Hlavní obsah
Názory a úvahy

Komentář: Lavírování Unie. „Pomoc“ tekoucí do Gazy pomáhá teroristům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zachi Evenor/Wikimedia commons

„Jsme ve válce.“ Prohlásil 7. 10. izraelský premiér Netanjahu. Země je oficiálně ve válečném stavu poprvé od roku 1973. Jaká by měla být odpověď evropských demokracií?

Článek

Stejně jako v otázce ruské invaze na Ukrajinu, ani v případě napadení Izraele není obyvatelstvo na Západě, ani v Evropě celkově, jednotné. A stejně jako v napadení Ukrajiny, není obětí útočník, naopak obránce. Izrael není bez chyb, ostatně jako každá země. Je to ale stát, který je naším suverénním demokratickým pro-západním spojencem, de facto jediným svého druhu v regionu.

Izrael má právo na plnou obranu. Hamás je teroristická skupina islamistických fundamentálů, kteří vraždí, znásilňují, kradou a mučí civilní obyvatelstvo. Svými činy terorizují nejen Židy, ale i své vlastní lidi. Válka se totiž dotýká všech. A jsou to právě teroristé z Hamásu, kteří jsou zodpovědní za mrtvé na obou stranách.

Je překvapivé kolik primárně levicově laděných lidí se v prosperujících zemích Západu ozvalo na podporu Hamásu anebo Palestiny. Ano, první možnost podpory je odlišná od druhé, přesto v době, kdy umírá židovské obyvatelstvo jsou ohavné obě dvě. Hlavním argumentem od nich zaznívajícím je nenávist (ovšem vzájemná) Izraele vůči Palestině. Jde však o plytké vysvětlení, podobné argumentům na podporu Ruska v jeho agresi. „Ale Amerika zaútočila na Irák,“ zaznívá od nich. Toto „ale oni také“ je naprosto mylné a v zásadě neomluvitelné obhajování vraždění. A být dnes na straně Palestiny je být na straně Hamásu.

Je proto naprosto nepochopitelné lavírování Evropské komise mezi Izraelem a Palestinou. Peníze tekoucí do teroristy ovládané Gazy končí v krvi a utrpení. A krev je tím pádem i na rukou Evropské unie. Opravdu mají Evropané sponzorovat znásilňování (nejen) židovských žen?

Zásadním dalším krokem musí být zastavení proudu peněz do Gazy. Jednoznačná podpora Izraele. Pomoc všemi dostupnými možnostmi. A i taková malá věc jako nazývání pravými jmény; Hamás jsou teroristé, ne pouze radikálové.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz