Messi zařídil argentinským šampionům výhru v Peru a odpoutal se od Suáreze

foto Kvalifikace MS 2026 ve fotbale - jihoamerická zóna CONMEBOL, utkání Peru - Argentina, 17. října 2023. Lionel Messi z Argentiny se raduje z gólu. 

Lima - Lionel Messi zařídil dvěma góly výhru Argentiny v Peru 2:0 a osamostatnil se v čele historického pořadí nejlepších střelců jihoamerické fotbalové kvalifikace o mistrovství světa. Dosud se s Luisem Suárezem z Uruguaye dělil o vedení s 29 góly, po úterním bloku jich má Messi na kontě už jednatřicet. Úřadující světoví šampioni vyhráli i počtvrté.

Brazilci naopak utrpěli dvě ztráty. V Montevideu podlehli domácí uruguayské reprezentaci 0:2 a navíc přišli o kanonýra Neymara, jenž si poranil levé koleno. Krátce před poločasovou pauzou při souboji klopýtl a hřiště opustil v slzách na nosítkách. Jak vážná situace je, nechtěl lékař brazilského týmu Rodrigo Lasmar předjímat.

"Udělali jsme všechny testy a zítra je zopakujeme. Příštích 24 hodin bude klíčových, uvidíme, jak kolego zareaguje, jak bude oteklé a co ukážou snímky," řekl Lasmar novinářům. Neymar odešel ze stadionu o berlích. Brazilci v době Neymarova zranění prohrávali 0:1, pak inkasovali ještě jednou a v kvalifikaci skončila jejich série 37 zápasů bez porážky.

Šestatřicetiletý Messi se po svalovém zranění představil ve skvělé formě. Ve čtvrtek při výhře nad Paraguayí naskočil až do druhého poločasu a dvakrát trefil tyč. V Peru se prosadil během čtvrthodiny v první půli. O hattrick ho připravil zásah videorozhodčího, jenž odhalil ofsajd.

"Herně jsme se ještě zlepšili. Po triumfu na mistrovství světa jsme sebevědomí, uvolnění a ještě více jednotní. Tento tým je neuvěřitelný. A doufám, že v tomto růstu ještě můžeme pokračovat," liboval si kapitán mistrů světa Messi. Ze 178 zápasů za reprezentaci má na kontě už 106 branek, o tři zaostává za druhým Íráncem Alím Daeím. V čele je portugalský kanonýr Cristiano Ronaldo se 127 trefami.

Uruguay je po čtyřech kolech bojů jihoamerické kvalifikace druhá za suverénní Argentinou. Sedm bodů mají i Brazílie a Venezuela, která zdolala 3:0 Chile. Z deseti týmů postoupí na MS 2026 přímo šest, sedmý bude hrát baráž.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 28.04.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je neděle 28. dubna 2024

Očekáváme v 09:00 17°C

Celá předpověď