Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Alma Mahler a císařovna Sisi trochu jinak. Přepište dějiny ženských hrdinek, je tu Das Filmfest

Sisi a já. Foto: Das Filmfest
Sisi a já. Foto: Das Filmfest

Loni tu kraloval Korzet, letos festival Das Filmfest oživuje legendu rakouské císařovny Sisi. Ani k dalším legendám ale nepřistupuje letos zrovna uctivě a potvrzuje tak výjimečnou pozici německy mluvené, především rakouské kinematografie v současném umění.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Das Filmfest už je pevnou součástí filmového podzimu. Letos se tu budou přepisovat dějiny. Konkrétně příběh císařovny Sisi a částečně také příběh Almy Mahler, milenky mnoha evropských velikánů.

Film Sisi a já, který Das Filmfest ve čtvrtek zahájí, stojí a padá s herečkou Sandrou Hüller, která měla letos extrémně silný rok. Za sebou má dvě premiéry v Cannes, o nichž se hodně mluvilo: Zónu zájmu a Anatomii pádu, která právě vstoupila i do českých kin.

V prvním filmu Sandra Hüller ztvárnila ženu osvětimského velitele, v tom druhém ženu podezřelou z vraždy manžela. Náročných rolí se ujala s nasazením, které jí v minulosti vyneslo už několik hereckých cen, v první řadě za roli ve filmu Toni Erdmann na Evropských filmových cenách v roce 2016.

Tři kapky kokainu po každém jídle

Ale zpátky do roku 2023. Své herecké mistrovství Sandra Hüller dokazuje i v Sisi a já, kde představuje hraběnku Irmu, která přichází na vídeňský císařský dvůr jako dvorní dáma císařovny Sisi (tu ve filmu hraje Susanne Wolff).

Už úvodní scéna příjezdu Irmy na císařský dvůr, podbarvená dodnes kultovní písní Wandering Star britských Portishead dává tušit, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Film

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější