Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

TŘETÍM DNEM POKRAČUJE ZLÍN FILM FESTIVAL. V SOBOTU DOPORUČUJEME TŘEBA PŘEDPREMIÉRU VELKÉHO PÁNA V 16:00. PŘIJEĎTE DO ZLÍNA KDYKOLIV DO 5.6!

Krvavý Johann: Čeští tvůrci slibují na leden „úchylný horor“ (trailer)

Dle zveřejněného traileru nás v zimě v kinech čeká originální „úchylný horor“. Krvavý Johann je natočený na motivy dosud nevydaných děl Františka Kotlety a Kristýny Sněgoňové, extrémně úspěšné dvojice tuzemských autorů fantasy. Film plný krve a černého záhrobního humoru oživuje Goethovu postavu Johanna Fausta, jenž se vrací z temnoty do současné Prahy. Podívejte se na video. První diváci budou snímek moci vidět už letos o halloweenských předpremiérách, následně se film do kin vydá v lednu.

Role v neobvyklém žánru si nenechali ujít Marek Holý, Martina Babišová, Jan Dolanský, Lenka Vlasáková, Jana Bernášková, Roman Zach, Jiří Ployhar, Petr Rychlý, Ester Kočičková nebo hvězda lechtivých filmů Brittany Bardot.

Krvavý Johann je mix hororu, fantasy, komedie a pocta béčkovým hororům z 80. let. Klasika potkává brak ve své nejsyrovější podobě,“ říká režisér Jakub Krumpoch o svém prvním celovečerním filmu. „Adaptovali jsme nevydané povídky kultovních autorů české brakové literatury a spojili je postavou Fausta. František Kotleta a Kristýna Sněgoňová mi pomáhali ve scénáři zachovat ducha povídek a jejich osobitý styl vyprávění přenést na plátno,“ dodává Krumpoch.

Krvavý Johann (foto: Bontonfilm)

Spisovatel František Kotleta, vlastním jménem Leoš Kyša, se řadí mezi šedesát nejoblíbenějších autorů tuzemských čtenářů. Ačkoliv se jeho knihy prodávají v desítkách tisíc kopií, na filmové plátno se Kotletova tvorba podívá až nyní. „Pořádné hororové filmy jsou strašně drahé a zároveň riskantní. Spousta českých filmařů při pokusu natočit horor narazilo. Proto se tento žánr točí u nás spíš jako parodie,“ vysvětluje Jakub Krumpoch.

Prvotní pochybnosti neskrýval ani producent Rudolf Merkner: „Když mi přistál scénář na stole, myslel jsem si, že se režisér zbláznil. Byl covid, já se hororů bojím, navíc on byl začínající režisér – žádné peníze neseženeme, říkám mu. Ale byla to tak šílená kombinace nepravděpodobných věcí, že jsem si říkal: to musíme zkusit. A díky režisérově nezdolné energii a ochotě všech zúčastněných vystoupit z komfortní zóny a nezištně nám pomoc, se film povedlo natočit,“ komentuje Merkner a producentka Zuzana Konrádová dodává: „Produkovat horor v Česku není lehká záležitost, ale unikátnost žánru a scénář za to stály. Nadšení tvůrců výrobu velmi podpořilo a zájem distributora nás o naší dobré volbě ujistil.“ Hudbu k filmu složil skladatel Darek Král.

Film Krvavý Johann mohou vidět diváci tematicky už v říjnu na speciálních halloweenských předpremiérách, které proběhnou napříč Českem, v Praze, Olomouci, Písku, Přerově, Hodoníně, Teplicích a dalších městech.
Do široké distribuce pak film vstoupí 11. ledna 2024.

-red-
foto/video: © Bontonfilm 2023

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast