Latex, krajta i bič, aneb jak LUDENS ztvárnili domácí násilí

Nejsi na to sám! To je heslo nadějné skupiny LUDENS, která přichází s kontroverzním videoklipem k novému singlu Prey. Kapela v něm znázorňuje citlivé téma toxického vztahu a domácího násilí, kterým si musel projít i sám frontman kapelního tria Lukáš Kratochvíl. Skrze muziku se teď snaží pomoci ostatním.

Texty kapely LUDENS mají jasný cíl: „Chceme lidem pomoci od psychických neduh, a poukázat na to, že být svůj je sexy,“ prezentuje Lukáš Kratochvíl, který v kapele plní i roli hlavního textaře. I s touto motivací vznikl jejich nový singl s názvem Prey, který nastiňuje myšlenkové pochody lidí, kteří se stali obětí domácího násilí. „Neustálé ponižování a týrání vás nepřetržitě nutí přemýšlet, jestli nejste ten, kdo je tu vlastně viníkem, a že chyba je vlastně ve vás samotných,“ říká frontman kapely, který sám byl v dětství obětí domácího násilí. „Chceme o tom mluvit, pomoci lidem najít ztracené sebevědomí a předejít strachu promluvit. Nebojte se svěřit!

Videoklip se natáčel pod taktovkou Matěje Kormundy, který se podílel i na videoklipech známých českých interpretů jako je Ben Cristovao nebo skupina Stellaris. Ukazuje problém domácího násilí netradičním stylem. „Chtěli jsme, aby klip co nejvíce vyvolal pocity, se kterými se člověk může setkat v toxickém vztahu,“ vysvětluje Lukáš Kratochvíl. K tomu bylo využito například jedovatě sytých barev, oprýskaného retro nábytku, nebo nepříjemného blikání světel. Hlavním aktérem je herečka v latexovém oblečku, která spojuje neodolatelnou, avšak toxickou krásu. V klipu se objevuje také had, který evokuje stejný škrtící pocit, jako ten, s kterými se oběti domácího násilí mnohokrát potýkají.

MAG#art2friends