Za ředitele FN Bulovka Kvačka se postavilo 35 vedoucích lékařů

0
1024
Bulovka
Ředitel FNB Jan Kvaček [vlevo] a vedoucí oddělení neonatologie Martin Čihař a přednosta plicní kliniky Norbert Pauk. / Foto I, II: FNB

Přednostové a primáři klinik a oddělení Fakultní nemocnice Bulovka [FNB] vyjádřili podporu řediteli Bulovky Janu Kvačkovi. Ten se dostal do sporu s částí lékařů anesteziologicko-resuscitačního oddělení [ARO] a urgentního příjmu.

Dokument s 35 podpisy zašlou ministrovi zdravotnictví Vlastimilu Válkovi [TOP 09]. Zřizovatelem FNB je ministerstvo zdravotnictví. Informaci o dokumentu na podporu ředitele nemocnice novinářům potvrdil vedoucí oddělení neonatologie Martin Čihař a přednosta plicní kliniky Norbert Pauk.

„Pan ředitel s námi vždy jednal korektně, a bylo-li to zapotřebí, byl vždy schopen kompromisů. Dle našeho mínění jeho způsob vedení a manažerské schopnosti vedou k rozvoji naší nemocnice. […] Pan ředitel Kvaček má v této krizové situaci naši plnou důvěru,” píše se v dokumentu.

Dokument dále uvádí: Nešťastná medializace celé záležitosti některými lékaři a neochota podstatné části kolektivu lékařů uvedených oddělení přistoupit na kompromisní řešení navržené panem ředitelem a vedením nemocnice poškozuje podle našeho přesvědčení dobré jméno naší nemocnice. A především ohrožuje provoz jednotlivých oddělení napříč nemocnicí a naše pacienty, což považujeme za nepřijatelné.

Podle lékařů, kteří nyní vyjádřili podporu vedení nemocnice, takový přístup komplikuje práci v nemocnici a ohrožuje pacienty. Informaci o tom, že lékaři z ARO a urgentního příjmu nesouhlasí s novým primářem přinesl v polovině září Deník N. Část z nich pak vypověděla práci přesčas v odpoledních a nočních hodinách. To minulý týden vedlo k omezení provozu urgentního příjmu nemocnice.

Lékaři z ARO a urgentního příjmu odmítli nového primáře

Lékaři z ARO a urgentního příjmu od října vypověděli přesčasovou práci nad rámec daný zákonem a od minulého týdne nenastoupili do služeb.

„Proti průběhu výběrového řízení se vyslovily tři čtvrtiny oddělení s obavami o udržení integrity oddělení, personální stability, kvality a rozsahu poskytované péče i plánů na další rozvoj. V takto nestabilní situaci se lékaři rozhodli již nepokračovat v dalším navyšování přesčasové práce,” uvedli v prohlášení, které jejich jménem ve čtvrtek rozeslal Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR [OSZS ČR].

Napětí ve FN Bulovka eskaluje, čeká se na ministra Válka

Část tamních lékařů se od obsahu prohlášení rozeslaného OSZS ČR následně distancovala. Ředitel Jan Kvaček řekl, že v minulém týdnu někteří lékaři oznámili jen několik hodin předem, že nenastoupí do naplánované služby. Nemocnice kvůli tomu nepřijímala kritické pacienty od zdravotnické záchranné služby, sanity je vozily do jiných nemocnic.

„Ti, kteří to udělali jednou, už nejsou bráni v potaz, že by se s nimi mělo počítat. Jsou v rozpisech nahrazováni někým jiným,” řekl Kvaček.

Nemocnice má podle něj dopředu domluvené i externisty, aby zvládla služby pokrýt. Místo urgentního příjmu sanitky některé pacienty ale vozí přímo na oddělení.

FNB vypsala nové výběrové řízení

Tento týden začala jednání mezi vedením nemocnice a lékaři zprostředkovaně pomocí mediátora a pokračovat se takto bude i v dalších dnech. V reakci na požadavky lékařů Kvaček již dříve pozastavil působení primáře, kterého vybrala komise ve výběrovém řízení.

Zároveň vypsal nové výběrové řízení. Zájemci s alespoň desetiletou praxí se mají hlásit do 20. prosince. Podle Kvačka ale není možné ustoupit v tom, aby si personál oddělení sám vybral primáře. Což je podle něj poslední požadavek protestujících.

Odbornice na zdravotní pojištění Rögnerová jde řídit IKEM

„Zaměstnanci Fakultní nemocnice Bulovka mají k dispozici celou škálu benefitů – od prodlouženého pracovního volna, přes finanční benefity, zvýhodněné ubytování a stravu, partnerské programy, cestování až po benefity na přednostní lékařskou péči na klinických pracovištích nemocnice,“ uvádí FNB v informacích u zveřejněného výběrového řízení.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here