Hlavní obsah
Zdraví

Tuberkulóza, spalničky, černý kašel: Vymýcené nemoci jsou zpět. V ohrožení jsou hlavně děti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Andrea Piacquadio / Creative Commons / pexels.com

Dříve to byly nemoci, které měly na svědomí tisíce mrtvých. Pak se je ale podařilo skoro vymýtit a Evropa si oddechla. Jenže teď se začínají pomalu vracet. Tuberkulóza a další nemoci opět ohrožují náš kontinent.

Článek

Tuberkulóza byla v 19. století nejčastější příčinou úmrtí. Umírali na ni lidé bez rozdílu věku. Zabijákem zůstala i ve 20. století, kdy na ni zemřelo asi 100 milionů lidí. Se zvyšováním kvality zdravotnictví ale přestávala být tuberkulóza smrtící nemocí. A v polovině minulého století bylo vyvinuto antibiotikum, které tuberkulózu v Evropě prakticky vymýtilo. Šlo o streptomycin.

Tato nemoc je zákeřná v tom, že přestože v drtivé většině případů napadá plíce, může ohrozit i jiné části těla. Šíří se velmi jednoduše, vzduchem. Pokud člověk tuberkulózu dostane a nebude ji léčit, má více než padesátiprocentní pravděpodobnost, že jej tuberkulóza zabije. A to platí i pro současnost.

Vrací se ale i další nemoci. Ještě před deseti lety se u nás v Česku spalničky vůbec nevyskytovaly. Nyní se řeší stovky případů tohoto onemocnění ročně. Oficiálně tedy bylo oznámeno, že Česká republika již nepatří mezi země, kde by byly spalničky vymýceny.

Další obdobnou nemocí je černý kašel a tetanus. Lidé se totiž na tyto základní nemoci přestávají očkovat, neboť takové očkování mají za přežitek. Mladí nežili v době, kdy tyto nemoci zabíjeli, a věří v pokrok medicíny. Je to právě ale procentuální úbytek očkovaných, který pomáhá šířit tyto zákeřné nemoci napříč Evropou.

Kromě samotného očkování, které chrání vždy konkrétní očkovanou osobu, se vyvíjí i kolektivní imunita. Ta je způsobena vysokou proočkovaností obyvatelstva, díky níž se nemoc společností nešíří. Právě u spalniček by mělo být proočkováno alespoň 95 procent obyvatelstva, jinak je velká pravděpodobnost, že se nemoc začne znovu šířit.

Rodiče ale očkování, kterými sami prošli, pro své děti odmítají. Nejčastější příčinou je obava z vedlejších efektů, které takové očkování může mít. Jenže ty se objevují u naprosto mizivého procenta všech očkovaných.

V nevyspělých ekonomikách, kde očkování není dostupné, tyto nemoci stále zabíjejí stovky a tisíce dětí. Jejich rodiče by dali vše za to, aby jejich děti mohly být naočkovány. My očkováním začínáme pohrdat. Souvislost to má samozřejmě i s očkování proti koronaviru, které jsme zažili v poslední letech.

Ti, co své děti očkovat nechají, ale často zapomínají na to, že většina očkování proti těmto nemocem se musí po určitém časovém úseku opakovat. Jinak se imunita proti nemocem pomalu vytrácí.

Každý rok se zvyšuje počet nakažených těmito nemocemi o miliony a umírají na ně stovky tisíc lidí. Nakažení černým kašlem se už v Česku počítají na stovky a nemoc se pomalu vrací. Pokud budeme nadále odmítat rady našich lékařů, pak je velmi pravděpodobné, že budeme v blizké době čelit epidemiím či dokonce pandemiím, které způsobí pro nás dávno vymýcené nemoci.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz