Dodal rozhled, kuráž i motivaci ke studiu za hranicemi. International day na TUL

IMG_6941-2.jpg
Veletrh International day nabízel zájemcům z řad studentů i pracovníků univerzity příležitosti v podobě stáží, studia a práce v zahraničí. Hojně byli zastoupeni i cizinci. Foto: Adam Pluhař, TU

Inspiraci, nové životní impulzy spojené se zážitky ze studijních i pracovních cest do jiných zemí a kultur i soutěže o ceny nabídl stovkám studujících, akademiků i zaměstnancům univerzity International day na TUL. Zájem byl obrovský.

Veletrh International day nabízel v předsálí auly, v aule i v dalších přednáškových místnostech zájemcům z řad studentů i pracovníků univerzity příležitosti v podobě stáží, studia a práce v zahraničí. „Především chceme motivovat nejen studenty, ale i zaměstnance, aby se nebáli cestovat a vyjeli do zahraničí na studijní pobyty a stáže. Máme jak program pro středoškoláky, tak naše studenty, kteří dostali rektorské volno. Mám radost z toho, že je zájem opravdu veliký,“ uvedla vedoucí Zahraničního oddělení TUL Petra Voplakalová.

Během dne nechyběly přednášky a diskuse se studenty, absolventy TUL, akademiky nebo podnikateli, kterým studium za hranicemi změnilo život a nasměrovalo jejich kariéry. O tom všem se dělili s posluchači.

V aule vystoupila například Kateřina Pavlíková, absolventka Ekonomické fakulty TUL. Už první studijní pobyt v ní zažehl lásku k cestování. Jako absolventka se pak přes práci pro Letiště Praha a Czech Airlines Handling propracovala až k pozici tiskové mluvčí Cestovní kanceláře Čedok. A práci dělá tak dobře, že se už dvakrát umístila na pomyslných stupních vízětů soutěže Mluvčí roku. „Nebojte se, že se na stáži nebo kurzu nedomluvíte. Je tam vždy spousta studentů, kteří taky nemají stoprocentní angličtinu. Rozhodně vyjeďte. Zlepšíte se v jazyce a v životě vás to posune úplně někam jinam. Získáte nadhled a třeba zjistíte, že u nás spousta věcí funguje dobře, aniž si to uvědomujete. A naopak. V Lotyšsku jsem zažila přechod na euro a dodnes nechápu, proč s tím tak otálíme,“ řekla Kateřina Pavlíková.

 

Petr Horák zase po skončení prvního ročníku na studia na TUL odcestoval do Ameriky. Postupně procestoval řadu zemí, až v Kanadě založil agenturu Czenadians, s níž pomáhá Čechům a Slovákům vycestovat do Země javorového listu. V kanadském Vancouveru zároveň stihl vystudovat bakalářský program a nyní je na navazujícím studiu na Technické univerzitě v Liberci. „Vycestujte po střední, během studia na vysoké škole nebo po absolvování univerzity a ochutnejte, co vám zahraničí nabízí. Možná i zjistíte, že to není pro vás. Ale je to lepší, než si ve třicet uvědomit, že jste mohli vyjet a neudělali to,“ zdůraznil Petr Horák.

„V zahraničí čerpám velkou inspiraci. Pokaždé pak přemýšlím, co můžeme na naší univerzitě zlepšit,“ uvedl zase proděkan Fakulty strojní TUL Jan Valtera. Jedna z jeho nejčerstvějších stáží je spojena s pobytem v Kanadě. Studenti a akademici Fakulty strojní mohou díky letité spolupráci s Conestoga Polytechnic of Kitchener nebo University of Waterloo pobývat právě v Kanadě. Kanadští studenti zase jezdí na TUL.

Širokou škálu možností studia v zahraničí představil zaplněné aule vedoucí Eurocentra Liberec Martin Fišer. Kromě svých vlastních zkušeností z evropských výjezdů propagoval například dobrovolnické a studijní projekty, do nichž se mohou studenti zapojit. „Pokud se budete rozhodovat vyjet na Erasmus, je dobré se podívat, jaké jsou na dané škole možnosti. Někde je velký nával a málo míst, a je těžké se dostat. Jinde, například tady na TUL, má univerzita hodně partnerů v zahraničí. Když se přihlásíte, je velká šance, že i vyjedete,“ uvedl Martin Fišer.

Zájem o ERASMUS+ roste

A představil například i DiscoverEU, což je akce programu Erasmus+, která díky časové jízdence nabízí řadu slev a příležitost převážně vlakem procestovat Evropu.

„Zájem o Erasmus+ po covidu znovu roste. Už často ani nejsme stoprocentně schopni pokrývat zájem,“ přiblížila pro T-UNI koordinátorka programu Erasmus+ Hana Primas ze Zahraničního oddělení TUL.

Své zážitky právě z programu Erasmus+ zábavně a neformálně představili v zaplněné posluchárně i studenti TUL. Setkání mělo i anglickou verzi pro zahraniční studenty.

A během International Day na TUL došlo i na výběr nejlepší Erasmus fotografie a plakátu – koláže složené ze snímků a textů, které charakterizují navštívené místo. „Letos je myslím soutěž nejpovedenější za několik posledních let. Máme také nejvíc soutěžních posterů i fotek,“ komentovala soutěž Markéta Ševelová ze Zahraničního oddělení TUL. Autoři, které vybírali účastníci International day pomocí online formuláře, získali stipendia. A cenu dostal i vylosovaný hlasující.

Adam Pluhař

Další články v rubrice

Natalie Pickova-2.jpg

Vyzrála nad špatnou pamětí a pokuty neplatí

S trochou nadsázky Natálie Picková přiznává, že čte všechno, co jí přijde pod ruku. Kromě časopisů a novin i letáky, pravidla nebo řády. Ale hlavně samozřejmě knihy. Ne nadarmo se tato milovnice potištěného papíru stala Čtenářkou roku 2024....

16. 4. 2024 | Události | 420
IMG_0573-2.jpg

Trabant i Chupa Chups dávaly zabrat. Slavili jsme Den Evropy

„Obal lízátek Chupa Chups navrhl Salvador Dalí?“ diví se student Petr u stolku se španělskou vlajkou. Baví se s vrstevníkem z Erasmu+ a vyplňuje kvíz v rámci univerzitní akce Speak Dating. Není sám. Prostorem před menzou se skoro nedá projít. A...

25. 4. 2024 | Události | 174

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce