Zde může být vaše reklama.

POLICIE OBVINILA ŘIDIČE Hasiči: Lidé zachránili cestujícím po bouračce život

Hasiči: Lidé zachránili cestujícím po bouračce život

foto: HZS Olomouckého kraje

19. 10. 2023 - 16:05

Vyšetřovatelé dnes obvinili z obecného ohrožení pětašedesátiletého řidiče polského kamionu, který v úterý vjel na železniční přejezd v Olomouci – Bělidlech přímo před projíždějící vlak. Následný střet způsobil požár jak vlakové soupravy, tak nákladního vozu a ještě dalšího osobního auta. Nehoda si vyžádala zranění osmi osob a předběžnou škodu přes 30 miliónů korun. Poškozená tramvajová trať, která místem také prochází, je vyřazena z provozu na několik týdnů.

Ze záběrů průmyslové kamery, které dnes zveřejnila policie, vyplývá, že šofér náklaďáku vjel na přejezd těsně před tím, než se tam objevil vlak. Strojvedoucí tak neměl žádný čas na situaci reagovat. Okamžitě po střetu vypukl požár, protože motorový vůz trefil nádrže s naftou. „Obviněný se jakožto řidič nákladního vozidla Scania s návěsem, jedoucí od Hodolan k Pavlovické ulici, pravděpodobně plně nevěnoval řízení a na železniční přejezd měl vjet na červenou,“ informovala policejní mluvčí Petra Vaňharová. Muži hrozí až osmiletý trest vězení, stíhán je na svobodě.

Šéf krajských hasičů Karel Kolářík ocenil pomoc některých svědků a účastníků havárie, bez jejichž pohotového a hrdinského zásahu by zřejmě statistiky zraněných, popřípadě mrtvých vypadaly jinak. V čase, kdy záchranáři po ohlášení nehody spěchali na místo, totiž jeden z členů posádky vlaku a zaměstnanec nedalekého autoservisu nečekali na příjezd profesionálů a s nasazením života pomáhali uvězněným cestujícím.

Prvním byl vlakvedoucí Karel Juřena, který po střetu na přejezdu upadl a praštil se do hlavy. Naštěstí se rychle vzpamatoval a když viděl šlehající plameny a první vagon plnící se dýmem, uvědomil si, že musí pasažéry dostat před zamčené dveře do druhého vozu. I když se mu spojovací dveře nepodařilo odemknout, částečně je vypáčil a úzkým průchodem dostal cestující do bezpečnějšího druhého vagonu. „Ani nevím, kolik jich bylo, ale všichni byli natlačení u dveří a čekali tam, až jim z hořícího vozu někdo pomůže. Vagón už byl plný černého dýmu, nebylo skoro nic vidět, špatně se dýchalo,“ líčí drama na přejezdu Juřena. Podle hasičů všem jednoznačně zachránil život.

Nedaleko přejezdu dlouhá léta funguje autoservis, v němž pracuje Lukáš Dudík. „Slyšel jsem strašnou ránu, vyběhl ven a viděl jsem, že hoří vlak a kamion. Uvnitř byli lidé, ale nemohli ven,“ říká mladý muž. Dlouhé minuty bojoval se zaseknutými dveřmi, aby pomohl uvězněným cestujícím. Nakonec se mu podařilo otevřít jedno křídlo a spolu s kolemjdoucími pomohl zachráněné odvést dál od hořící soupravy. Podle velitele Koláříka si oba muži zaslouží pochvalu za okamžité jednání a pohotovou reakci. Vyzdvihuje především to, že i v silně stresové situaci dokázali udržet chladnou hlavu a dostat cestující do bezpečí.

Další články