Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Z vládní komunikace jsem rozčarovaný, Válek neumí mluvit a Fiala neposlouchá ekonomy, říká volič TOP 09 Jiří Štern

"Nechci mluvit hanlivě. Můžu říct Bureš? Jiří Štern Andreji Babišovi neřekne jinak než jeho krycím jménem ze svazků Státní bezpečnosti. K Babišovu vládnutí je volič TOP 09 velmi kritický. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
„Nechci mluvit hanlivě. Můžu říct Bureš? Jiří Štern Andreji Babišovi neřekne jinak než jeho krycím jménem ze svazků Státní bezpečnosti. K Babišovu vládnutí je volič TOP 09 velmi kritický. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Miniprofil: Deset voličů, deset různých pohledů na vládní koalici. Deník N v reportážním seriálu mapuje názory těch, kteří v minulých sněmovních volbách hlasovali pro jednu ze stran pětikoalice. Každého respondenta představujeme v krátkém medailonku – tentokrát šestačtyřicetiletého ⁠lékaře Jiřího Šterna z Pelhřimova, který v posledních volbách preferoval TOP 09.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Lékař Jiří Štern se po studiích v Praze vrátil do rodného Pelhřimova, kde provozuje oční ordinaci a k tomu dvě optiky. Šestačtyřicetiletého očaře už před lety oslovila místní buňka TOP 09, za niž jako nestraník v posledních dvou volbách kandidoval na pelhřimovský magistrát. Zatím ale nikdy neuspěl.

„Lidé vidí nové auto, a že mám dvě optiky, a pak jsem pro ně zlotřilý podnikatel, jak mi v žertu vysvětlil jeden známý,“ vysvětluje si Jiří svůj volební neúspěch.

Lékař se označuje za skalního voliče pravice; dříve dával hlas ODS, kterou volil i v době jejích afér. „Říkal jsem si: ‚Fajn, jsou tu jednotlivci, kteří nedělají dobré věci, ale pořád je tu ekonomika země a její směřování.‘ Byl jsem ochotný ODS její kauzy akceptovat, když bude Česká republika prosperovat a bude se posouvat směrem do evropských a světových struktur, což se tehdy dělo,“ říká Jiří.

Jednoho dne mu ale s občanskými demokraty došla trpělivost. Poslední kapkou pro něj byl

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Časosběr

Vláda Petra Fialy

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější