Noé Chartier

19. 10. 2023

Kanadská ministryně zahraničních věcí Mélanie Jolyová uvedla, že osobní bezpečnost kanadských diplomatů by byla „ohrožena“, protože k 20. říjnu odebrala Indie 41 z nich diplomatickou imunitu. Ti tak byli odvolání zpět do Kanady.

Ministryně 19. října novinářům navíc řekla, že Kanada proti tomuto kroku nepodnikne žádné odvetné kroky.

„Je zřejmé, že se jedná o nepřiměřenou reakci,“ řekla Jolyová. Podle ní je to v rozporu s mezinárodním právem a Vídeňskou úmluvou o diplomatickém zastoupení.

„To znamená, že 41 kanadským diplomatům a dalším 42 osobám na nich závislým hrozilo, že budou k libovolnému datu zbaveni imunity, což by ohrozilo jejich osobní bezpečnost.“

Jolyová uvedla, že diplomaté se spoléhají na imunitu, aby mohli vykonávat svou práci bez obav z odvety nebo zatčení ze strany místních úřadů.

Nové Dillí se k takovému kroku odhodlalo poté, co premiér Justin Trudeau 18. září obvinil agenty indické vlády z účasti na červnové vraždě sikhského separatisty na kanadské půdě.

Indie, která si dlouhodobě stěžuje na aktivity chalistických separatistů v Kanadě, označila tato obvinění za „absurdní a motivovaná“.

Začátkem října média informovala, že Indie 21. září požádala Kanadu o snížení počtu zaměstnanců o dvě třetiny, uvedl v té době mluvčí indického ministerstva zahraničních věcí Arindam Bagchi. Jolyová tuto zprávu nepotvrdila. Kanada měla v Indii 62 diplomatů, ale podle Jolyové bylo nyní 42 z nich včetně jejich rodin staženo zpět do vlasti.

„Informovali jsme kanadskou vládu, že by měla existovat parita v síle a hodnostních ekvivalentech … vzájemné diplomatické přítomnosti,“ řekl Bagchi a dodal, že kanadské počty jsou „mnohem vyšší než naše“.

Kanada 18. září označila šéfa indické zpravodajské služby v Kanadě Pavana Kumara Raie za personu non grata. Indie reagovala následující den vyhoštěním vysokého kanadského diplomata.

Na internetových stránkách Global Affairs Canada (GAC) je v současné době uvedeno 60 akreditovaných indických diplomatů v Kanadě, z toho tři nerezidenti.

Spolu s tímto opatřením Indie rovněž zastavila vydávání víz Kanaďanům.

Ministr pro přistěhovalectví Marc Miller, který hovořil spolu s paní Jolyovou, zmínil, že Indie byla v roce 2022 hlavní zemí původu stálých obyvatel, dočasných zahraničních pracovníků a zahraničních studentů v Kanadě.

Uvedl, že Kanada bude i nadále přijímat a zpracovávat všechny žádosti o dočasný a trvalý pobyt, přestože má méně místních zaměstnanců.

Miller uvedl, že vízová centra provozovaná smluvními partnery nebudou ovlivněna.

Trudeau vystoupil v první den podzimního zasedání Dolní sněmovny 18. září, aby řekl, že existují „věrohodná obvinění“, že indičtí agenti byli zapojeni do zabití muže z provincie B.C. Hardeepa Singha Nijjara.

Od té doby tato obvinění nepotvrdil, ale Spojené státy uvedly, že některé zpravodajské informace o této záležitosti byly sdíleny mezi partnery skupiny Five Eyes, která zahrnuje Kanadu, Austrálii, Nový Zéland, Spojené státy a Spojené království.

Tento článek vyšel na stránkách americké verze Epoch Times.

Související články

Přečtěte si také

Polsko vybuduje opevnění na hranici s Běloruskem, aby čelilo migračnímu tlaku
Polsko vybuduje opevnění na hranici s Běloruskem, aby čelilo migračnímu tlaku

Polsko vybuduje opevnění na své hranici s Běloruskem, aby čelilo migračnímu tlaku, který podle něj organizovaně vytváří Minsk.

Nenápadná skupina voličů, která by mohla rozhodnout prezidentské volby v Americe
Nenápadná skupina voličů, která by mohla rozhodnout prezidentské volby v Americe

Mezi protrumpovskými voliči je mnoho těch, kteří v minulosti nikdy nevolili nebo volili jen zřídka, řekl Baris.

V Česku se dnes slaví Den matek, vzdává úctu všem matkám
V Česku se dnes slaví Den matek, vzdává úctu všem matkám

V Československu se slavil Den matek od roku 1923 a jeho propagátorkou byla dcera prvního prezidenta Alice Masaryková.

Středoškoláci po úspěchu v soutěži v NASA představili svůj projekt premiérovi
Středoškoláci po úspěchu v soutěži v NASA představili svůj projekt premiérovi

Projekt středoškoláků, který uspěl ve finále mezinárodní soutěže Conrad Challenge v ústředí americké vesmírné agentury NASA v Houstonu, dnes studentský tým představil premiérovi Petru Fialovi.

Moje geniální řešení manželčiných starostí
Moje geniální řešení manželčiných starostí

Moje žena je úžasná. Vstává hodiny před sluncem, medituje, studuje, cvičí, má za sebou celý den v práci, stará se o nemocného otce a pak se stará o domácnost (kterou máme společnou) a pracuje dál.