Folklorní akce ve Velkém Týnci, tradiční folkový festival v Tučíně či oslavy Dne matek

10. květen 2024

Pokud nemáte ještě na víkend plány, možná si vybere z našich tipů na akce v Olomouckém kraji.

OLOMOUCKO

Třebčínské hody plné hudby, tance a nejrůznějších atrakcí se budou konat od pátku (10. května) do neděle (12. května) v Třebčíně, místní části Lutína. Podrobný program naleznete na stránkách obce.

Přijďte v pátek (10. května) strávit příjemný večer s hudbou a tancem, a to do sálu Expozice času ve Šternberku. K tanci a poslechu zahraje Jaroslav Filip. Akce startuje v 17 hodin.

Prodejní výstavu skalniček a bonsají můžete navštívit v sobotu (11. května) od 8 do 12 hodin. Konat se bude v areálu francouzské sekce Slovanského gymnázia Olomouc v Pasteurově ulici. 

Zábavné aktivity pro děti, díky kterým si otestují svůj sluch, zrak, chuť, čich a hmat. Budou zkoumat zvuky zvířat, pozorovat dalekohledem nebo experimentovat se slepým ochutnáváním. Akce Šargoun všemi smysly se uskuteční v sobotu (11. května) od 9 hodin v Informačním středisku CHKO Litovelského Pomoraví Šargoun, které se nachází nedaleko Litovle.

Všechny maminky, babičky, ale i celé rodiny jsou zvány na oslavu dne matek v sobotu (11. května) v kinosále Výchovně vzdělávacího centra v Moravském Berouně. Začíná se v 15 hodin. Připravena bude filmová projekce filmu Sladký život.

Na další oslavu dne matek můžete zavítat taktéž v sobotu (11. května) na farní zahradu v Nákle od 14:30. Připravena je střelecká soutěž, vystoupení dětí z mateřské školy, ale také tombola. K poslechu zahraje kapela Nákelanka.

V sobotu (11. května) se u kulturního domu v obci Horní Loděnice uskuteční pouťové odpoledne. Těšit se můžete na nejrůznější speciality a pouťové atrakce pro děti. Pouťové odpoledne začíná ve 13 hodin.

Akce s názvem Den regionu Haná se bude konat v sobotu (11. května), a to v amfiteátru v Náměšti na Hané. Program začíná od 9 hodin a potrvá až do večerních hodin. Těšit se můžete na nejrůznější vystoupení, dětské soutěže, skvělou hudbu, ale také workshopy. Součástí akce jsou i regionální trhy, které proběhnou v aleji nad amfiteátrem od 9 do 16 hodin.

Sazeničky, bylinky, sýry, pekařské výrobky, ale také nejrůznější regionální potraviny. To vše a mnoho dalšího můžete nakoupit v neděli (12. května) na Jarních trzích, které se uskuteční na parkovišti před koupalištěm v obci Bělkovice-Lašťany od 8 hodin.

Na další trhy, tentokrát selské můžete vyrazit taktéž v neděli (12. května) na Zámecké náměstí do Velké Bystřice. Těšit se můžete na náměstí plné stánků s jarním sortimentem, sazenicemi, prvními výpěstky ze zahrad a zdravou výživou. Trhy začínají v 8 hodin.

Kulisy pohádek a filmu v modelářském pojetí. To je název výstavy, kterou si můžete přijít prohlédnout i v neděli (12. května) na Hrad Šternberk. Výstava představuje papírové modely hradů a zámků České republiky. Vybrané modely pojí společné téma, a to že se objevily v některých českých filmech a pohádkách. Výstava bude přístupná dle otevírací doby hradu.

Tradiční folklorní akci Sečeni lúke připravují na víkend ve Velkém Týnci. V pátek se od 19 hodin setkají sekáči a hosté v zámecké stodole, v sobotu pak mají účastníci sraz v 6 hodin ráno na zámeckém nádvoří, odkud se společně vypraví na kopec Hradisko. Po 8. hodině začne Snídaně na louce.

Do Velkého Týnce se můžete ale klidně vypravit i v neděli, kdy se tam koná První Týnecký jarmark v podzámčí. Začíná v 10 hodin u zdravotního střediska. Chybět nebude dílnička pro děti ke dni matek, občerstvení a příjemné posezení.

Na výstavu Slasti a strasti napoleonských vojáků můžete vyrazit i v neděli (12. května) do muzea v Litovli, které bude otevřeno od 9 do 16 hodin.

PROSTĚJOVSKO

Harfový koncert s přednáškou na téma Lidová harfa keltských zemí se bude konat v sobotu (10. května) od 18 hodin v Eden Garden Cafe v Prostějově.

Přijďte společně zažít dobrodružství na samoobslužné stezce v krásném okolí obce Skalka, v pátek (10. května). Trasa je dlouhá 3 km a začíná v Lázních Skalka. Stezka je vhodná i pro kočárky.

Mezinárodní, keltský, hudební, fantasy festival Beltine se opět po roce koná na zámku Ptení od soboty (10. května) do neděle (11. května). Čeká vás bohatý kulturní program pro děti i dospělé. Těšit se můžete na dobová řemesla, dětskou rytířskou arénu, fire-show a spoustu jiné legendární zábavy. Bližší informace naleznete na stránkách Zámku Ptení.

Akce s názvem Vycházka za ptáky Velkého Kosíře, nahlédnutí do rodinného života se bude konat v sobotu (11. května). Na Kosíři se můžete podívat do vyvěšených hnízdních budek, ve kterých hnízdí sýkory, lejsci a brhlíci. Začátek je naplánován na 10:30 u vstupu do zámku v Čechách pod Kosířem. Na akci je nutná rezervace míst.

Oslava při příležitosti Dne matek se uskuteční v sobotu (11. května) od 15 hodin v sále obecního domu v obci Ondratice. Připravena bude živá hudba k poslechu i zpěvu, ale také drobné občerstvení.

Další akce spojená s Dnem matek proběhne v sobotu (11. května) od 14:30 v sokolovně v obci Určice. Kulturním programem vás provedou děti z místní základní školy se svým vystoupením a následně se k tanci a poslechu představí harmonikáři z Dětkovic.

PŘEROVSKO

Nabídněte, nakupte, nebo vyměňte své vypěstované přebytky sazenic zeleniny, květin či trvalek. V sobotu (11. května) od 10 hodin na Výletišti v obci Hradčany, kde se bude konat Farmářský mini trh.

Tradiční burza na letišti v Drahotuších se uskuteční v sobotu (11. května) od 6 do 13 hodin. Dovezte vše, co vám leží v garáži, na půdě či ve stodole. Vše týkající se motorismu – auto, moto, díly, součástky a jiné.

V hudebním pořadu se světoznámými melodiemi zahraje k tanci a poslechu Karel Caha a Věra Čechová. Hudební večer se koná v sobotu (11. května) od 19 hodin v kavárně Moravan v Teplicích nad Bečvou.

Férová snídaně aneb Společný neformální piknik je název akce, která se uskuteční v sobotu (11. května) od 9 hodin na dvoře školy v Lipníku nad Bečvou. Na snídani si každý přinese, co má rád.

Tradiční folkový festival Tučínský špekáček se bude konat v sobotu (11. května) od 13 hodin v areálu koupaliště v obci Tučín. Chybět nebude taneční vystoupení a spoustu dobré hudby. Ve 20 hodin poté začíná Country bál se skupinou Gympleři.

Na akci s názvem Věneček pro maminku můžete vyrazit v neděli (12. května) do Dřevohostic. Těšit se můžete na krojované vystoupení dětí a spoustu zábavy. Akce se bude konat v zámecké zahradě od 14 hodin.

Představení Ferda Mravenec v cizích službách divadla SemTamFór se uskuteční v neděli (12. května) od 15 hodin v Koncertním sále v Hranicích. Vstupenky zakoupíte v Turistickém informačním centru na zámku, online, ale také na místě.

Taneční odpoledne s kapelou Záhorská skupina se bude konat v neděli (12. května) od 13:30 v Městském domě v Přerově.

ŠUMPERSKO

Všechny děti ve věku 2-8 let a jejich rodiče jsou zváni na akci s názvem Sportování s paloučkem, která se uskuteční v pátek (10. května) od 16 do 18 hodin v areálu domu mládeže v Šumperku. Děti se mohou těšit na skákací hrad, lukostřelbu, ale také na různé soutěže.

Představení unikátního vozu Maurer Union z roku 1902, expozice historické zemědělské motorové techniky, atrakce pro děti, vystoupení mažoretek nebo také hudební vystoupení. To a mnoho dalšího na vás čeká v sobotu (11. května) od 10:30 na 16. ročníku Velké ceny Eskymo Welzla na Masarykově náměstí v Zábřehu.

Lampionový průvod spojený s přátelským posezením na koupališti v obci Klopina se bude konat v sobotu (11. května) od 19:30. Začátek průvodu povede od spodního obchodu. Na koupališti na vás bude čekat společný táborák a ohnivá show. O hudební doprovod se postará skupina Accord Lipinka.

Férová snídaně aneb Brunch u malínské školy je akce na podporu fair trade, která proběhne v sobotu (11. května) od 10 hodin v zahradě místní základní školy v obci Nový Malín. S sebou deku či jinou podložku na sezení a nějakou dobrotu.

Akce s názvem Rozkvetlá zahrada se uskuteční v sobotu (11. května) od 14 hodin v Kulturním domě Postřelmov.  Během odpoledne vystoupí kroužky a nejrůznější spolky. Těšit se můžete na scénický a latino tanec nebo také keramický kroužek.

Dětské rybářské závody se budou konat v sobotu (11. května) v obci Rapotín. Rybařit mohou i děti bez rybářského lístku a menší děti s asistencí rodičů. Akce proběhne v Soukromém revíru Rapotín směrem na Rejchartice. Registrace závodníků je naplánována od 7:30 do 8:30 a samotný závod začíná v 9 hodin.

Všechny maminky a babičky jsou zvány v neděli (12. května) do obce Kosov. Při příležitosti Dne matek se zde bude v pohostinství V zatáčce konat oslava, a to od 15 hodin. Pro každou účastnici je připraven i malý dárek.

Na další akci spojenou s Dnem matek se můžete vydat rovněž v neděli (12. května) do Městského kulturního střediska v Lošticích. Chybět nebudou nejrůznější vystoupení, ale také cimbálová muzika. Akce začíná ve 14 hodin.

JESENICKO

Prosklený úl s ukázkou života včel, ukázka včelařských pomůcek, výstava dětských prací a keramiky s včelí tématikou. To vše a mnoho dalšího na vás čeká na akci s názvem Zlatá včela Jeseník, která se bude konat v sobotu (11. května) ve Středisku volného času DUHA, a to od 9 hodin.

Oblíbená česká zpěvačka Ilona Csáková vystoupí společně s Michaelem Hejčem v sobotu (11. května) v kongresovém sále Priessnitzových léčebných lázní v Jeseníku. Vstupenky můžete zakoupit v předprodeji na Ticketstreamu. Koncert začíná v 19 hodin.

Karneval pro dospělé je název akce, která se uskuteční v sobotu (11. května) od 20 hodin v kulturním domě v obci Supíkovice. Večírek hudebně doprovodí DJ Rumun. Součástí večera bude i soutěž o nejlepší masku.

BRUNTÁLSKO

Dámská jízda spojená s módní přehlídkou se bude konat v pátek (10. května) v kině Centrum v Bruntále. Přijďte si popovídat o tématech jako je sebeláska a intuice, nebo jen tak nabít inspiraci jedna od druhé. Akce začíná v 17:30. Vstupenky je možno zakoupit v předprodeji, ale i na místě.

Přijďte si posedět se sousedem či kamarádem, opéct si buřta nebo si něco zazpívat u táboráku v pátek (10. května) do Leskovce nad Moravicí, kde proběhne akce s názvem Leskovecký táborák, a to na louce za kostelem od 17 hodin.

Bubofest je každoroční multižánrový hudební a divadelní festival. Na své si zde přijde každý, a to díky různorodosti divadelních forem a hudebních stylů. Kromě festivalu budou probíhat také prohlídky s kostýmovanými průvodci, uvidíte kejklíře, vystoupení mimů a jiné. Bubofest se bude konat na Hradě Sovinec v sobotu (11. května) a v neděli (12. května), každý den od 9 hodin.

autoři: Sabina Müllerová , Martin Dostál
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.