globalmoto_duben_nolan




Hledají se Elvisovy Triumphy!

Dlouho se proslýchalo, že Elvis Presley v roce 1965, když natáčel v Jižní Kalifornii, koupil devět – ano, devět – Triumphů za jediný den jako dárek každému členovi své skupiny přátel známé jako Memphiská mafie, aby na nich mohli všichni společně jezdit do kopců kolem Los Angeles. Nyní se tento motocyklový mýtus potvrdil, když byly objeveny originální šeky podepsané samotným králem rokenrolu. Triumph chce najít tyto motorky a žádá při tom o pomoc celý svět.

Kapitoly článku

Elvis Presley je věčná hudební legenda a kulturní ikona. Nejprodávanější zpěvák historie natočil během své kariéry v Hollywoodu 31 filmů, a jelikož byl náruživým motorkářem s celou řadou Harley-Davidsonů v garáži, objevoval se na motocyklech i na filmovém plátně. Vidět jste ho moli třeba na červeno-stříbrném Triumphu 650 Bonneville „Desert Sled“ v komediálním westernu Stay Away, Joe z roku 1968.

Elvis Presley ve filmu Stay Away, Joe

Ovšem Elvisovo seznámení s motocykly Triumph přišlo o několik let dříve. V červnu 1965 natáčel muzikál Frankie a Johndy v hollywoodských Samuel Goldwyn Studios, a když zrovna nebyl na place, odpočíval ve své rezidenci v Bel Air na západním okraji Los Angeles, a to spolu se svou partou zvanou Memphiská mafie, což byli Elvisovi přátelé z domovského Tennessee, kteří jej doprovázeli všude a sloužili částečně i jako jeho pomocníci či ochranka. Jeden z „mafiánů“ Jerry Schilling si u místního prodejce Triumphů, společnosti Bill Robertson & Sons na Santa Monica Bolevardu, zrovna koupil nový Triumph T120 650 Bonneville, a když na něm přijel domů, Elvis jej požádal, jestli by se mohl kousek svézt. Skočil na motorku, vrátil se za půl hodiny s obrovským úsměvem a byl prý tak ohromený, že nakázal svému vedoucímu dopravy Alanu Fortisovi, aby „koupil pro každého z hochů jednu motorku – ale musí to být ještě dnes večer!“ Jerry Shilling na to vzpomínal: „Elvis miloval jízdu na motorce a viděl jsem na něm, jakmile spatřil mého Triumpha, že se chce svézt. A když z něj potom slezl, chtěl, abychom tu motorku měli všichni a mohli jsme si vyrazit společně!“ Bill Robertson & Sons dokázali ještě ten den dodat sedm Triumphů, šlo o mix modelů 650 TR6 a silnějších dvoukarburátorových 650 T120. Osm jezdců (včetně Jerryho na své vlastní motorce) potom jezdilo kolem Bel Air až do večera, dokud na ně rozmrzelí sousedé nezavolali policejní hlídku. Zbylé dvě motorky dorazily za dva dny a všech deset strojů potom bylo v permanenci každou neděli, když měl Elvis natáčecí volno a pořádaly se velké výlet po Pacific Coast Highway.

Elvis na Harleyi a Jerry Shilling na svém novém Triumphu v roce 1965

Jak už to v životě bývá, všech devět původních Triumphů Elvise Presleyho po roce 1965 rozuteklo po světě a nejsou žádné záznamy o jejich další existenci. Zůstaly akorát původní šeky, které se našly v archivech Gracelandu, Elvisově opulentním memphiském sídle, a vzpomínky Johna Shillinga. V Triumphu si teď řekli, že by bylo fajn, tyhle motorky najít, a vyhlásili velké celosvětové pátrání. Pokud by někdo měl relevantní informace, může je poslat do Hinckley na mailovou adresu ElvisTriumph@TriumphMotorcycles.com. Česká republika v době, kdy tyto stroje byly nové, se asi jenom těžko stala místem jejich dalšího pobytu, ale občas nás až zarazí, co se v naší kotlině najde za unikáty. Tak kdybyste o něčem věděli…

Odhalení tohoto příběhu přidalo do historie Triumphu nevyřčenou kapitolu a na oslavu této sdílené historie mezi dvěma ikonickými značkami si Triumph Motorcycles a Elvis Presley Enterprises společně objednaly jednu přestavbu s charitativním podtextem. Jde o nový Triumph T120 z roku 2023 s designovým schématem oceňovaného customového umělce J. Daara, rodáka z Gruzie. Čerpá inspiraci z motocyklů Memphiské mafie z roku 1964, Elvisova Desert Sledu z roku 1968 a ikonického vzhledu jeho představení Comeback Special z roku 1968. Design obsahuje zlaté blokové písmo, které představuje Elvisovo jméno napsané světly, a také siluety na červeném pozadí odrážející výpravu zmíněného nejslavnějšího představení Comeback Special, kdy se Král rokenrolu po sedmi letech vrátil k živému hraní.

Tahle motorka byla poprvé vystavena při Barber Vintage Festivalu v alabamském Birminghamu 6. října, a to ve společnosti historických Triumphů včetně originálního Bonnevillu T120 z roku 1964 ve stejném barevném provedení, jaké měly některé z Elvisem pořízených strojů. Vedle motorek jste našli ještě kytaru Gibson Les Paul (s Gibsonem už Triumph také spolupracoval) opět vyzdobenou J. Daarem, a právě tahle kytara a přestavěný Bonneville byly darovány nadaci Elvis Presley Charitable Foundation, jež je vydraží a utržené peníze půjdou na Goodwill Homes Community Services v Memphisu starající se o týrané děti a jejich rodiny.

Informace o redaktorovi

Jan Rameš - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):
Motokatalog.cz



TOPlist