Nová nejpálivější paprička Pepper X chutná jako ‚kóma‘. Dosáhla 2,6 milionu Scovilleho jednotek

Svět má novou nejpálivější chilli papričku. Překonala dosavadní rekord a dostala se tak do Guinnessovy knihy rekordů. Není moc velká, je žlutozelená a tvarem připomíná scvrklé cherry rajče, chutná zemitě a voní po citrusech.

Washington Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nová nejpálivější paprička se jmenuje Pepper X a experti Guinnessovy knihy potvrdili, že má průměrnou pálivost 2 miliony 693 tisíc Scovilleho jednotek. To je zhruba dvakrát tolik, co měla dosud nejpálivější paprička Carolina Reaper, která rekord držela posledních 10 let.

Obě papričky vyšlechtil Američan Ed Currie, a jak sám řekl v internetovém pořadu Hot Ones, dosáhnout extrémní pálivosti není jeho jediná priorita: „Můžete vytvořit něco fakt pálivého, ale když to chutná hnusně, je to k ničemu.“ Currie papričku Pepper X šlechtil asi deset let.

Věda pro děti: Proč některé papričky pálí, která je nejvíc intenzivní a jak se pálivosti zbavit?

Číst článek

Podle odvážlivců, kteří ji před kamerou okusili, je to úplně nový zážitek. Vlna chuti se prý valí mozkem od týlu až do čela, hodně lidí to přirovnává ke kómatu, pálení se rozjíždí pomalu, ale přetrvává ještě i po dvou hodinách.

Zatímco Carolina Reaper má chuť spíše florální, ovocnou, Pepper x chutná spíše temněji, zemitě s lehkým nádechem dubu a tuhy. Vůni má svěží, citrusovou.

Pálivost se měří pomocí tzv. Scovilleho stupnice. Počet jednotek pálivosti odpovídá množství kapsaicinu v papričce. Pálivost běžných papriček jalapeño se pohybuje mezi dvěma a osmi tisíci jednotek pálivosti.

Kateřina Schmiedová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme