SZÚ: V ČR roste poptávka po hubení štěnic, situace ale není nijak dramatická

foto Štěnice na člověku

Praha - V Česku roste poptávka po hubení štěnic, situace ale není nijak dramatická. V tiskové zprávě to uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ). Z jeho průzkumu vyplývá, že dezinsekční firmy v Česku evidují oproti začátku letošního roku nárůst poptávky po likvidaci štěnic v průměru o 15 procent. S vysokým výskytem štěnic se nyní potýkají ve Francii a ve Španělsku, v porovnání s nimi lze považovat nárůst poptávky za nízký, sdělil SZÚ.

"S výskytem štěnice domácí se v České republice potýkají odborné firmy ve zvýšené míře od roku 2000. Nárůst je celosvětovým trendem a souvisí především s vysokou mobilitou obyvatel, sníženou ostražitostí proti tomuto členovci, ale také především s výrazným rozvojem rezistence štěnice domácí k účinným látkám dezinsekčních přípravků," uvedla Terezie Arnoldová z Národní referenční laboratoře pro dezinsekci a deratizaci SZÚ.

V Česku nepatří výskyt štěnic mezi povinně hlášené události, laboratoř tak získala data dotazníkovým šetřením mezi pracovníky a společnostmi, kteří se hubením parazita zabývají. Zapojilo se do něj 40 pracovníků a společností zabývajících se službami DDD (dezinsekce, deratizace a dezinfekce) z 11 krajů. "Celorepublikový průměr hovoří o 15procentním růstu poptávky, což můžeme považovat, při porovnání se státy jako Francie či Španělsko, za nárůst nízký," podotkla Zdeňka Leipnerová Galková z národní referenční laboratoře. Nejvyšší hodnoty zjistila laboratoř ve Středočeském kraji, kde pracovníci odborných firem uváděli průměrný nárůst poptávky po dezinsekčních zásazích o 33 procent, následuje kraj Moravskoslezský s nárůstem 27 procent.

Štěnice domácí, nebo též postelová, měří asi pět milimetrů a živí se zejména lidskou krví. Nejčastěji se ukrývá v matracích nebo lůžkovinách, přemisťuje se v oblečení nebo v taškách. Hmyz, který se živí přes noc, ve většině západních společností zmizel v 50. letech minulého století. Zhruba před 30 lety se ale začal znovu objevovat.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 3.06.2024 ČTK

Reklama

19°C

Dnes je pondělí 3. června 2024

Očekáváme v 09:00 17°C

Celá předpověď