupiny, by měli být hratelní," přemýšlí Diviš. Manažer marketingu Matěj Mayer také prozradil, že klub společně s fanklubem chystá na Ligu mistrů autobusový výjezd – konkrétně půjde o zápas na hřišti polského klubu Jastrzebski Węgiel, který se bude hrát 20. prosince.

Problémy s vízy! Na Gonzáleze se vyplatí počkat

Kvůli administrativním průtahům s vydáním pobytových víz zatím nepřicestoval nový kubánský univerzál Alejandro González. Stejný problém momentálně řeší více klubů se svými hráči z Kuby. „Intenzivně pracujeme na tom, aby co nejdříve dorazil. V kubánském národním týmu se mu velmi dařilo, takže věřím, že se vyplatí počkat. Prozatím jeho místo v A týmu obsadí náš sedmnáctiletý odchovanec Tomáš Brichta, pro kterého to bude cenná zkušenost," vysvětlil Mifka na závěr.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace