Nelze očekávat, že zbavení svobody změní vězně k lepšímu, řekl expert

Nelze očekávat, že zbavení lidí svobody a jejich odloučení od společnosti změní vězně k lepšímu. Řešením by mohlo být zapojení odsouzených do sítě podpůrných a uzdravujících vztahů. Na konferenci k představení metody APAC (Sdružení na ochranu a pomoc odsouzeným) to řekl emeritní prezident Mezinárodního vězeňského společenství (MVS) Ron Nikkel. Současný systém vězení podle něj jen prohlubuje sociální odcizení pachatelů od zbytku společnosti.

 

„Většina pachatelů, kteří jsou dnes uvězněni, neopustí vězení jako zodpovědnější členové společnosti. Vysoká míra recidivy po uvěznění je dostatečný důkazem toho, že konvenční uvěznění není řešením. Pokud dlouhodobé uvěznění nezmění charakter a chování pachatelů ze špatného na dobré, proč nadále používáme konvenční uvěznění, jako by to bylo jediná věc, kterou můžeme udělat?“ řekl Nikkel. Zmínil mimo jiné průzkum OSN z roku 2020, podle kterého je míra recidivy v České republice kolem 66 procent.

Doplnil, že komunita musí být chráněna před nebezpečnými či násilnými pachateli, a jejich izolace může pomoci držet společnost v bezpečí. „Ale když je pachatel propuštěn z vězení, vrátí se osoba lepší nebo horší vzhledem ke své zkušenosti?“ uvedl Nikkel.

Jediný významný model s lepším přístupem, se kterým se setkal, je právě metoda APAC. „Model je revoluční, je radikální, je odvážný a je to jediný model vězení, který trvale funguje na úrovni, která splňuje naše očekávání, co by se mělo stát, když je o pachatele trestné činnosti postaráno, i když jsou uvězněni,“ uzavřel Nikkel.

 

Metodologie APAC vznikla v 70. letech minulého století v Brazílii, stojí na principech restorativní justice. Odsouzení podle MVS žijí v menších komunitách, nosí civilní oblečení a procházejí programy, které se skládají z celodenního pracovního zapojení a vzdělávání. S odsouzenými pracují zejména dobrovolníci. Pravidla věznice jsou ale přísná, porušení znamená návrat do běžného typu věznice. Programem v Brazílii nyní prochází zhruba 5000 odsouzených, uvedlo MVS.

 

Ředitel Věznice Stráž pod Ralskem plk. Mgr. Ladislav Blahník a vrchní ředitel sekce vězeňství a resortní kontroly ministerstva spravedlnosti PhDr. Petr Dohnal na konferenci připomněli, že v České republice od roku 2017 v Jiřicích (na snímku vpravo) funguje takzvaná otevřená věznice, jejímž cílem je připravit odsouzené na návrat do běžného života a snížit míru recidivy. Pobyt v tamní čtveřici domů se blíží podmínkám na svobodě, denní režim a uložené povinnosti vězni plní bez speciálního dohledu. Všichni mají práci, většinou na venkovních pracovištích. Mezi jejich další povinnosti patří mytí nádobí, praní oblečení nebo péče o domácí zvířata. Starají se i o štěňata budoucích vodicích psů.

Ředitel Blahník doplnil, že by v blízké době měla vzniknout další podobná věznice u Prahy, tentokrát pro odsouzené ženy.

 

Zdroj: ČTK
Ilustrační foto: archiv VS ČR

Go to TOP