Hlavní obsah

Svět zná novou nejpálivější papričku, je až tisíckrát pálivější než jalapeňos

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paprička odrůdy Pepper X existuje již několik let, ale teprve nyní byla oficiálně uznána jako ta nejpálivější na světě. Stojí za ní pěstitel Ed Currie, jenž vyšlechtil i dosavadního rekordmana, odrůdu Carolina Reaper.

Nejpálivější papričkou na světě se stala Pepper XVideo: AP

 
Článek

Když Ed Currie z Jižní Karolíny poprvé ochutnal nově vyšlechtěnou papričku Pepper X, zahřálo jej to podle jeho vlastních slov více než jen u srdce. Jeho pěstitelské úsilí totiž vedlo k tomu, že je tato odrůda ještě o dost pálivější než cokoliv předtím.

Pálivost papriček se měří v takzvaných Scovilleových jednotkách (SHU). Ty udávají množství kapsaicinu, což je rostlinný alkaloid, jenž způsobuje pálivost papriček. Známé papričky jalapeňos dosahují 2,5 až 10 tisíc SHU, přičemž v běžných restauracích se setkáváme spíše s jalapeňos u té spodní hranice, tedy kolem tří tisíc SHU.

Naproti tomu dosavadní rekordmanka Carolina Reaper je v záznamech společnosti Guinness World Records uvedena s průměrnou pálivostí 1,64 milionu SHU, ale obecně se udává, že tyto papričky obvykle mají 2,1–2,2 milionu SHU.

Pepper X však jde ještě podstatně dále, když mu byl naměřen průměr 2,69 milionu SHU, takže některé kousky budou atakovat až třímilionovou hranici. Agentura AP pro srovnání uvádí, že policejní pepřové spreje se pohybují kolem 1,6 milionu SHU, zatímco spreje na medvědy mívají 2,2 milionu SHU.

Muž při soutěži pozřel pálivou papričku. Skončil s dírou v jícnu

Lifestyle

Ed Currie popisuje sílu modelu Pepper X z vlastní zkušenosti. Je totiž jedním ze zatím pěti lidí, kteří tuto papričku snědli celou. „Tři a půl hodiny jsem cítil horko a strašné křeče. Asi hodinu jsem ležel v dešti na mramorové zdi a sténal bolestí,“ popisuje nevšední a ne zcela příjemný zážitek.

Šlechtění Pepperu X začalo zhruba před deseti lety a Ed Currie s ním začal prakticky ihned poté, co byla jeho Carolina Reaper uznána za nejpálivější papričku světa. A právě tato paprička posloužila také jako základ pro Pepper X. Ed ji totiž zkřížil s další odrůdou, která však zůstává jeho tajemstvím. „Jde o papričku, kterou mi poslal kamarád z Michiganu a byla brutálně pálivá,“ nechce prozradit více.

Výsledek v podobě Pepperu X se dostavil zhruba po pěti letech šlechtění, při němž podle Edových slov bylo potřeba uplatnit poznatky nejen z botaniky, ale také genetiky a chemie. Zhruba stejnou dobu pak trvalo ověřování, zda jde skutečně o zcela novou rostlinu, a tak se Ed Currie druhého rekordního zápisu dočkal až letos 9. října.

Kanaďan na posezení spořádal 135 nejpálivějších papriček na světě

Koktejl

Výběr článků

Načítám