​Škoda Auto otevírá v Indii nové logistické centrum pro expedici komponentů do Vietnamu

​Škoda Auto otevírá v Indii nové logistické centrum pro expedici komponentů do Vietnamu

19.10. – Škoda Auto slavnostně otevřela v indické Púně nové centrum pro expedici komponentů. Objekt o rozloze více než 16 000 metrů čtverečních bude sloužit jako zázemí pro přípravu plně rozložených sad (CKD) modelů Kushaq a Slavia vyrobených v místním závodě. Odtud budou komplety exportovány do Vietnamu ke sváření, lakování a montáži vozidel. Výstavba výrobní linky v provincii Quang Ninh ve Vietnamu je v současné době v plném proudu. Spuštění výroby je naplánováno na první polovinu roku 2024.

„S nově otevřeným centrem pro expedici komponentů si připravujeme zázemí pro chystaný export kompletů CKD z Indie do Vietnamu. Učinili jsme tak důležitý krok k efektivnímu využití synergií mezi těmito strategicky významnými trhy. Vzhledem k tomu, že se v budoucnu chystáme dodávat naše produkty i na další rozvíjející se trhy, může nové expediční centrum sloužit také jako skladovací hala pro celý region ASEAN,“ řekl Andreas Dick, člen představenstva společnosti Škoda Auto pro Výrobu a logistiku.

„V letošním roce oslavila společnost Škoda Auto Volkswagen India Private Limited vývoz již 600 000. vozu z Indie. Exportujeme automobily na významné zahraniční trhy, což je důkazem vysoké technické úrovně místního závodu. Zřízení centra pro expedici komponentů představuje významný pokrok v našich exportních schopnostech. Nová budova kombinuje moderní infrastrukturu s udržitelností a umožní nám efektivněji zásobovat rozvíjející se trhy. Zároveň budeme nadále prosazovat vizi založenou na udržitelné a kvalitní mobilitě po celém světě,“ uvedl Piyush Arora, generální ředitel společnosti Škoda Auto Volkswagen India Private Limited.

Synergie díky geografické blízkosti: export indických rozložených modelů do Vietnamu

Škoda Auto představila v roce 2021 model Kushaq, určený pro indický trh, a zahájila jeho výrobu v místním závodě v Púně. Kompaktní SUV je založeno na modulární platformě MQB-A0-IN pro vozy s motory uloženými napříč a bylo vyvinuto přímo v Indii. Totéž platí pro sedan Škoda Slavia, který měl premiéru o rok později. V blízké budoucnosti dojde k vývozu do Vietnamu v podobě plně rozložených sad (CKD – Completely Knocked Down).

Z nového logistického centra budou díly přepravovány do Vietnamu přes přístav v Bombaji. Finální montáž a příprava pro prodejní síť bude probíhat ve vietnamské provincii Quang Ninh v závodě společnosti TC Group, vietnamského partnera automobilky Škoda Auto. Nová výrobní linka ve Vietnamu je ve výstavbě a její uvedení do provozu se očekává v první polovině roku 2024.

Škoda Auto vstoupila na vietnamský trh v září

Škoda Auto oficiálně vstoupila na vietnamský trh nedávno, přesně 23. září, a tento moment znamenal významný krok ve firemní strategii internacionalizace. V současné době si zákazníci ve Vietnamu mohou zakoupit modely Karoq a Kodiaq dovážené z České republiky. Montáž vozidel z plně rozložený sad dovezených z Indie začne v roce 2024 nejprve modelem Kushaq a krátce poté bude následována sedanem Slavia. Škoda Auto dále vyhodnocuje možnost rozšířit nabídku na vietnamském trhu rovněž o modely Octavia a Superb. V následujících letech počítá česká automobilka s rostoucí poptávku tamních zákazníků po elektromobilech a s rozšířením portfolia taktéž o modely rodiny Enyaq.

(lan)

Foto: Škoda Auto

spinner